Kærlighed og sex

Nu kan din partners sædkvalitet testes derhjemme

25. juni 2015
af redaktionen
Foto: Pantherstock
For nogle lader drømmebarnet vente på sig. For lav sædkvalitet er årsagen hos hver tredje par, der er ufrivilligt barnløse. Mange mænd kommer sent i behandling på grund af uvidenhed eller tabu, men nu kan en ny hjemmetest af sædkvaliteten måske gøre det lidt nemmere at komme i hurtig behandling

Det kan være en svær erkendelse og en stor sorg, når drømmebarnet ikke bare lige kommer på naturlig vis. I 2014 blev der foretaget over 9.000 reagensglasbehandlinger herhjemme – og undersøgelser viser, at hver femte mand har problemer med sædkvaliteten.

Det kan være smertefuldt at finde ud af, at man ikke kan få børn på naturlig vis, og der er rigtig mange tabuer forbundet med processen. For mænd kan det være tabubelagt at skulle få testet sin sædkvalitet, og det kan være én af grundene til, at mange kommer sent i behandling.

5 gode råd til ufrivilligt barnløse - og 3 til de pårørende

Kan teste derhjemme

Danske specialister har nu udviklet en helt ny sædtest, SwimCount, som kan tages derhjemme i ro og fred. Det tager 30 minutter at få svar på, om han kan gøre dig gravid på naturligvis, og svarsikkerheden er cirka 95 procent.

Testen har været under udvikling i fem år, og de danske specialister i barnløshed, der står bag testen, har oplevet, hvordan mænd udskyder eventuelle problemer med sædkvaliteten, dels fordi mænd generelt ikke er meget for at gå til lægen, dels fordi mange mænd synes, det er akavet og grænseoverskridende at skulle levere en sædprøve på kommando på en klinik.

- Så vi har simpelthen ønsket at hjælpe mænd til en sikker, diskret og enkel test, som de kan købe i en forretning eller online - fuldstændig som kvinder kan købe graviditets- og ægløsningstests, siger administrerende direktør i MotilityCount, Jacob Møllenbach.

På fertilitetsklinikken på Herlev Hospital tager laboratorieleder, cand. med. vet og ph.d Marie Louise Grøndahl godt imod den nye sædtest:

- Den mandlige faktor er en meget almindelig årsag til infertilitet, og det kan være nyttigt med en tidlig undersøgelse af sædkvaliteten for at få parrene i behandling så hurtigt som muligt. Parrets fertilitet falder med alderen - specielt efter at kvinden er fyldt 35 år, siger Marie Louise Grøndahl.

Usunde vaner kan smadre mænds sædkvalitet

SwimCount adskiller sig fra alle andre sædtests til hjemmebrug ved ikke alene at måle antallet af sædceller pr. milliliter, men ved også at vurdere kvaliteten af sæden målt ved sædcellernes evne til at svømme. Disse to parametre er af verdenssundhedsorganisationen WHO vurderet som afgørende for en korrekt måling af sædkvalitet. SwimCount er derfor udviklet og udformet, så manden let kan aflæse sædkvaliteten på en farveskala.

Selve brugen og sikkerheden af SwimCount er testet ved at sammenligne sædprøver fra gængse, professionelle laboratorieanalyser med resultater fra prøver udført med SwimCount. Svarsikkerheden er cirka 95 procent. SwimCount skal ses som et supplement til sædundersøgelser foretaget på fertilitetsklinikker/sædanalyse-laboratorier.

SwimCount er lige nu lagt på verdens førende crowdfundingsite Indiegogo, hvor testen kan købes med 40 % rabat:

Om mænds fertilitet:

Infertilitet og dalende sædkvalitet er et stadig stigende problem hos mænd verden over. Op imod en femtedel af alle unge mænd har nedsat sædkvalitet og dermed problemer med at få børn. I en tredjedel af tilfældene af barnløshed er manden årsagen til problemet, og i en tredjedel i af tilfældene ligger problemet hos kvinden. Hos den sidste tredjedel finder man ikke årsagen. I 2014 udførtes der i Danmark 12.953 behandlinger med assisteret reproduktion (IVF-behandling) og 13.617 inseminationsbehandlinger (kilde: www.fertilitetsselskab.dk)

Om SwimCount:

SwimCount er udviklet af den danske virksomhed MotilityCount ApS. Virksomheden blev grundlagt i 2010 af iværksættere og forskere med mange års erfaring inden for behandling af barnløshed (IVF-behandling). MotilityCount har SEED Capital, som er Danmarks største venturekapitalfond for tidlige investeringer, i ejerkredsen, og er desuden støttet af Markedsmodningsfonden og Welfare Tech Invest. Testen er udviklet af danske forskere og ingeniører og produceres hos Knudsen Plast i Frederiksværk, som er kendt for fremstilling af avanceret medicoteknisk udstyr.  

Læs mere om SwimCount her: www.swimcount.com