https://imgix.femina.dk/media/d574e5825e5b4325bc5dd12de7bd1666.jpg
Kærlighed og sex

Derfor vil kvinder ha’ en machomand

14. oktober 2012
af Susanne Fruergaard
Undrer du dig over, at du har mere lyst til sex med et dominerende dumt svin end ham den søde, forstående mand? Bebrejd ikke dig selv - du er slave af dine biologiske urinstinkter.

Hvilken kvinde sukker ikke henført, når spåkonen i sine tarotkort forudser et snarligt møde med en høj, mørk, fremmed, mystisk og spændende mand? For det indre hede, drømmende blik kører en film, og det er ikke med Harry Potter i den mandlige hovedrolle. Derimod vil et godt bud være helten over alle filmhelte, James Bond, eller den whiskydrikkende og storrygende reklamemand Don Draper fra den succesrige TV-serie "Mad Men".

Og det er ikke helt tilfældigt. Selv om de begge er notorisk kendte for at være mandschauvinistiske og opfører sig som "dumme svin", vælter de sig i flotte kvinder, og damerne er mere end villige til at have sex med dem. Men hvorfor?

Det maskuline udseende
Vores kvindelige instinkter følger tre overordnede indikationer på gode gener. Det første er et ekstremt maskulint udseende, som skyldes det mandlige kønshormon testosteron. Kroppen skal være muskuløs med brede skuldre og have rigeligt med kropsbehåring.

Et godt eksempel er den amerikanske skuespiller Burt Reynolds, som i 1972 lod sig fotografere i al sin kropslige hårpragt til magasinet Cosmopolitan. Også den walisiske sanger Tom Jones har spillet på sit maskuline udseende. I 1970'erne blev han kendt for at optræde med et gigantisk guldkors og bar, behåret brystkasse, som fik kvinderne til at kaste deres trusser op til ham på scenen. Tom Jones lever tilmed yderligere op til kravet om, at en rigtig mand skal have en dyb stemme. Og hr. Jones mestrer stadig i en alder af 71 at ramme de høje toner såvel som den forførende basvibration, der rammer kvinders lystcenter.

Den fysiske styrke
Det har betydning for kvinders partnervalg, at en mand er i stand til at forsvare et attraktivt territorium og yde beskyttelse mod udefrakommende farer. Derfor slås mænd og udfordrer hinanden i rituelle manddomsprøver, der samtidig afgør den indbyrdes rangordning i alfa- og betahanner.

I dyrenes verden er alfa-hannen den dominerende, som vinder retten til at parre sig med flere hunner. Beta-hannen kommer seksuelt aldrig til at spille den store rolle, så på den måde sørger naturen for, at det er de stærkeste gener, som viderebringes i den næste generation. Det samme mønster gør sig gældende for en menneske alfa-han, der har en tendens til at have mange kærester og indgå korte forbindelser.

Fænomenet kan eksempelvis betragtes i James Bond-filmene, hvor både skurken og vores helt er omgivet af de berømte Bondpiger. Filmen giver et signal om, at her er der mænd med stor virilitet og sex drive, hvilket igen statuerer deres position som alfa-han over for andre mænd.

Den intelligente hjerne
Mænd, som ikke kan leve op til de fysiske krav, har dog også en chance, fordi forskningen siger, at 50 procent af vores gener bruges til at skabe hjernen. En mands intelligens er derfor den tredje indikator for, hvor gode hans gener generelt er. Det er så også forklaringen på, at kvinder finder magtfulde og succesrige mænd attraktive. Det kræver en vis portion kløgt at dominere andre mænd psykisk for at være "the leader of the pack" - forretningsmæssigt eller i forhold til en gruppe.

Vi kender attituden hos en machomand som eksemplet Marlon Brando i filmen "The Wild One", hvor han spiller Johnny, lederen af en motorcykelbande. Selv om Brando i filmen er en fræk rebel på kant med loven, bliver politidirektørens datter, Kathie, fascineret af ham. Socialt og kulturelt har det to forklaringer. Den sociale forklaring er, at hvor mænd skal tilkæmpe sig en alfa-han-status, opnår kvinden helt automatisk sin alfa-hun-status blot ved at være hans udvalgte kvinde. Tænk blot på fænomenet, at hustruen til en statsleder bliver omtalt som førstedamen, mens det modsatte ikke er gældende for en mand. Den anden forklaring er, at vi igennem hele vores kulturs litteratur har fået fortalt historier, som beskriver rollemodellen for "en rigtig mand".

Opskriften er, at en mand skal kunne udkonkurrere andre mænd, demonstrere virilitet og udvise selvstændighed, handlekraft og turde sætte sig op mod autoriteterne ved at gøre tingene på sin helt egen måde. Helt i tråd med den typiske actionhelt som førnævnte James Bond.

Kend forskel på kærlighed og begær

3 kendte mænd om den "lille" forskel

Kærlighedens nye ansigter

Læs også