https://imgix.femina.dk/media/article/1543_oprydning.jpg
Kærlighed og sex

Oprydning: Det handler jeres skænderier i virkeligheden om

26. oktober 2015
af Dorthe J. Thorsen, redigeret til web af redaktionen
Foto: Mette Wotkjær
Det kan være svært at blive enige om, hvor ordentligt et hjem skal være. Især hvis den ene trives i kaos, og den anden er den helt store organizer. Men ofte handler det om andre ting i parforholdet

Snavsede sokker i sofaen – eller farvekoordineret bogreol? Hvad enten man er den ene eller anden type, drejer det sig ofte om mere end bare rod og orden, når man oplever problemer i forholdet på grund af kaos i hjemmet. Det siger psykoterapeut Anne Karina Busch i et interview med FEMINA i denne uge.

Langt de fleste ordensdukse er stadig kvinder, der – til trods for at vi lever i 2015, og de selv har både gode uddannelser og spændende jobs – alligevel identificerer sig uforholdsmæssigt meget med mor/hustrurollen, fortæller Anne Karina Busch. Hun har mødt mange par, hvor kvinden føler, hun er den, som har hovedansvaret for alt i hjemmet.

Se den magiske metode til at få ryddet op

Disse kvinder opfatter ofte manden som et rodehoved, selv om han tit ikke er enig. Han har blot ikke samme ordensstandard som kvinden.

- Det vigtige i sådan et forhold er at få kvinden til at føle sig mødt og forstået, og ikke nødvendigvis at få manden til at rydde mere op. For det handler om, at kvinden simpelthen ikke føler sig respekteret, hvis hun skal sige det samme igen og igen. Manden bliver til gengæld irriteret over at blive irettesat hele tiden og føler sig som en lille dreng, uddyber Anne Karina Busch.

Tænk i alternativer

Det drejer sig om at føle sig elsket, så når man indgår i en voksen-voksen-relation, må kvinden øve sig i at rumme de følelser, der opstår, når hun ser rodet – og automatisk tager ansvar for det. Det kan for eksempel gøres ved, at hun siger til sig selv: Jeg ved godt, det for mig handler om at føle mig elsket og respekteret lige nu. Så hvordan kan jeg komme til at føle mig det – uden at irettesætte min mand? For når vi irettesætter, så sker der det, ifølge Anne Karina Busch, det modsatte af, hvad vi har behov for. Vi ønsker kontakt og forståelse, men mødes tit med afvisning. Hun anbefaler derfor, at man overvejer alternativer som for eksempel at gå hen og kramme manden, mærke ham og måske endda lægge sig ned ved siden af ham i den sofa, han har smidt sig i, i stedet for at gribe støvsugeren.

- Ja, kvinden kan måske endda lære noget omkring det at slappe af – og især hvis hun er en af dem, der altid skal have ordnet alt praktisk, inden hun giver sig selv lov til at holde fri.

Hvilken type rodehoved er du? Find dig selv her

Løs problemerne

Er situationen derimod omvendt, og det er manden, der er ordensduksen, og kvinden rodehovedet, er det tit lettere at leve sammen. For manden er det nemlig sjældent lige så vigtigt at holde reden ren og ordentlig. Hans identitet ligger oftere i at have et tilfredsstillende arbejde, så han kan føle sig som en god forsørger, der passer på familien.

Uanset om det er manden eller kvinden, der er rodehovedet, handler det dog om at være opmærksom i forholdet. Hvis der bruges for meget krudt på ydre ting som rod/orden, er der nemlig sjældent den samme tid til nærhed og pleje af forholdet. Og sat på spidsen kan en problematik som ordensduks/rodehoved derfor på den lange bane ødelægge et parforhold, hvis ikke parret kan få øje på, at det måske slet ikke handler om de ydre forhold, men om nogle langt vigtigere problematikker som kontakt, respekt og uudtalte længsler.

Af og til handler forskellige tilgange til rod og orden dog hverken om uudtalte længsler eller gamle kvinderoller, slår Anne Karina Busch fast.

- Nogle par lever sammen i bedste velgående, selv om de forskellige. Det sker, når ordensduksen tager ansvar og selv rydder op uden at blive irriteret – og når rodehovedet tilsvarende ikke bliver stødt over, at der går tid fra samvær, selv om der tit skal ryddes op, siger hun til FEMINA.

Test dig selv: Hvordan påvirker rod dig?

Læs også