Advokaters råd til mænd: "Husk en ægtepagt!"
foto: iStock
Ca. dobbelt så mange danske mænd finder en kone i Østen, oftest i Thailand og Filippinerne, sammenlignet med for fem år siden.
Mens antallet af dansk-udenlandske ægteskaber falder markant, går flere og flere danske mænd på frierfødder i Asien. Siden 2005 er antallet af danske mænd, der gifter sig med en kvinde fra Thailand eller Filippinerne, vokset med ca. 100 procent.
I 2005 giftede kun 190 danske mænd sig med en kvinde fra Thailand, mens kun 90 ægtede en filippiner. I 2009 var samme tal eksploderet til henholdsvis 361 og 217. Thailand og Filippinerne er de to lande, som danske mænd hyppigst gifter sig med en kvinde fra.
Ifølge Danmarks Statistik ender ca. dobbelt så mange ægteskaber mellem en dansker og en udlænding ved skilsmissebordet sammenlignet med ægteskaber mellem to etniske danskere.
Det får nu advokatkæden Ret & Råd til at rette en ny kampagne mod giftelystne danske mænd. De skal nemlig huske at få lavet en ægtepagt inden de risikerer at miste hele deres formue ved at blive gift med - og skilt fra - de fattige kvinder fra østen.
Læs også: Velhavende kvinder vælger ældre mænd
Ægtepagt uromantisk
"Vi anbefaler umiddelbart danske mænd og kvinder, der overvejer at gifte sig med en udlænding, at de får lavet en ægtepagt. Især hvis de har større værdier, som ægtepagten beskytter, hvis parterne skulle gå hver til sit," siger Casper Hauberg Grønnegaard, direktør hos Ret&Råd.
"Langt de fleste danskere, med betydelige værdier på formuekontoen, får lavet en ægtepagt. Men vi oplever også, at rigtig mange, nok nærmere hovedparten, ikke får lavet en. En af grundene kan være, at mange synes, det er uromantisk at tale om, når de skal til at "smedes i Hymens lænker". Det kan koste dem dyrt, hvis de senere bliver skilt."
I 2009 var der numerisk set flest skilsmisser i ægteskaber med henholdsvis kvinder fra Thailand, Polen, Norge, Tyskland og Filippinerne.
Skifteloven sikrer mod fupægteskab
Dog betyder et hurtigt giftermål med en udenlandsk kvinde uden en ægtepagt ikke, at en dansker godt ved muffen pludselig står til at måtte afgive halvdelen af alle sine penge.
"Skiftelovens § 65a siger, at hvis den ene part har langt større økonomiske værdier end den anden, og hvis ægteskabet kun har varet 3½ år, før parterne bliver skilt, så skal der ikke l foretages en lige deling. På den måde er danskeren beskyttet, og det betyder, at man ikke kan miste halvdelen af sine penge på grund af en hurtig skilsmisse. Men ægtepagten er ikke kun relevant for de meget formuende. Den kan f.eks. også beskytte danskere, der har en mindre opsparing og måske et lille sommerhus, og som skal skilles efter fire år. Her beskytter § 65a dem nemlig ikke længere," siger Casper Hauberg Grønnegaard.
Læs også: Orgasmer skal skabe verdensfred
Kvinder vælger briter
Mens mange danske mænd finder deres udkårne i Asien, så viser statistikkerne, at danske kvinder udelukkende oplever, at der er amoriner i luften i Europa og i Skandinavien. Danske kvinder ægter ifølge statistikkerne i nævnte rækkefølge briter, tyskere, nordmænd og svenskere. Kun fem danske kvinder blev gift med en thailandsk mand i 2009, mens to giftede sig med en filippiner.
Samlet set er der sket et synligt fald i antallet af vielser mellem etniske danskere og folk fra udlandet. I 2009 giftede i alt 525 danske mænd og 200 danske kvinder sig med en udlænding. I 2005 var samme tal henholdsvis 712 og 424.