https://imgix.femina.dk/media/32fce59424014d6db8aeed9891f31012.jpg
Kærlighed og sex

Der er forskel på mænd og kvinders moral

1. marts 2011
af Julia Schmiegelow
Foto: All Over Press
At sælge øl til 14-årige kan være ok, synes mange mænd. Det er mange kvinder ikke enig i, viser undersøgelse.

Det er stort set ligegyldigt, hvad man spørger kvinder om, så tænker de mere lovlydigt og har en højere moral end mænd.

Det viser en ny undersøgelse fra Rockwool Fondens Forskningsenhed. Et repræsentativt udsnit af befolkningen er i 2010 blevet stillet en række spørgsmål om moral. Folk er blevet spurgt fra en skala fra 1 til 10, i hvor høj grad de accepterer forskellige handlinger.

Det er i undersøgelsen nærmest umuligt at finde områder, hvor kvinderne har de moralske barrikader længere nede end mændene. Selv når man spørger til områder, hvor man kunne forvente bløde punkter i kvindernes forsvar. For eksempel synes færre kvinder end mænd, at det er acceptabelt at melde sig syg fra arbejdet for at passe syge børn.

Et par øl fra kiosken
Det spørgsmål, hvor der er størst forskel på kønnene, handler om at købe øl. Det er kun 21 procent af kvinderne, der gradbøjer deres holdning til at sælge et par øl i en kiosk til en dreng på 14 år. Resten altså 79 procent mener, at det er helt uacceptabelt. Her har mændene generelt en helt anden holdning. 56 procent gradbøjer deres holdning til dette spørgsmål, men kun 44 procent mener, at det er helt uacceptabelt.

Tilsvarende er der store forskelle mellem mænd og kvinder, når det handler om at bygge på en naturbeskyttet grund, at snyde i skat og melde en mobiltelefon stjålet, selv om den bare har været i vaskemaskinen. På alle punkter er mændenes moralske skrupler mindre.

Mænd er deres egen herrer
Ifølge kønsforsker fra Roskilde Universitet Kenneth Reinicke kan der være flere forklaringer på, hvorfor der er forskel på mænd og kvinders moral.

- Det overrasker mig ikke, at mænd har en lavere moral end kvinder. Mænd bliver nok mere opdraget til at være deres egen herrer. Det betyder, der skal mere til at få mænd til at ændre deres adfærd end kvinder, siger han og tilføjer:

- Mænd tænker nok også i højere grad "går den, så går den", da de kan score respekt eller hæder blandt vennerne, hvis de kan præstere, at de er smartere end systemet. Det er derfor også oftere mænd, der er ude i usikre eventyr eller gør noget ulovligt.

Ifølge Kenneth Reinicke har mænd dog fået en højere moral på andre områder som f.eks. i forhold til at gå til prostitueret.

Læs også. Mænd og kvinder kysser af forskellige grunde

Find kærligheden på 6 måneder

Læs også