https://imgix.femina.dk/media/33403daca35c4c0097528a05cdcc57b1.jpg
Kærlighed og sex

Kærlighed handler ikke om alder

7. april 2009
af Annette Aggerback
Foto: Michael Jensen/All Over Press
Lene Wiklund har ikke bare giftet sig med en 20 år yngre mand, men også med anden kultur. Hendes mand har ingen uddannelse og lever meget i nuet. For Lene er kærlighed ikke forbundet med status og alder, men med dybere værdier

Lene Wiklund har været gift i knap et halvt år med en marokkansk mand, der er cirka 20 år yngre end hende ... han kender nemlig ikke sin nøjagtige alder, men tror, at han er omkring 30 år.

Lene er fyldt 50 år og arbejder som billedkunstner. For et par år siden rejste hun til Marokko, hvor hun mødte sit livs kærlighed på kamel i ørkenen. Lene har i forvejen to voksne børn på 22 og 27 år med to forskellige mænd. Kærligheden fik Lene til at vende tilbage til Marokko gang på gang i fl ere uger. Hun kunne ikke bo hos hans familie, som han boede sammen med i en lille landsby, men lejede hver gang en lejlighed. Marokkaneren havde ingen uddannelse, men red rundt på strandene med turister og arrangerede ture for dem. Lene har aldrig opfattet aldersforskellen som noget problem.

- Jeg tænkte slet ikke på aldersforskellen, selvom jeg godt kunne se, at han måtte være yngre. Det er først efterfølgende gået op for mig, at vi i Vesten går meget op i alder, status, uddannelse og stilling. Det gør man ikke på samme måde i Marokko.

IKKE NOGEN FORKÆLET DRENGERØV
Allerede i starten af forholdet ville marokkaneren giftes med Lene, og da han også havde besøgt Lene fl ere gange, vidste de, at det skulle være de to, og de giftede sig sidste sommer. I dag bor parret i Danmark.

- Nogle af mine jævnaldrende og ældre veninder har drillet mig. Jeg kan fornemme på en af mine veninder, at hun ikke tager mit forhold helt alvorligt, for hun tror stadig, at det kun er en aff ære, og det er det jo ikke. En anden af mine veninder har ligesom mig en langt yngre kæreste i Marokko. Hun tror ikke på, at et forhold til en yngre mand kan holde hele livet. Hun er sikker på, at vores unge mænd vil forlade os, når vi er oldinge. Jeg er nok mere naiv og romantisk - jeg tror på kærlighed uanset alder, siger Lene.

Lenes børn har ikke sagt så meget, men synes at have accepteret Lenes valg.

- I starten forstod de ikke, hvorfor jeg var så meget i Marokko, og da jeg viste min ældste et foto af min kæreste, spurgte han, om han ikke var lidt ung. Sidste jul fejrede vi alle sammen jul i Marokko, og det gik fint. Min mands mor og søskende virker glade for mig. Min svigerfar er venlig, men mere formel. Jeg føler mig altid velkommen, om end lidt akavet på grund af sprogbarrieren, for de taler hverken engelsk eller fransk. Min mand siger, at de ikke kunne finde på at kritisere eller kommentere hans valg, fortæller Lene.

- Jeg ved godt, at min mand omtrent er på alder med min ældste søn. Men jeg kunne ikke finde på at forelske mig i min søns venner, mest af moralske årsager, men også fordi de virker så unge. Min mand er ikke nogen forkælet drengerøv, som mange danske mænd er på hans alder. Han har haft et hårdt liv og virker derfor mere voksen. For mig handler kærlighed om dybere værdier - ikke om status eller alder. Min mand har ingen uddannelse, og nogle mennesker vil synes, at han er primitiv, men han er følelsesmæssigt moden og tager tingene, som de kommer uden at planlægge, og det sætter jeg stor pris på. Vi har en fremtidsdrøm om at få os en gammel landejendom med heste og et større galleri, og her er det netop en fordel, at han ikke er over 50 år, for han er mere åben og fleksibel, fortæller Lene.

Læs om fire kvinder, der danner par med en langt yngre mand i ugens FEMINA!

Læs mere om kærlighed på tværs af alder på Oestrogen.dk

Læs også