https://imgix.femina.dk/media/5e04b613b0d3430d81c892114beadf37.jpg
Kærlighed og sex

Forfør med din stemme!

21. april 2012
af Terje Nordberg, fra Magasinet Tidens Kvinder
Foto: ALL OVER PRESS
Hvis øjnene er sjælens spejl, så må stemmen være dens melodi. Den kan både hviske blødt mod din elskedes bryst, skælve af smerte og være grødet af sultne, dyriske lyster. Kend de mange stemmetyper, og forfør for fulde basuner

6 TYPISKE STEMMETYPER

• Ulven med den hurtige, aggressive stemme.
• Ekkoet, der som en klang-kamæleon skifter stemme efter situationen.
• Vandfaldet, der taler uafbrudt i et højt toneleje og væk fra sine egne følelser.
• Bremsen med den afbrudte og hakkende stemmeføring, som om der hele tiden sker en indre opbremsning.
• Den kontrolgale, der med massiv tungerodsspænding får stemmen til at lyde klemt.
• Basunen, med den overdrevne kraftige stemme, der overdøver alt og alle - og endda måske sig selv.

Der er ingen tvivl: Stemmen gør noget ved os og spiller en vigtig, men måske lidt overset rolle i samværet mellem mand og kvinde.

Den sensuelle mandestemme
Traditionelt set er den sensuelle mandsstemme dyb, rolig og kontrolleret. Den har rigeligt med luft - det vil sige, at den ikke presser sig frem, men dvæler og antyder ved sin afslappede charme, at ejermanden har tid til at vente. Han hviler i sig selv. Han er ude på noget.

Hvis blikket samtidig er fast og lidt drillende, er det svært ikke at blive pirret på den sanselige måde.

Den sensuelle kvindestemme
Kvindestemmen spinder og er kælen, blid og knirkende på en marilyn-monroesk måde. Af og til viser missekatten klør, men hovedbudskabet er alligevel ikke til at tage fejl af: Tag mig i favn, svøb mig i en minkpels, gerne blidt, så lidt fastere, måske lidt af det hele. Men for guds skyld - tag mig!

Den sanselige stemme er ikke nødvendigvis smuk, men den har dybde og klangbund.

Stemmeterapeuten
- Føler han sig hjemme i sin krop? Fylder han sit eget, indvendige rum ud? Tør hun stå ved både sin styrke og sin blødhed? Magter hun at give slip på pænheden?

Dette er nogle af de udfordringer, som Lisbeth Hultmann, der er operasanger, bevægelsespædagog, psykoterapeut og stemmeterapeut, i sin bog Stemmens kraft og på sine kurser hjælper mennesker med at tage op og arbejde med.

Lær at slippe hæmningerne
- Ved at bevidstgøre, uddybe og måske forstærke de forskellige sider af os selv, får vi mod og styrke til at give slip på de forsvarsværker og begrænsninger, som hæmmer os i forhold til andre mennesker, både på det faglige, sociale, personlige - og dermed også på det erotiske område, siger hun.

De mange stemmetyper
Lisbeth Hultmann operer med mindst 20 forskellige stemmetyper, som hver især repræsenterer en personlighedstype eller en side af den - for man kan jo rumme mere end én.

For eksempel karakteriseres "optimisten" af en opadgående stemmeføring, hvor stemmen generelt ligger i et højt leje, hvorimod "cocktailstemmen" er en behersket, lidt højtliggende, anonym stemme, hvor det følelsesmæssige er fraspaltet.

Jo flere stemmer, jo bedre
Vi rummer alle flere forskellige "stemmepersonligheder". Somme tider er vi den pågående "ulv", andre gange "basunen", "lyseslukkeren", "lillepigen" eller "tiggeren" - og til alle disse personligheder er knyttet følelser og handlemønstre.

Læs også