juridisk abort
Kærlighed og sex

Juridisk abort: "Tag jer sammen kvinder, og giv også os mænd ligestilling"

7. januar 2014
af Charlotte Hallbæck
foto: Pantherstock
I marts 2013 bad vi en række mænd skrive et brev til os med deres holdninger til ligestilling og parforhold. Læs brevet fra Henrik, der allerede dengang havde en holdning til nu højaktuelle debat om juridisk abort.

Brevet blev skrevet i anledning af Kvindernes Kampdag og var et brev fra ”Henrik”, der har en mening om ligestilling, parforhold og ja – juridisk abort. Læs med, og fortæl os hvad du synes, på Facebook.

”Tag jer sammen kvinder, og giv også os mænd ligestilling”

I dag har kvinder ikke brug for en mand økonomisk. Det er nemt at blive skilt, og I kan få børn alene.

Jeg synes, det er helt fint, at I er økonomisk uafhængige, men når I ikke har behov for mænd på nogen måde, så er det jo ikke nødvendigvis, fordi der er noget galt med os mænd. Det kan også være, fordi I er blevet alt for kræsne.

Renée: Hvorfor diskuterer vi stadig kvinders ret til abort?

I har travlt med jeres karriere og er meget kræsne med, hvad en mand skal være og skal give jer. Derfor tror jeg, at flere og flere kvinder vælger at få børn alene med en sæddonor.

Men det er en nem løsning. Alt for nem. Jeg synes, I skulle tage at kigge lidt indad og tænke over, hvorfor I ikke hellere vil finde en mand, der kan elske jer, hjælpe jer og være der for jer og for barnet. I burde tænke lidt over, hvorfor I ikke kan finde en mand, der kan være far til jeres drømmebørn.

Men nu hvor det er så forholdsvis nemt at få sæddonation, så vælger mange af jer at få en familie bare med

jer selv, og så taber vi mænd. For det kan vi ikke. Vi kan få lov til at donere sæd og bidrage til jeres behov.

Men vi kan ikke få et æg og en rugemor og få vores egne biologiske børn. Det er ikke retfærdigt. Det er ikke ligestilling. Jeg synes også, mænd skal have lov til at få deres egne biologiske børn alene. Det er en uretfærdig forskel, og jeg forstår ikke, hvorfor det ikke skal være muligt. I andre lande kan man få donoræg og bruge rugemødre. Det er også fint, hvis homoseksuelle mænd kan få deres egne børn ved hjælp af donoræg, ligesom homoseksuelle kvinder kan med hjælp af donorsæd. Den idé burde alle kvinder være åbne overfor og bakke op om.

Men det sker jo også, at kvinder bliver gravide med en mand, som ikke ønsker at være far. Måske har de bare mødt hinanden i byen. Og så er det éthundrede procent kvinden, der bestemmer, om hun vil have barnet. Som mand kan man ikke sige nej og bede om en abort. I kan tvinge os til at blive fædre og til at betale til det barn resten af vores liv. Helt uden hensyn til, at det påvirker og måske ødelægger mandens liv. Måske har han børn fra tidligere, som så får en halvsøster eller halvbror, de skal forholde sig til, eller som manden skal holde hemmelig for dem. De skal dele arven efter ham, når faren dør – også selv om han aldrig har haft noget med det barn at gøre. Jeg synes ikke, det er rimeligt. Selvfølgelig har manden et ansvar for at beskytte sig, så han ikke gør en kvinde gravid, men det kan jo smutte eller ikke virke af forskellige grunde. Det er jeres krop, men hvis en mand ikke vil være far, burde I enten gå med til abort eller acceptere, at I så står helt alene med dette barn også økonomisk i stedet for at tvinge manden til at betale til barnet. Så længe I har retten til at bestemme alene, må I også tage det økonomiske ansvar på jer. Egentlig synes jeg, at ingen burde få børn alene – men da det sker, synes jeg, det burde være muligt for alle – også mænd – at få børn alene. Det ville være ligestilling!

Kærlig hilsen

Henrik fra København

Indførelsen af fri abort - da sexlivet ændrede sig

Om juridisk abort

Juridisk abort er ideen om, at en mand kan adskille sig fra sit potentielle barn (uden at skulle give økonomisk tilskud til moderen) indenfor tidsperioden, hvor det er muligt for kvinden at få en fysisk abort (ca. 12 uger). På den måde kan mænd også få rettigheden til ”fri abort”. Juridisk abort er ikke vedtaget i nogle af verdens nationer.

Kilde: Wikipedia

Læs også