Selvudvikling

Brev til Renée: Jeg føler, at jeg skal opføre mig ældre end mine 15 år

Mit problem er, at folk altid kigger på mig med et spørgende ansigt, når jeg siger, at jeg kun er 15 år, fordi jeg ”virker” ældre og mere voksen. Læs ugens brev til Renée her

Kære Renée
Jeg har gået rundt med nogle tanker, som jeg ikke har vidst, hvordan jeg skulle tackle. Jeg håber, du kan komme med nogle gode råd. Jeg er en pige på 15 år, der lige nu er på udveksling i USA, og jeg har det super fedt her! Jeg har altid set ældre ud og følt mig ældre, end jeg er, og nu hvor jeg er teenager, tænker jeg meget over det. Og mit problem er, at folk altid kigger på mig med et spørgende ansigt, når jeg siger, at jeg kun er 15 år, fordi jeg ”virker” ældre og mere voksen.
 
 
Jeg er ikke den typiske teenager, som dovner med skolen. Jeg tager det ret seriøst og kan ikke rigtig se mig selv i øjnene, hvis jeg ikke laver afleveringerne og lektierne, hvor andre tager det mere hen ad vejen. I og med jeg føler mig ældre, end jeg er, føler jeg også, jeg skal være på en bestemt måde – være ligesom mine venner her i USA, som er 16-17 år. Og det kan ofte være ret trættende. For mange af de ting, de har erfaret, har jeg endnu ikke erfaret, og jeg føler mig enormt bagud og føler ikke rigtig, jeg kan være med i samtalen.
 
Jeg er kun 15 år gammel, men jeg føler, jeg har travlt med at blive voksen. Og jeg ville ønske, det ikke var sådan. Jeg føler mig jo egentlig bedst tilpas med mine ældre venner i forhold til dem på min egen alder. Jeg ville bare nogle gange ønske, at jeg kunne være mere som en 15-årig, men stadig omgås med mine ældre venner uden at føle, at jeg SKAL agere på en bestemt måde. For jeg viser måske den voksne side af mig selv i deres selskab, men når jeg kommer hjem, er jeg jo stadig bare en ”lille” 15-årig. Jeg ved ikke, måske er der mange, der føler det samme som mig, jeg er bare lidt rundforvirret.
 
Hilsen en forvirret 15-årig pige
 
LÆS OGSÅ: Min kæreste skriver med andre kvinder
 
Kære forvirrede 15-årige pige
Du har en masse tanker og følelser om det at virke ældre, end du er, og ikke mindst at opleve at skulle være ældre, end du er. Jeg læser, at du er en alvorlig og ansvarlig ung kvinde. Du tager dit skolearbejde seriøst, du er velreflekteret og tankefuld. Indimellem har du mange tanker, især om hvordan du fremtræder i forhold til andre. Det er rigtig vigtigt at tackle sine egne tanker. At opleve sig som god nok, som man er – om det er alvorlig, sjov, erfaren eller en, der virker lidt ældre, end man er. Og det er endnu mere vigtigt, at du kan se på dig selv med kærlige øjne og acceptere, at du er, som du er, og at det er fint.
 
Du er en pige, der har det bedst med kammerater, som er en smule ældre end dig. Men samtidig har de nogle erfaringer, som du ikke har, og som du måske heller ikke er parat til endnu. Det er fuldstændig i orden. Nu mangler du bare at acceptere, at det er sådan, så du ikke oplever, at du skal vise en facade over for dine ældre venner. Til det vil jeg sige, at søde dejlige pige på 15 år – du vil hele dit liv møde mennesker, som er anderledes end dig. Nogle gange vil det være dig, der har erfaringer, de ikke har – nogle gange omvendt. Uanset hvor meget du ønsker at være ligesom alle andre, så vil du altid ”bare” være dig. Du kan ikke forcere din egen udvikling og erfare ting, før du er klar til det, og det skal du heller ikke. Men du kan arbejde med at acceptere dig selv, præcis som du er. Og ikke mindst sige til dig selv, at du er fuldstændig okay, som du er. Du behøver ikke kunne tale med om ting, du ikke kender til. Helt ærligt vil du hele dit liv støde på emner, rejser og mad, du endnu ikke har stiftet bekendtskab med. Sådan er det at være menneske. Verden er så stor og mangfoldig, og vi kan ikke vide det hele eller have erfaringer med alt. Det væsentlige er, hvordan vi tackler at være, som vi er, uden at ønske os anderledes, end vi er. Og det er faktisk en stor opgave, ikke kun for unge mennesker, men for de fleste mennesker hele livet.
 
Desværre har jeg ikke noget svar på, hvordan du kan stoppe tankestrømmen om, hvordan andre opfatter dig. Tanker har det med at have deres helt eget liv. Men du kan blive opmærksom på, at det ”bare” er tanker, og så kan du blive ekstra opmærksom, hver gang de tanker kommer, og så forsøge at parkere dem i din indre garage og sætte nogle andre tanker i stedet for. For eksempel kan du skabe en sætning, du skal sige til dig selv, hver gang tanken eller lysten til at agere ældre eller anderledes kommer. Det kunne være: ”Jeg er en dejlig og dygtig pige på 15 år, der er præcis, som jeg skal være.” Eller: ”Jeg er fuldstændig god nok, nøjagtig som jeg er.” Først bliver du opmærksom på de tanker, der generer dig, og derefter kigger du på dem, kører dem op i dit indre parkeringshus og sætter dem et sted derinde, og så finder du en sætning, som du sætter i stedet for. Et indre mantra om, at du er vidunderlig og elskelig, nøjagtig sådan som du er. Jeg sender dig de kærligste ønsker om et fortsat dejligt ophold i USA.
 
Kærlig hilsen Renée
 
 
 
SKRIV TIL RENÉE
Cand.psych. Renée Toft Simonsen giver hver uge gode råd og kærlige indspark til læserne. Du kan spørge om alt, hvad der hører kvindelivet til. Send en e-mail til [email protected]
Redaktionen forbeholder sig ret til at forkorte i de breve, der bringes i bladet. Da Renée modtager mange breve, kan der gå et stykke tid, før du modtager svar. Kun de breve, der bringes i bladet, får svar.
 
MEGET MERE RENÉE
Her kan du finde tidligere svar fra Renée. Så tumler du lige nu med et parforhold, der halter, eller en teenager, der ikke trives, eller lignende, så find et godt råd, der måske kan hjælpe dig videre.
 
LYT TIL RENÉE
I podcasten ”Brev til Renée” kan du møde Renée, der svarer på spørgsmål om følelser og parforhold fra jer derude. Lyt med her
podcast brev til renee
 

Læs mere om: