https://imgix.femina.dk/media/ex1-prim.jpg
Kærlighed og sex

Er din skilsmisse knap så lykkelig?

24. juli 2012
af Lonnie Kjer
foto: All Over
Blev din skilsmisse langt fra så lykkelig, som du troede, den ville blive? Sådan er der mange, der har det. Det er tilsyneladende ikke nemt at finde fælles fodslag, når skilsmissepapirerne er underskrevet, og en ny hverdag skal begynde.

Det var ellers så yndigt at følges ad, og så gik det alligevel ikke, og I endte i den del af statistikken, der måtte forbi statsamtet og dele møbler, regninger og - ikke mindst - børnene. Med gode intentioner om evigt venskab, stor respekt og plads til alles behov blev det hele skudt i gang … og skudt ned igen, når papirerne er skrevet under, nye lejligheder er indrettet, og børnenes kufferter pakket ned og ud hver anden uge. For han fandt en ny kæreste lige lidt hurtigere, end du synes, var sjovt. Eller også gjorde du. Og så blev de gode tanker og drømmen om én stor, lykkelig skilsmissefamilie ... ved drømmen.

Kammertonen, tak!
Ikke så underligt, siger psykolog Mette Holm, der blandt sine klienter oplever præcis ovenstående scener fra både mænd og kvinder. For det er svært at finde den gode tone. Også selvom viljen er der. Eller i hvert fald var der.
"Smerten er simpelthen for stor, når bruddet er sket, og man skal efterleve planerne om én glad hippie-familie, der ganske vist er blevet delt i to," siger hun.
"Når man er skuffet og svigtet og dybt ramt følelsesmæssigt, er man sig selv nærmest, og man lever ikke til de retningslinjer, man ellers var sikker på, at lige præcis VI ville kunne finde ud af, og så glemmer man at finde et højere, fælles formål."

Vær hans ven … hvis du kan!
Dét formål står ellers lige for: Børnene, selvfølgelig. Som vi forsøger at gøre det så nemt for som overhovedet muligt.
"Men vores børn går i virkeligheden ikke så meget op i, hvem de er hos og hvornår," siger Mette Holm.
"For dem betyder det langt mere, at far og mor er gode venner og kommunikerer godt med hinanden, så hvis det på nogen måde er muligt, skal man selvfølgelig beslutte at være sin ekskærestes gode ven."
Nemmere sagt end gjort, måske. Både for dig - og for ham. Mænd og kvinder reagerer nemlig langt fra ens på et brud, fortæller psykologen.

Mænd rammes hårdest!
"Mænd, der bliver svigtet og forladt, oplever en stor krænkelse af deres mandighed," siger Mette Holm.
Så hvis du oplever, at din eks har forvandlet sig til en vred machomand eller en lille hundehvalp, giver det mening. Sådan er det tilsyneladende for mange, i følge psykologen.
"Mænd har det bare sværere i en skilsmisse. Enten springer de på en ny kvinde omgående, eller også er de fulde af vrede eller står og venter i kulissen på en mulighed for at komme ind i varmen hos ekskæresten igen," lyder det fra Mette Holm. Og hvis manden er dén, der er gået, er der som regel en ny kvinde ved hans side som årsag til bruddet. Modsat en del kvinder, som går, fordi de har fået nok af ansvar og sure sokker og ikke nødvendigvis har en anden favn, de skal søge trøst hos.

Myten om den lykkelige skilsmisse
Så måske er det vores forventninger, den er gal med. Når vi tror, at 'til døden og skiller' kan blive til et ordentligt brud med respekt og venskab på menuen. Når fællesmiddage og gode intentioner bliver afløst af frustrationer og fjendskab, selvom udgangspunktet og ønsket var et helt andet, og man var overbevist om, at man selvfølgelig kunne blive - eller forblive - gode venner og løse tingene i fordragelighed.
"Drop 'happy go lucky'," lyder det i hvert fald fra psykologen, der heldigvis også ser de lykkelige skilsmisser. Men der er bare langt mellem snapsene.
"Det kræver benhårdt arbejde at få det til at fungere efter en skilsmisse. Tingene ser helt anderledes ud i dét øjeblik, din ekskæreste har fundet en ny at dele livet med," slutter Mette Holm.

Læs også