Kræft-overlevere har svært ved forhold
Foto: All Over Press
I takt med at behandlingen af børnekræft bliver stadig bedre, så langt de fleste overlever, er forskerne i fuld gang med at undersøge om og hvordan det intensive behandlingsforløb sætter sig spor i børnenes voksenliv. Forskningen omfatter således ikke alene de rent fysiske og psykiske senfølger, men også mere generelt hvordan de unge efter årene med alvorlig sygdom vælger at tackle deres tilværelse.
Svært ved nære forhold
Nye tal, der omfatter 1900 børnekræft-overlevere, hvoraf 470 er behandlet for hjernekræft, viser, at unge, der har haft hjernekræft, har sværere ved at indgå i nære parforhold - altså at flytte sammen med kæresten - i forhold til andre unge danskere, skriver Kræftens Bekæmpelse.
- Omkring halvdelen vælger faktisk at blive boende hjemme eller bo for sig selv, siger læge og phd. Susanne Vinkel Koch, der har udarbejdet projektet i et nært samarbejde mellem forskere fra Kræftens Bekæmpelse og Rigshospitalets børnekræftafdeling.
Også unge overlevere af blandt andet leukæmi, lymfekræft, svulster i nyrer eller knogler er en smule mindre tilbøjelige til at flytte sammen med en partner end deres jævnaldrende. Men her er forskellen i forhold til deres raske jævnaldrende ikke nær så stor, som når det gælder hjernekræft-overleverne.
Flytter fra hjemmet
-Da vi tidligere undersøgte, hvornår unge kræftoverlevere flytter hjemmefra, var det for at belyse, om de unge bliver mere afhængige af far og mor, når de har været syge som børn. Det viste sig ikke at være tilfældet. Undtagen når det drejer sig om overlevere efter hjernekræft, siger Susanne Vinkel Koch.
-Meget tyder altså på, at mange af overleverne efter hjernekræft er tættere knyttet til og mere afhængige af deres forældre. Når mange af dem heller ikke flytter sammen med en kæreste, kan det skyldes, at de må slås med intellektuelle senfølger, måske hormonelle forstyrrelser eller problemer med væksten, vurderer Susanne Vinkel Koch i en pressemeddelelse fra Kræftens Bekæmpelse.
Stabile forhold
Bortset fra hjernekræftoverleverne ser det imidlertid ud til, at de unge, der har haft kræft som børn, klarer sig på linje med alle andre. Både familiemæssigt og når det gælder om at få en uddannelse.
Og når de først er flyttet sammen med deres partner, så er forholdene lige så stabile som alle andre unge danskeres.
Kilde: Kræftens Bekæmpelse