Pauser
Selvudvikling

Fremtidsforsker: Vi kommer til at tage flere pauser i løbet af livet

4. maj 2017
af Camilla Wass
foto: Panthermedia
I stedet for at slide os frem til pensionsalderen, kommer vi i højere grad til at ”stå af ræset” og tage flere pauser i løbet af livet, forudser fremtidsforsker Liselotte Lyngsø.

Vi får brug for flere pauser i løbet af livet

Den generation, der er ung lige nu, er vokset op med hele tiden at SKULLE noget. Lige fra de satte deres små hjemmesko på blå stue for første gang, har de været på vej, og derfor bliver der også noget vildt eksotisk over bare at VÆRE. At stå op uden vækkeur og sidde med dynen omkring benene og stirre ud i luften, mens man spiser en portion skyr med hjemmelavet mysli i langsomme skefulde. For hvornår oplever det moderne menneske den luksus at KEDE sig?

Fremtidsforsker Liselotte Lyngsø er ikke i tvivl om, at vi går en tid i møde, hvor ræset vil blive vildere – og pauserne tilsvarende flere. Kun få af os vil stille os tilfredse med at slide og slæbe os gennem et langt arbejdsliv, mens vi sukker efter pensionsalderen, hvor vi kan tage en stråhat på hentehåret og nyde de legende børnebørn. Pauserne skal falde før – i flere doser gennem livet.

– Den genereration, vi ser nu, kommer måske til at blive 120 år gamle – og jeg er i dialog med flere pensionsselskaber om, at det er på tide at åbne op for, at man kan spare op til flere pauser gennem livet, frem for én lang pension. Mange vil få brug for at ”stå af ræset”, allerede når de når op i 40’erne og endelig kan mærke sig selv igen efter mange år med små børn. Man har hængt i andres klokkestrenge hele sit liv – og så kan det være rigtig godt at trække stikket for lige at finde ud af, hvad man SELV har lyst til at bruge sin tid og energi på, pointerer Liselotte Lyngsø.

LÆS OGSÅ: Sund, stærk og i balance: Derfor skal du holde pauser

Vi går ikke helt i dvale

Det dér med at stå af ræset kan lyde, som om man går helt i dvale. Men i virkeligheden handler det om at komme lidt på afstand af hamsterhjulet og få en pause til refleksion, fortæller Liselotte Lyngsø.

– I et samfund, der udvikler sig ekstremt hurtigt, har vi brug for at træde tilbage og finde fodfæste igen. Så selv om det lyder, som om man skruer NED, så handler det i lige så høj grad om at trække vejret og gøre sig klar til at skrue OP for det, der kommer lige om lidt.

Og i en verden, hvor alle bimler og bamler rundt, er TID blevet en kæmpe luksus.

– Der ligger rigtig meget prestige i at tage kontrollen tilbage over sin egen tid. At gøre sig selv til tids-ejer i stedet for tids-slave. Den nye generations mantra er, at livet ikke er noget, vi får – det er noget, vi skaber. Og derfor er det også forbudt at gå rundt og brokke sig. Så hellere stå af ræset i en periode og komme tilbage med nypudsede briller.

LÆS OGSÅ: Louise er stået af arbejdsræset: Jeg øver mig i at nyde hverdagen

Og den indre rejse kan sagtens foregå hjemme i stuen. Det kan nemlig godt betale sig at dyrke de nære relationer.

– En undersøgelse fra Harvard viser, at hvis du vil leve RIGTIG længe, så skal du dyrke de livslange, nære relationer. Og det har du jo ikke tid til, hvis du zapper rundt på arbejdsmarkedet hele livet. Det ligger i tidsånden, at vi skal have det bedste ud af vores liv – og her er det relationerne, der boner ud på lykke-skalaen – ikke den dyre sofa eller chefstillingen, slå Liselotte Lyngsø fast.

https://imgix.femina.dk/call_to_action/fe_abo_web_8nr_1138x370.png

Læs også