https://imgix.femina.dk/media/ba5ca65027bf4f688bc7ef475b1fe1ef.jpg
Kærlighed og sex

Maskulinitet er et socialt fænomen

22. maj 2011
af Marie Tromborg
foto: all over press
Mænds køn defineres ud fra deres udadvendte adfærd. Evner og status er derfor vigtigt

Når manden kan forsørge sin familie, er god til sport eller god til at ordne ting i huset, så er de fleste enige om, at han er en rigtig mand med hår på brystet.

Det er fordi, mandighed defineres ud fra den udadvendte adfærd. Det konkluderer en ny amerikansk undersøgelse, der er blevet trykt i det videnskabelige tidsskrift Current Directions in Psychological Science.

Og det er professor og ekspert i maskulinitet, Ann-Dorte Christensen fra Institut for Sociologi og Socialt arbejde ved Aalborg Universitet, enig i.

- Der er stor forskel i de forventninger, vi har til mænd i forhold til kvinder. Skal en mand være meget mandig, forventes det f.eks. at han påtager sig forsørgerpligten, og helst skal han også have en høj social status, siger Ann-Dorte Christensen til alive.dk.

Mandighed ændrer sig
Undersøgelsen konkluderer også, at nogle mænd kan miste deres mandighed, hvis de har, hvad der opfattes som en kvindelig adfærd.

Og det skyldes ifølge Ann-Dorte Christensen, at der i Norden er opbrud i de traditionelle kønsroller, fordi både kvinder og mænd agerer både i det offentlige og det private rum.

- Tidligere var det kun maskulint, når mænd havde udadvendt adfærd. Men nu begynder mange kvinder at efterspørge mere indadvendt adfærd. F.eks. vil mange gerne have, at deres mand kan vise omsorg overfor deres barn. Ligeledes er det vigtigt for kvinderne at kunne opbygge en karriere, siger Ann-Dorte Christensen.

Høj og lav mand
Og selvom det forvirrer mange, at definitionen af maskulinitet er ved at ændre sig, så kan det også føre mere med sig.

- Mænd er generelt overrepræsenteret i de højeste og laveste samfundslag. For disse grupper er det forskellige forventninger til mandighed og fremfor alt forskellige muligheder for at leve op til forpligtelser i forhold til status, forsørgelse og omsorg, siger Ann-Dorte Christensen.

Læs også: Mændene er tidens tabere

Vær med i debatten på oestrogen.dk: Er mændene tidens tabere eller?

Eller

Mænd bliver syge når de bliver fyret

Læs også