https://imgix.femina.dk/media/websites/qmag-dot-dk/website/engangsbilleder-2014/november/skilsmissefejlprim.jpg
Kærlighed og sex

10 typiske skilsmisse-fejl, som mænd begår

4. november 2014
af Malene Fich Weischer
foto: Shutterstock
En amerikansk skilsmisseadvokat har på websitet Askmen.com samlet de ti ting, han til dagligt oplever, at mænd gør galt, når de står overfor en skilsmisse. Men mon ikke vi kvinder også kunne lære en del af at læse med? …

Det er ikke sjovt at skulle igennem en skilsmisse. Ikke for nogen af de involverede. Situationen er typisk højspændt, og der er masser af følelser i klemme, hvad enten følelserne så handler om kærlighed, nederlag, frygt, børn eller noget helt femte.

Derfor oplever den amerikanske skilsmisseadvokat Jeffrey Leving hver dag i sin konsultation at mennesker, der står over for en skilsmisse, reagerer virkelig uhensigtsmæssigt - om end måske i nogle situationer meget forståeligt.

På sitet Askmen.com har han samlet sine erfaringer i 10 typiske fejl, som han ofte oplever sine mandlige klienter gøre. Rådene er altså givet på baggrund af hans oplevelser med mandlige klienter i USA. Men mon ikke vi kvinder også kan tage mange af reaktionerne på vores kappe? …

1. Eksplodere af raseri

- Når man tager de første skridt hen imod en skilsmisse, er man som regel meget følelsesmæssigt ramt og kan derfor let komme til at overreagere. Det kan være forståeligt nok, men ofte kan man komme til at sige noget, man senere fortryder, og pludselig raseriudbrud kan være med til at eskalere hele konflikten. Så derfor: Hvad enten det er dig selv, der er rasende eller din tidligere partner, der lige har sagt noget uhensigtsmæssigt: Træk vejret dybt ind og lad der gå lidt tid, så du lige får tænkt dig om, inden du reagerer yderligere.

2. Lægge skilsmissepapirerne til din partner uden at sige noget på forhånd

Det sker desværre ind imellem at mennesker pludselig finder en skilsmissebegæring I postkassen, uden at de vidste, den var på vej. Det du'r ikke. Der er ingen undskyldning for ikke at tale om det med din partner inden. Og skulle din partner finde på at gøre det imod dig - lige meget hvor modbydelig en ting, det er at gøre, så prøv at forhold dig roligt (se også punkt 1).


>> Læs også: Nyskilt mand: Dét burde jeg have gjort

3. Skændes over materielle ting

Har man været gift i lang tid, så har man som regel også en masse fælles ting, herunder hus, bil, inventar og meget andet. Det kan give anledning til gevaldige slagsmål og kan også bruges som hævnakt: At man nægter at hun skal have en bestemt ting, fordi man ved, hvor glad hun er for den og hvor såret, hun vil blive hvis hun ikke gør. Det går heller ikke. Det kan trække skilsmissen alt for meget i langdrag og være drænende både følelsesmæssigt og økonomisk. Hvil i stedet i det faktum, at hvis begge har en god advokat, så vil boet som regel blive delt temmelig fair.

4. Være for passiv

Det kan komme som et chok, hvis ens partner pludselig vil skilles og mange efterlades helt passive. Det er naturligt nok, når man er både i sorg og chok, at man helt kan miste fornuften og dømmekræften, men det må ikke gå så vidt, at du kommer til at fortryde det, når sorgen og chokket har lagt sig. Man må godt sørge, men man skal stadig være fornuftig og ikke lade sig manipulere ind i at give uretmæssigt afkald på en masse ting. Hvor sundt er dit parforhold? Test jeres forhold her

5. Hyre en dårlig advokat

En aggressiv og dårlig advokat kan hurtigt vende en ellers god skilsmisse til én af de værste. Det er derfor en myte, at man skal hyre den mest aggressive og hardcore advokat, man kan finde. Find i stedet én, der virker ærlig, troværdig og fornuftig.


>> Læs også: Skilsmisseadvokat: Dette er grunden til, at mennesker bliver skilt

6. Prøve at gnide salt i såret på den anden

Hvis du gerne vil gå så gnidningsløst igennem skilsmissen som muligt - og det kan være en rigtig god plan - så lad være med at gnide salt i såret hos din eks-partner. Selvom du føler, at det er dig, der er blevet behandlet dårligt og hende, der har gjort noget forkert, så gør du det kun værre ved at prøve at gøre hende endnu mere ked af det. En skilsmisse handler om forhandlinger og om at mødes på halvvejen, og det hjælper man ikke på vej ved at prøve at såre hinanden yderligere.

7. Komme med trusler

Alle par, der skal skilles, vil komme til at skændes undervejs. Det er næsten uundgåeligt. Men nogle tager den også skridtet videre og tyer til trusler om vold mod eks'en og - måske - børnene. Lad være! Hvis det er dig, der kommer med trusler, ødelægger du alt for dig selv i de kommende forhandlinger. Hvis det er dig, der modtager truslerne, så fortæl om det til din advokat og aftal sammen, hvordan I vil reagere på dem.

8. Blive overtalt til ikke at hyre en advokat

Hvis din eks har hyret en advokat, så skal du også hyre en. Længere er den ikke. Ellers vil du stå som en amatør, der spiller mod et professionelt hold. Og det må under ingen omstændigheder være den samme advokat, som din eks har hyret. Ha' hver jeres - det er den eneste måde, I begge kan føle jer trygge ved forhandlingerne.


>> Læs også: Hvem har retten til vennerne efter skilsmissen?


9. Ha' for travlt med den nye kærlighed

En af de mest almindelige årsager til at en ellers ok skilsmisse pludselig bliver et helvede er, hvis du møder en ny kærlighed og pludselig lade hende komme før skilsmissen. Når man går fra hinanden er man allerede sårbare i begge lejre, og der er ingen grund til at puste til en glød, hvis man vil undgå ildebrand.

Skilsmissen må altid komme først, og aller bedst er det at vente med den nye kærlighed - eller i det mindst med at introducere hende - til alt er faldet helt på plads i det gamle forhold.

10. Tage børnene som gidsler

En af de ting, der kan ske under skilsmisse er, at børnene pludselig bliver taget som gidsler. At man bliver truet med kun at få lov til at se sine børn, hvis man gør et eller andet. Den type trusler er frygteligt, i det man jo som regel elsker sin børn over alt andet i verden.

Hvis du modtager den type trusler, så lad være med at reagere. Fortæl det til din advokat. Og begynd heller ikke selv at komme med trusler for som regel, vil det før eller siden komme ud. Har du altid været en fornuftig og ansvarsfuld far og mand, så vil du sjældent kunne blive afholdt fra at se dine børn.

Stil et spørgsmål til parterapeuten, kr. 250Er det hele gået i hårdknude, eller er der bare nogle ting der ikke fungerer mellem dig og din partner? Har I svært ved sexlivet, misforstår eller irriterer I hinanden - eller er I på vej i hver sin retning? Så kan privatpraktiserende par- og psykoterapeut Kickan Andersen måske hjælpe jer.

Kickan er foruden privatpraktiserende psykoterapeut også foredragsholder og skribent, og hun står klar til at svare på dit spørgsmål.


Læs også