Kærlighed og sex

Mænd vil tabe sig uden kvinder

af Marie Tromborg, alive.dk 12. februar 2011
foto: All Over Press
Mindre snak og flere kondi-konkurrencer lokker mænd på slankekurser.

Alive.dk Ingen snak om følelser og overgangsalder - men masser af konkurrencer og herrehørm.Kvindefrie slankekurser får i stigende grad mænd til at hoppe i konditøjet og lære om fedtforskellen på croissanter og kålsalat. Det fortæller en række udbydere af slankekurser til Newspaq.

En af dem er Nyborg Kommune, som tilbyder gratis slankerådgivning i 15 måneder til mænd, der har et body mass index (BMI) på over 30.- På et kvindehold er der en del hønsesnak, og mændene kan føle sig overhørt. Samtidig har mændene andre problemer, for eksempel at de ofte ikke bestemmer over indkøb og madlavning, som jo ellers har betydning for ens vægt, siger Jannie Rasmussen, projektleder i kommunens sundhedsafdeling til Newspaq.

Mænd vil have faktaFor mænd bliver motiveret på en anden måde.- Mænd elsker at få tal på deres sundhed, så de får lavet en motionstest, når de starter. Og vi har lavet en skridttæller-konkurrence, som de går rigtig meget op i, siger Jannie Rasmussen.

En del mænd vælger også selv at kaste penge efter slankehjælp hos blandt andre Birgit Bonde på Fyn. I tirsdags startede hendes seneste kvindefri slankehold, hvor deltagernes forhold til mad bl.a. er på dagsordenen.- Nogle af mændene lever alene, og så er der meget hovsa-mad som burgere og pizza. Her bruger vi tid på at finde ud af, hvordan de kan lære at lave mad, uden at det virker besværligt, fortæller Birgit Bonde.

Konkret snak om kostMen også andre ting er forskellige, afhængigt af om testosteron eller østrogen dominerer på kurset.- Mændene vil have koncentreret snak om kost og motion. Kvinder spiser derimod langt mere ud fra følelser. Hvis der er problemer på jobbet, så tager kvinderne et stykke ekstra kage. Det gør mænd sjældent, siger Birgit Bonde.

Mænd undervurderer deres vægtSelvom slankekurser for mænd vinder indpas, er der en grund til, at det kan være svært at få fat i de æbleformede mænd, forklarer Vibeke Tornhøj Christensen, der har skrevet ph.d.-projektet "Livsstil og fedme".

- Min undersøgelse viser, at mænd har en tendens til at undervurdere deres vægtkategori, mens kvinder overvurderer det, når man kigger på dem, der er normalvægtige eller en smule overvægtige, siger forskeren, der arbejder på Anvendt Kommunal Forskning (AKF).

Og det er heller ikke alle mænd, der opsøger vægttabet selv. Det oplever man i Aalborg Kommune, hvor man har valgt at sætte fokus på at få flere mænd til at smide nogle kilo. Det sker i samarbejde med blandt andre 3F, som har en del medlemmer, kommunen gerne så var lidt sundere.

Læs også Mænd synes kvinder er tykke