https://imgix.femina.dk/storage_1/media/1332_hustruvold_trives_paa_1_klasse.jpg
Kærlighed og sex

Hustruvold trives på 1. klasse

9. august 2013
Af Mette Hafstrøm 08/09/2013 - 00:00
Når rammen skal være perfekt, rammer volden ekstra hårdt. Læge Lise Seidelin møder dagligt ressourcestærke kvinder, som er udsat for partnervold. Kvinderne er styret af en vane, som de ikke bare kan bryde. Som Nigella Lawson, der er vokset op med en voldelig mor

- Mange af kvinderne har opbygget en facade, hvor de er den stærke. Men omvendt er de den lille derhjemme, som måske er vant til at blive såret fra barnsben.

Det er den indre dagsorden, som mange af de udadtil stærke kvinder med eller uden karriere forholder sig til. Men så er de samtidig fanget i en gammel vane, hvor de søger en mand, der kan styre dem på hjemmefronten. En, der er voldelig, forklarer lægen.

Læs også: Når kendte kvinder får bank - et valg mellem vold eller skam

- Nigella søger den vane, hun har med hjemmefra, mener Lise Seidelin.

Den kendte tv-kok blev fotograferet med sin mands, mangemillionæren Charles Saatchi, hånd klemt om hendes hals. Nigella har tidligere fortalt medierne, at hun voksede op med en voldelig mor. Lægen mener, at det er vigtigt at gå tilbage og kigge på det mønster. For hvis Nigella går fra sin mand er der risiko for, at hun finder en anden, der er voldelig.

- Det er noget fra hendes barndom eller vaner fra et tidligere forhold til en voldelig mand. Det, at hun finder en, der styrer, bestemmer eller nedgører hende – den vane skal hun bryde først, siger lægen.

DET PERFEKTE LIV
Kvinderne vil frygtelig gerne være i et forhold, for det er stadig normen i de kredse.

- Selvom halvdelen af Danmarks befolkning lever alene, så er det stadig idealet i de kredse at være et par, siger Lise Seidelin

På 1. klasse er det sværere at bryde volden, fordi man måles på det perfekte liv.

- En kvinde, der er stærk udadtil, hun forventes også privat at være stærk. Nigella er intellektuelt stærk, men bagved facaden har hun formentlig ikke lært, hvordan man gør i kærlighedslivet.

Hun har måske lært, at normen er, at det er menneskeligt med vold i forhold. Så laver hun sine madprogrammer, for vi prøver at være perfekte, og det hun bliver målt på i andres øjne, det er, at hun kan lave et perfekt køkkenshow. Og hendes mand han måles på, at han har mange millioner. De tror sikkert, de skal måles på det at være perfekte udadtil, forklarer Lise Seidelin.

Læs også: Min datter har voldelig mand

Et kendispar kan have for meget på spil til, de kan forlade hinanden.

- Hvis det at holde facaden, er det, de har sammen, så må de klare det sammen. For når man bliver kendt, rig eller berømt, så kommer man op i nogle højere sociale lag. Her kan en kvinde have meget svært ved at vise offentligt, at hun er udsat for vold, forklarer læge Lise Seidelin.

Sådan kan du hjælpe:
• Hvis du ser fysisk vold, så hjælper det at gå tættere på personerne.
• Hvis din veninde fortæller, hun er udsat for vold, så tag det alvorligt.
• Hvis du kender personen, der er voldelig, så fortæl, at du ved, hvad der foregår, og at du ikke respekterer det.
• Hvis du oplever, at din ven taler nedsættende over for sin kæreste, så påtal, at du ikke synes, det er i orden, at han taler sådan til hende.
• Hvis du er udsat for vold, eller du kender en voldsramt kvinde: Ring på Hotline: 70 20 30 82 www.lokk.dk Landsorganisation af Krisecentre.
• Læs mere på: www.krisecenteret.dk

TUSINDVIS AF KVINDER FÅR BANK
I Danmark skønnes det, at ca. 30.000 kvinder om året er udsat for partnervold. WHO er netop kommet med ny rapport der fortæller at over en tredjedel af verdens kvinder er ofre for fysisk eller seksuel vold - det udgør et globalt sundhedsproblem af epidemiske proportioner. Kvinderne overfaldes, mishandles og misbruges typisk af deres mænd og kærester.
Lige nu kan den voldelige mand få op til to års gratis hjælp, mens kvinderne på krisecentrene har mulighed for at få fire timers gratis psykologhjælp indtil udgangen af 2013.

Læs også