Kærlighed og sex

Lider du af intimitets-anoreksi?

af Lisbeth Madsen 17. maj 2011
Foto: All Over Press
Det kan ødelægge et parforhold, hvis den ene part holder sine følelser tilbage

Fordyber du dig i husarbejdet i stedet for at tage dig tid til sex, og har du svært ved at vise din partner med ord og berøring, at du elsker ham? Så lider du måske af intimitetsanoreksi.Begrebet er opfundet af den amerikanske psykolog Douglas Weiss, der netop har udgivet bogen " Intimacy Anorexia: Healing The Hidden Addiction In Your Marriage".Douglas Weiss siger, at millioner af ægteskaber bliver ødelagt, når den ene part laver en tilbagetrækning på følelsesmæssigt, seksuelt og spirituelt plan. Det skriver Dailymail.co.uk.Sexolog og parterapeut Vivi Hollænder kender udmærket godt til mennesker, der har store problemer med at give sig hen til intimiteten i et parforhold.

- Ja, selvom begrebet er nyt, er fænomenet ikke ukendt. Jeg møder også mennesker i min terapi, der lider af det, siger Vivi Hollænder til Alive.dk og uddyber:

- Jeg synes, det er forkert at kalde det for en anoreksi, for det indikerer, at det er noget, du kan blive ramt af på et givent tidspunkt. Det her fænomen er i stedet en bagage, du har med, som er blevet grundlagt meget tidligt i livet. Der er tale om et grundlæggende handlemønster. Når du er nærig med din intimitet, så er det, fordi du i din barndom gennem afvisning har lært, at det giver et nederlag til dig selv, hvis du giver noget til andre, siger hun.

I kan godt løse problemetDet er nedbrydende for den part, som bliver udsat for en kold. Men der er håb forude for forholdet, hvis begge er indstillede på at arbejde for det.

- Hvis den partner, der bliver nægtet intimitet, ikke får en afklaring og en forståelse for situationen og adfærden, så vil forholdet gå til grunde. Person vil langsomt blive nedbrudt af den destruktive adfærd. Men man kan godt arbejde med et forhold, hvor det problem eksisterer under forudsætning af, at begge parter vil det. Personen, der har problemet med intimiteten skal lære, at der ikke går noget af ham eller hende ved at give sig hen til partneren. Personen skal finde modet til at kaste sig ud i det, selvom der er en risiko for et svigt, siger Vivi Hollænder.

Ifølge psykolog Douglas Weiss er der en række tegn, der definerer tilstanden:

Travlhed: Det først tegn på intimetetsanoreksi er, at du begraver dig i arbejde, huslige pligter eller bruger al din energi på børnene.Holder kærligheden tilbage: Når du holder igen med at vise, at du elsker din partner, selvom du udmærket ved, hvordan du bør vise det, for det gjorde du i starten.

Giver ingen ros: Selvom din partner fortjener ros, så fokuserer du altid på din partners negative sider og mangler.

Afviser sex: Dette er den mest tydelige måde at holde intimitet tilbage fra din partner.

Vil ikke dele følelser: Hvis du ikke vil tale om håb, fremtidsplaner og tanker omkring jeres forhold.

Har du ikke samme værdier som din partner? Tag testen på Oestrogen.dk