Selvudvikling

Fra en læser: Jeg gider ikke smalltalk, men jeg vil gerne høre om dig

Nej, jeg er hverken sur, stille eller arrogant. Jeg er introvert.

Nu kommer det. Fy - ordet er på vej. Kom ikke og sig, at du ikke blev advaret.
 
Introvert.
 
Ja, jeg er en af dem.
 
Lad os bare sige det, som det er. Vi lever i en ekstrovert verden. Du skal helst deltage i så mange arrangementer som muligt. Uanset om det er private fester, netværksmøder på dit arbejde, eller nu-skal-vi-lære-alle-forældre-at-kende-i-børnehaven-komsammen. Hvis du siger nej til et arrangement, er der formentlig noget galt med dig. Man kan rent faktisk ikke sige nej tak, jeg kommer ikke i aften, for jeg skal sidde derhjemme og lade op. 
Som en anden mobiltelefon er min strøm opbrugt, jeg skal genoplades, og det kommer til at foregå i et kalas af pyjamas, TV, chokolade og cola.
 
En lille snert af det dersens introvert…
Der er stor forskel på at være ekstrovert og introvert. Ekstroverte bruger meget tid sammen med andre mennesker, de føler sig let ensomme, når de er i deres eget selskab. De henter energi, når de er i samspil med andre mennesker. De er gode på den sociale front, og yder bedst på jobbet, når de arbejder sammen med andre. De taler mere end de introverte og er hurtige til at tage beslutninger.
 
Læs også læserklummen fra Anne Mette: Et selvcentreret opråb
 
Introverte mennesker søger indad, og vil gerne forstå motivet for, hvorfor vi mennesker handler, som vi gør. De bruger ofte lang tid om at komme på banen i sociale sammenhænge, og arbejder bedst alene. Introverte har det godt i deres eget selskab og har brug for tid til at lade op efter socialt samvær. For andre kan det måske virke absurd at vente med at gå ud af sin lejlighed, til man kan høre naboen er gået helt ud af yderdøren. Eller gå over på den anden side af vejen, hvis man i det fjerne skuer en gammel bekendt, som man i øvrigt ikke har andet tilfælles med, end at I engang havde samme farve sko.
 
Vi introverte individer tænker konstant og har meget på sinde, men taler ikke bare i blinde. Vi gider ikke smalltalk, men vi elsker at tale om personlige emner som din menneskelige udvikling, livet, og alle de andre dybere sider af menneskeheden. Det fanger os i den grad.
 
Nu har jeg måske givet indtrykket af, at introverte mennesker hader andre mennesker. Det gør de ikke. Tværtimod. Hvis du ser en introvert person sammen med sine nærmeste venner, vil du blive overrasket. Føler de sig tryg i et selskab, eller er sammen med en eller to venner, de kender særdeles godt, er der ikke grænser for hvor sjove og underholdende mennesker, de kan være. 
 
Jeg vil næsten sige, at de bedre kan lide andre mennesker, end de ekstroverte kan, for de tager sig tid til at lære dem at kende. Men det er to helt forskellige måder at interagere på, så det kan egentlig ikke sammenlignes.
Vi er alle bare mennesker med hang til kærlighed og trang til respekt. Der er intet, der er rigtigt eller forkert. Det handler om at respektere vores forskelligheder, og dem vi er. Hurra for mangfoldigheden. Hold nu op hvor ville livet da også være kedeligt, hvis vi alle var ens. Ikke sandt?
 
Mere om det en anden gang. Jeg skal finde min oplader.
 
 
Berit Halberg Marker, 37 år og freelanceskribent
 

 

Vi vil gerne høre DIN mening!

Har du også en klummeskribent i maven? En mening, du gerne vil ud med? Eller en anekdote, strøtanke eller betragtning fra din hverdag, du kunne tænke dig at dele med FEMINAs læsere? Så send den til os – måske bliver din klumme udvalgt til at komme på femina.dk. 

Du skal maile din klumme til [email protected] og skrive ”Fra en læser” i emnefeltet. Teksten skal være på 300-500 ord, du skal vedhæfte et billede af dig selv og skrive en kort introduktion af dig selv. Redaktionen forbeholder sig retten til at redigere teksten.

Vi glæder os til at høre fra dig.

Mvh FEMINA

 

 
Læs mere om: