
Jakob Olrik: Det er noget vrĂžvl, at du skal elske dig selv, fĂžr du kan elske andre

Foto: Panthermedia
Du kan ikke elske andre, hvis du ikke elsker dig selv! Det er tidens holdning og trend indenfor selvudvikling. Den kĂžber jeg ikke! Det er noget nonsens.
Der er ingen tvivl om, at evnen til at kunne elske andre kommer fra evnen til at elske sig selv. Det er klart, hvis du er udmagret og har feber, sÄ er det svÊrt at drage omsorg for andre. Men hvis du bevÊger dig op i abstraktionen, sÄ har det at blive elsket ogsÄ en opfyldende karakter pÄ at fÞle sig elsket og dermed elske sig selv. I den form bliver det lidt diskussionen om, hvorvidt det var hÞnen eller Êgget, der kom fÞrst.
Elsk andre fĂžrst
Hvis du gerne vil elske dig selv noget mere, sĂ„ kunne jeg sige det modsatte â sĂ„ skal du fĂžrst gĂ„ ud og elske andre. Og har du lidt svĂŠrt ved at elske andre, sĂ„ gĂ„ ud og start med at rejs den cykel op, der er vĂŠltet.
GĂ„ over til den gamle kone og fĂžlg hende over vejen. HjĂŠlp alle, der har brug for det - bare en halv time. SĂ„ gĂ„r du hjem og sĂŠtter dig med en kop kaffe eller te, og spĂžrger dig selv: âFĂžler jeg mere elsket eller mindre elsket nu?â
Jeg vil vÊdde pÄ, at du fÞler dig mere elsket. Om ikke andet vil du fÞle en glÊde over, at du har gjort noget godt. Det vil udlÞse noget godt i dig, fordi kÊrlighed er et belÞnningssystem.
MindrevĂŠrdskapitalen: Du er ikke god nok
NĂ„r du fĂ„r at vide: âDu kan ikke elske andre, fĂžr du elsker dig selv!â, sĂ„ er det underforstĂ„ede budskab:
âDu er ikke god nok. Du er ikke engang god nok til os andre, for du er ikke god nok til dig selv. SĂ„ kan du smutte ud og fĂ„ en psykolog, kan du kĂžbe en masse bĂžger, tage en uddannelse, fĂ„ nogle stĂžrre kĂŠrlighedsmuskler, sĂ„ vi kan bruge dig til noget.â
Derfor synes jeg, det er uheldigt at bilde folk ind, at de ikke er i stand til at elske andre, hvis de ikke elsker sig selv. Denne âsandhedâ stĂžtter op omkring en selvvĂŠrdsindustri, som vi passende kunne kalde mindrevĂŠrds-kapitalen.
SkyldfĂžlelsen klistrer sig til kvinder - drop bĂžgerne og kurserne
âElsk dig selvâ-fanerne er et produkt af kapitalismen, som i sĂŠrlig grad klistrer sig til kvinder og lukrerer pĂ„ en tendens til skyldfĂžlelse. Hvis du ikke elsker dig selv, (hvad det sĂ„ end betyder), er du sĂ„ en kold og ufĂžlsom mor/kĂŠreste/chef?
Spring endelig over alle âElsk dig selvâ- bĂžger og kurser og indse, at du er et produkt af et system og kulter, som skaber mennesker, der ikke skal synes, de er gode nok eller tilstrĂŠkkelige. SĂ„ lĂŠnge du ikke forstĂ„r det, kan du drukne dig selv i selvhjĂŠlpstilbud uden at komme fri.
Du bliver vildledt og fÞler dig kun mindre elsket af at gÄ af den vej. Det er decideret nedbrydende for dit selvvÊrd.
SelvvĂŠrdsindustriens vestlige lĂŠnker
Hvis du spÞrger en buddhistisk lama om selvvÊrd, sÄ vil han ikke forstÄ det. Det begreb eksisterer ikke i deres sprog. De har en socialkonstruktivistisk kultur, der ikke har skabt sindets forstÄelse af et vÊrd, men i et naturligt tilstedevÊr.
Verden sÄ meget stÞrre end spÞrgsmÄlet om at elske sig selv. Du er en del af en stÞrre bevidsthed end de her selvvÊrdsproblematikker. NÄr du begynder at gÞre dig det klart, sÄ kan du begynde at bevÊge dig frit af de lÊnker, som selvvÊrdsindustrien binder os i.
Vent ikke pĂ„ at du fĂžler dig elsket â af dig selv
Kvinde, lÞsriv dig fra elsk dig selv-lÊnken! Jeg er sikker pÄ, du fÄr det endnu vÊrre, hvis du handlingslammet sidder og venter pÄ, at du en dag fÞler dig elsket. Af dig selv. GÄ ud og gÞr noget godt for andre. VÊr til stede for andre, der har brug for dig. Hvem ved, mÄske det er vejen frem?
Lad vÊre med at gÄ sÄ meget op i dig selv. Det gÞr intet godt at slÄ dig selv oveni hovedet med skyld og skam og fÞlelsen af at ikke vÊre god nok.
Jakob Olrik er sexolog og debattĂžr. Hver uge udgiver han ogsĂ„ en episode i Jakobs Sofa â en podcast, hvor anonyme samtaler med klienter optages. Find ogsĂ„ Jakobs Sofa i iTunes og pĂ„ Spotify.