https://imgix.femina.dk/media/article/shutterstock_1299304093-web.png
Liv

Kvinden bag udskældt samtykke-app: ”Problemet er jo ikke vores app, det er, at der er mange voldtægter”

19. januar 2021
af Amanda Stensgaard
Foto: Shutterstock
En ny app skal gøre det nemmere at give samtykke til sex. Kritikerne siger, at app’en misforstår, hvad samtykke er. Vi talte med en af skaberne bag

”Skal vi så til at give samtykke med nem-id?”

”Skal man så underskrive en kontrakt først?”

Kommentarer som disse har fungeret som skyts hos kritikere af den samtykkelov, der trådte i kraft ved årsskiftet. Men en ny app giver netop danskerne mulighed for at samtykke til sex skriftligt.

”Appen skal sikre, at begge parter er indforståede med at skulle have samleje,” skriver Anna Fast Nilsson, der er én af fire entreprenører bag appen iConsent, i et opslag på det sociale medie LinkedIn, der har skabt massiv debat.

App'en har fået meget kritik med på sin første levedag, blandt andet fra organisationen Everyday Sexism Project Danmark, der skriver på Facebook:

"Man kan IKKE dokumentere samtykke med en underskrift i en app. Samtykke er noget man giver løbende og specifikt - har man sagt ja og givet udtryk for samtykke så gælder det kun indtil man ikke gør det længere."

femina ringede til Anna Fast Nilsson for at finde ud af, hvad der helt præcist er formålet med den nye app.

Hvad er formålet med appen?

- Vi prøver at understøtte ændringen i lovgivningen i forhold til, at man skal give samtykke til samleje, for ellers er det defineret som voldtægt. Det forsøger vi at understøtte med appen ved, at man skal give et ’ja’ til samleje. Det fungerer lidt som på MobilePay, hvor man sender en anmodning, og så kan man sige ja eller nej.

Hvad er det helt præcist, man giver samtykke til, når man bruger iConcent?

- Ét samleje. Og samtykket frafalder efter 24 timer, men man kan på hvert et tidpunkt inden trække det tilbage igen.

Men samleje kan jo være mange ting, ikke?

- Jo, og derfor har vi valgt at definere det som ét samleje. Men så er det selvfølgelig sådan lidt, altså.. en definition i forhold til hvor meget og hvordan.

Så der står ikke i beskrivelsen, om det er penetrationssex eller andre former for sex, man giver samtykke til?

- Nej, det har vi ikke defineret.

Hvad hvis samlejet udvikler sig til noget, man ikke har lyst til og man tænker: "Men nu har jeg jo givet mit samtykke"?

- Vores app går ikke så langt, og den går ikke ind i den diskussion. Vi var nervøse for, at det ville blive et menukort, man kunne vælge fra, så i stedet har vi valgt at definere det som ”et samleje”. Og vi tager ikke ansvar for hele akten, og det er heller ikke juridisk bindende. Men forhåbentligt kan man blive mere opmærksom på, at man skal huske at give samtykke, og begge parter skal være indforståede. Der er stadig kommunikation før, under og efter, som man som person er ansvarlig for.

Men når samtykket ikke er juridisk bindende, hvorfor så overhovedet give det på en app?

- Vi håber, den bidrager til en større bevidsthed om det. Nu har vi også en debat og en dialog omkring samtykke, hvilket er et godt skridt på vejen. Problemet er jo ikke vores app, det er, at der er mange voldtægter. Lige pt er der ikke noget, der kan hjælpe voldtægtsofre med dokumentation. Det her kan trods alt, potentielt, dokumentere noget i akten. Enten at du har givet samtykke eller taget det tilbage.

Er meningen så, at man skal hive telefonen frem, mens man har sex, hvis man vil trække samtykket tilbage?

- Hvis det er ubehageligt undervejs, kan man gøre det, men ellers kan man gøre det efterfølgende. Det tager ikke mere end et par sekunder.

Hvis man starter med at have frivillig sex og har samtykket på appen, hvorefter det udvikler sig til en voldtægt, så kan man bagefter gå ind og sige ’jeg fortryder’?

- Ja. Det kan være, man er blevet tvunget til noget, eller det kan være, man har fortrudt undervejs uden at kunne få fat i sin mobil. Uanset hvad har appen jo gemt det datapunkt, hvor man gav samtykke.

Men appen kan vel ikke dokumentere, at der er sket noget undervejs, som den ene ikke part ikke har givet samtykke til?

- Nej, det vil den ikke kunne. Den vil kunne dokumentere, at der har været et møde, et samleje. Og så kan man dokumentere, om det er trukket tilbage eller ej, og så kan man efterfølgende gå ind i, hvorfor det er trukket tilbage.

Ifølge loven skal samtykke gives løbende og gælder kun, indtil man ikke giver samtykke mere. Hvordan korresponderer jeres app med loven?

- Vi synes bare definition i loven er lidt… svag. For det bliver ord mod ord i en potentiel sag. Der er rigtig mange voldtægter, og der er mange af dem, der aldrig bliver dømt, fordi det er ord mod ord. Så vi håber på at kunne give bare en lille smule bevismateriale. I hvert fald en eller anden form for dokumentation. Men det fjerner ikke det ansvar, man som person selv har både før, under og efter.

Appen har primært fået negative reaktioner på de sociale medier, og flere påpeger, at den kan være med til at undergrave budskabet om, at samtykke skal gives løbende. Hvad tænker du om det?

- Jeg vil ikke sige, at vores app undergraver det budskab. Vi er jo enige i, at der skal være kommunikation, og at samleje er mere end en transaktion. Vi er sådan set ikke uenige, men vi prøver at gøre noget aktivt et sted, hvor der ikke bliver gjort noget aktivt. Organisationer som Sex og Samfund underviser selvfølgelig unge mennesker i sex, men der bliver ikke gjort mere end det, og der er stadig masser af voldtægter, og de fleste af dem udmunder aldrig i en reel dom. Så der er et eller andet action-punkt, der mangler i hele ligningen.

Men jeres app kommer vel heller ikke til at udmunde i reelle domme, for samtykket er ikke juridisk bindende?

- Forhåbentligt kan den være med til at bidrage til noget dokumentation og i hvert fald noget debat. For udover at det er en samtykke-app, hvor du kan sige ja eller nej, så bidrager vi også med information, og vi linker til psykologer og foreninger, hvor man kan få hjælp og rådgivning omkring sex.

Læs også