https://imgix.femina.dk/media/a976501ebbf94ecaac6605d2b804ce55.jpg
Kærlighed og sex

Mænd roder mere end kvinder

3. marts 2011
af Marie Tromborg
Foto: All Over Press
Kønsdifferentieret opvækst betyder, at mænd kommer til at rode mere end kvinder.

Kvinder har orden i sagerne, og mænd roder. Det er ikke bare en del af den stereotype fremstilling af forskellene mellem kvinder og mænd, for mænd roder rent faktisk mere end kvinder.

- Vi kvinder er socialiseret til at være den lille husmor, der sørger for, at tingene er i orden. Det er mændene langt fra, siger lektor og kønsforsker Karen Sjørup fra Roskilde Universitet til Politiken. Det er ifølge kønsforskeren én af forklaringerne på, at mænd roder mere end kvinder.

Mænd lever med det
Det er selvfølgelig ikke alle mænd, der roder, men ifølge Karen Sjørup tegner der sig en klar tendens, og hun forstår ikke, hvorfor rodet ikke generer mændene.

- Vi kvinder synes, det er vildt upraktisk, hvis det hele roder. Det er generelt besværligt at udføre sit arbejde, hvis det roder for meget, men mændene har ikke noget problem med at været omgivet af rod, siger Karen Sjørup til Politiken.

Karen Sjørup mener desuden, at kvinder har brug for at føle, at de er i vante omgivelser - også når de er på arbejde.

- Kvinder vander potteplanter og henter en klud, hvis der er blevet lidt snavset. Vi har behov for at skabe 'hjem' omkring os, og det gælder også på arbejdspladsen, siger hun til Politiken.

Forkælede mænd
Karen Sjørup understreger, at hun ikke mener, at det er givet fra naturens side, at mænd tilsyneladende er de største rodehoveder. Hun har dog et bud på, hvorfor mange mænd ikke kommer i sving, når rodet breder sig.

- Mænd foretager sig ikke noget, når de kan se, det roder omkring dem, fordi de er vant til, at andre rydder op for dem. Desuden mener mænd ikke, at oprydning tjener et særligt formål, siger hun til Politiken.

Læs også om, hvordan mænds lavere moral også stammer fra kønsdifferentieret opdragelse

Læs også