https://imgix.femina.dk/media/1970078d76ad40d298f4031347be327c.jpg
Kærlighed og sex

Er kærestens særheder blevet for meget?

5. november 2011
af Anna Beckmann
Foto: All Over Press
Det som var sjovt i begyndelsen af parforholdet, kan være svært at accepterer senere hen.

Da I mødte hinanden, synes du det var kært, at han altid skulle sove i en bestemt fodboldklubtrøje, og du var fascineret af hans passion for gamle tegneserier. Nu savner du en mand med bar overkrop i sengen og nogle voksne interesser. Du kan kort sagt ikke udstå han underlige vaner længere.

- Hvis man er utilfreds med den andens særheder, er det dybest set ens eget problem. Men i nogle tilfælde er det en særhed, som parteneren også gerne vil fralægge sig, og så kan man arbejde på det, siger psykolog Jacob Mosgaard til alive.dk og opfordrer til, at man gør sig klart, hvor meget særheden generer og derefter går i dialog med partneren om problemet.

Parforholdets tre faser
- Det man falder for i begyndelsen er i mange tilfælde noget, man ikke kan holde ud senere. Det som var attraktivt og spændende i forelskelsesfasen passer måske ikke ind i parlivet senere hen, siger Jacob Mosgaard, og forklarer, at nogen familieterapeuter taler om tre faser inden for parforholdet.

-I første fase er man fuldstændig vild med den anden, i fase to prøver man at lave den anden om, og i sidste fase er man tilfreds med partneren som han er, siger psykologen og forklarer problematikken omkring de sære vaner ofte knytter sig til fase to.

Når partneren ikke vil lave sig selv om
-Hvis partneren ikke vil lægge særheden fra sig, må man forsøge at forsone sig med den, siger Jacob Mosgaard, der ofte i sin parterapi oplever, at man bruger alt for mange kræfter på at lave den anden om, eller læner sig tilbage og venter på, det sker af sig selv. Ifølge psykologen er det et stort projekt at lave sin partner om. Ofte giver det mere mening at fokusere på, om der er noget man selv kan gøre for at blive tilfreds. Det handler om, at se sig selv som aktør i stedet for offer ifølge Jacob Mosgaard.

- Særheden har det med at vokse sig større i hovedet på den part, der bliver irriteret, siger Jacob Mosgaard og påpeger, at det især er sådan, når parforholdet ikke kører godt. Så er den sværere at bære over med.

- Alle mennesker har særheder, men er parforholdet godt, så er man tilbøjelig til at acceptere dem, siger psykologen. Men der er selvfølgelig tilfælde, hvor særheden kan blive for meget for meget.

Uacceptable særheder
- Det kunne være dem, der overrasker eller overskrider ens grænser, eller måske ligefrem skader en, siger Jacob Mosgaard og henviser til særlige seksuelle tilbøjeligheder eller vaner der virker frastødende på parteneren.

- I nogen tilfælde holder partneren måske sin særhed hemmelig, fordi han godt er klar over, den er frastødende eller sær, og ifølge psykologen er en særhed svær at komme over ens med, hvis den skaber for stor forandring i det billede man har, af den anden person og af forholdet.

Læs også:
Gør din mand til en ægte gentleman

Læs også