ditte giese metoo
Selvudvikling

År 1 med #MeToo

15. oktober 2018
af Ditte Giese
Foto: Sif Meincke
Vi kommer aldrig igen til leve i en tid, hvor en mand kan gemme sig bag ”stor kunst”-etiketten og forgribe sig på kvinder og børn. Heldigvis. #MeToo har ændret og vil ændre kvinders liv.
For nylig så jeg en video på nettet, der gik viralt. En ung kvinde var på arbejde som tjener og stod med ryggen til, da en mandlig restaurantgæst gik forbi og tog hende hurtigt, uden tøven, på røven. Men i stedet for at skamme sig, lade det fare eller blive ked af det så blev hun vred. Hun løb efter ham og flåede ham tilbage. Væltede ham faktisk, mens hun råbende satte ham på plads.
Det var rent ud sagt opløftende. Hvis der er én ting, vi har lært efter det første år med #MeToo, så er det at reagere som den unge kvinde: Bliv vred! Gør noget ved det! Ingen skal længere stå alene med sin skam og sit ubehag. Ofre for sexchikane skal sige det højt, og så bliver de bakket op og grebet. Det er ikke længere skamfuldt at blive udsat for chikane, og når ofre stiller sig sammen, får de faktisk magt og handlemuligheder. Det er nyt. Og det er en helt ny magt for kvinder. Det har været så ufatteligt vigtigt, at kvinder over hele verden har delt oplevelser med seksuel chikane og overgreb og er blevet mødt med forståelse og fordømmelse vendt mod overgrebets ejermand. Internettet har spillet en uvurderlig rolle i #MeToo-bevægelsens succes. Det har også været vigtigt, at så mange mænd har læst og lyttet og opdaget, hvad sådan et pige- og kvindeliv egentlig byder på af grænseoverskridelser. Rigtig mange mænd har slet ikke vidst, at det er helt normalt for deres døtre, veninder, søstre, kærester og mødre at gå igennem livet med en række overgreb, grænseoverskridelser og ydmygelser i mødet med en vis type mænd. Det ved vi alle nu. Og derfor kan også vi kvinder nu bedre bakke op om f.eks. arbejdspladsens praktikant eller studentermedhjælper, sådan at hen ikke står alene. LÆS OGSÅ: Hvor står mændene efter #MeToo? Jeg har mange gange i løbet af det seneste år undret mig over, hvor mange fremtrædende og ressourcestærke mænd der har været i medierne og sige: ”Hov hov!”, og: ”Nu går I altså for vidt, kvinder!”. Det er i øvrigt en reaktion, kvindebevægelser har fået til alle tider. Det var også for galt, dengang kvinder ville have stemmeret, dengang kvinder ville ud på arbejdsmarkedet og ind på universitetet, dengang kvinder ville have ret til abort, og da kvinder ville have lige løn for lige arbejde. De reaktionære har altid stillet sig på bagbenene, som om ligestilling var en form for kage, hvor der blev mindre til mænd, hvis kvinder også blev budt.
Jeg synes næsten, den mest provokerende efterreaktion på #MeToo har været den med, at man som mand slet ikke ved, hvordan man skal flirte nu, eller hvor grænsen går for det seksuelle. Men flirt har jo ikke en fis med chikane og overgreb at gøre! Og det er dér, grænsen går, meget tydeligt – når man misbruger sin magt til at trumfe egen ophidselse igennem. Der har også været en del kulturpinger ude og sige, at man faktisk slet ikke kan skabe stor kunst, hvis der skal være regler for den slags. Men ved I hvad? Så skal vi bare ikke have jeres kunst, de herrer. Hvis du ikke kan skabe kunst uden at forgribe dig på kvinder eller børn, så drop det dog. Vi har ikke brug for krænkelseskunst. Tænk, hvis enhver anden branche forsøgte sig med samme argumentation: ”Jeg kan desværre ikke skrive klummer uden at spytte nogen i hovedet samtidig. Men jeg skal da have lov”. ”Jeg kan ikke blive en stor, berømt buschauffør, hvis ikke jeg får lov at forulempe passagererne”. ”At være pædagog handler netop om at bryde grænser. Jeg får det bedste frem i børnene ved at bolle dem lidt”. Nej vel? Tiderne er skiftet, og vi kommer aldrig igen til at leve i en tid, hvor det er o.k. at bedrive sexchikane, uanset magt, penge og indflydelse. Det kommer ikke til at ske. Ligesom vi ikke kommer til at køre bil uden sikkerhedssele, ryge på kontoret eller kalde sorte for n-ordet. Dertil er vi heldigvis alt for oplyste og bevidstgjorte. LÆS OGSÅ: Hvorfor sender (nogle) mænd dickpics?
https://imgix.femina.dk/call_to_action/fe_abo_web_8nr_1138x370.png

Læs også