Hvad er forskellen på en sociopat og en psykopat? Få svare her.
Kærlighed og sex

Hvad er forskellen på en sociopat og en psykopat?

2. februar 2017
af Malene Fich Weischer
Der er mange fællesnævnere mellem en sociopat og psykopat, og derfor forveksles de to personlighedstræk ofte. Men der ér faktisk stor forskel på de to – ikke mindst, hvis man er havnet i et forhold med en af dem.

Du har sikkert hørt nogen bruge udtrykket "psykopat" eller "sociopat" om en person, de ikke kunne lide - eller synes opfører sig forkert, men der er faktisk tale om to ret alvorlige - og også forskellige - personlighedstræk.

Læs også: Kender du en kvindelig psykopat?

Ligheder mellem en sociopat og en psykopat

"Ofte bliver betegnelserne psykopat og sociopat brugt ret lemfældigt, og der er også blandt eksperter tvivl om, hvorvidt der er en egentlig forskel på de to personlighedstyper," fortæller Dr. Scott Bonn, som er Ph.D i sociologi og kriminologi ved Drew University til websitet Psychology Today. Ifølge eksperten er der da også nogle fællestræk:

  • En ligegyldighed over for love og sociale spilleregler
  • En ligegyldighed over for andres rettigheder
  • En manglende evne til at føle skyld og fortrydelse
  • En tendens til voldelig adfærd

Men han understreger, at der også er vigtige forskelle, som ikke mindst kan påvirke, hvis man på en eller anden måde står i forhold til enten en sociopat eller psykopat.

Sociopater

Sociopater har en tendens til at være nervøse og let blive ophidsede. De kan være lidt svære at gennemskue og kan ofte få store følelsesmæssige udbrud; herunder også vredesudbrud. De er ofte u-uddannede og lever lidt på kanten af samfundet og har svært ved at holde på almindelige jobs og ofte også ved at blive boende på det samme sted længe ad gangen.

Sociopaten kan godt knytte sig til andre, men det er ikke let for ham/hende. Ofte danner de en tilknytning til én bestemt person eller gruppe, og er så helt ligeglade med det øvrige samfund. Sociopaten virker ofte meget forstyrret, og bliver han/hun involveret i en forbrydelse, vil det ofte være på baggrund af en pludselig indskydelse eller et følelsesudbrud.

Læs også: Sådan ved du om du er faldet for en psykopat

Psykopater

Psykopater er derimod helt uden evne til at knytte sig til andre og føler igen form for empati, selvom de ofte virker meget charmerende og rare at være sammen med. Psykopater er typisk meget manipulerende og har let ved at vinde andre menneskers tillid. Selvom de ikke selv føler som andre mennesker, så lærer de sig selv at kopiere andres følelser, så derfor vil de ofte virke helt normale.

Psykopater er ofte vel-uddannede og har gode jobs. Nogle har endda familie eller længerevarende parforhold uden at menneskene omkring dem har nogen anelse om, at de er psykopater. I modsætning til sociopaten er psykopaten altid cool, rolig og ikke til at slå ud af kurs. Involveres han i en forbrydelse, vil han/hun som oftest have planlagt alting helt ned til mindste detalje.

Læs også: Sådan kender du en sociopat

Personlighedtræk: Medfødt eller ej

Ifølge Dr. Scott Bonn er der også forskel på, hvad der udløser personlighedtrækket. For psykopater er det ofte et medfødt træk, mens sociopater ofte har været udsat for noget i deres opvækst, som har gjort den fjendske og fremmede overfor samfundet som sådan. Af samme årsag har sociopater også ofte empatiske træk; om ikke andet så over for enkelte individer. Det har psykopater ikke, og ifølge eksperten er psykopater langt de farligste, da de på ingen måde føler empati eller fortrydelse overfor andre.

https://imgix.femina.dk/1_pixel_psykologi_abonnement.jpg

Læs også