Camilla Lindemann
Kærlighed og sex

Camilla Lindemann: "At være single i 20 år har gjort mig stærkere"

23. april 2019
af Camilla Wass
Foto: Gregers Tycho
Selvom antallet af singler udgør 30 procent af befolkningen, er livet som enlig stadig forbundet med et tabu. Mød den 69-årige Camilla Lindemann, der er single på 20. år og nu har skrevet bogen ”Mit liv som enestående”, der gennem ren række interviews med kendte danskere sætter fokus på livet som single.

PERSPEKTIV: LIVET SOM SINGLE

Antallet af singler er stigende, og lige nu lever 1,6 millioner danskere alene. Mød 69-årige Camilla Lindemann, der fortæller om de tabuer, der er forbundet med at være ”mageløs” gennem mange år, og Mette Helena Rasmussen, 37, der kastede sig ud i en række Tinder-eventyr, der gjorde singlelivet sjovere.

Mette Helena om Tinder: Der bliver strøet noget magi ud over tilværelsen som enlig mor

Ekspert: Det er et kæmpe kulturelt tabu at være single

Undskyld, hvis jeg virker stresset. Det har været en hektisk morgen, fordi jeg var nødt til at få min bil på værksted. Den begyndte pludselig at ”gøre knuder” – og jeg skal bruge den, når jeg skal ud og holde foredrag i eftermiddag. Lige i sådan en situation kan jeg stadig godt tænke: Åh, det ville være skønt, hvis jeg havde en mand, der kunne fikse det for mig.

Camilla Lindemann tager imod i sin lyse lejlighed på Frederiksberg. Hun virker nu ikke spor stresset, men udstråler en stærk power og næsten majestætisk værdighed. Og det er ikke så mærkeligt – for Camilla Lindemann er dronning af damebladsverdenen. Hun har siddet i chefredaktørstolen på IN og femina i sammenlagt 27 år og har også startet magasinet Psykologi op. I dag lever hun af at holde foredrag og skrive bøger. Læbestiften matcher den blommefarvede sweater, og der er stærk kaffe på kanden. Camilla Lindemann er en kvinde med tjek på tingene.

Modige ”enestående”

Camilla Lindemann har været single i 20 år – og har inviteret femina til en snak om det modne singleliv. Anledningen er hendes nye bog: ”Mit liv som enestående”, der gennem en række interviews med kendte danskere sætter fokus på livet som single – i medgang og modgang.

– Det ligger i vores samfund, at man først er hel, når man har en ”mage”. Og derfor kalder jeg det også, at være ”enestående”, for det lyder mere positivt, siger Camilla.

Er det tabubelagt at være single?

– Ja, på den måde, at mange føler, at de skal forklare sig lidt mere. Jeg hører ofte den dér: ”Se, dér er en moden mand, han er pæn og ædruelig, og han kører i en pæn bil – hvorfor tager du ikke bare ham?”. Men det er jo ikke nødvendigvis sådan, at singlelivet er en tilstand, der skal ændres på.

Du skriver i forordet til bogen, at du har interviewet 16 modige singlemænd og -kvinder. Hvorfor kalder du dem modige?

– Det gør jeg, fordi de har sagt JA til at stå frem. Jeg fik over 30 afslag, da jeg spurgte folk, om de ville være med i bogen. Og det typiske svar var: ”Jeg er jo ikke noget særligt” – underforstået: ”Jeg er ingen særling, selv om jeg er alene”, smiler Camilla.

– Så det ER en meget sårbar ting at tale om, og jeg har både grinet og grædt, mens jeg har skrevet denne her bog.

LÆS OGSÅ: Forfatter Merete Pryds Helle: "Jeg har aldrig været alene mere end en måned"

To årtier som enestående

Camilla Lindemann fortæller, at hun selv landede blødt i singlelivet efter to ægteskaber og et langt parforhold.

– I starten tænkte jeg: Nu bor jeg alene i nogle år, og så kommer der en ny mand ind i mit liv. Det var ikke bevidst, at jeg skulle være single i 20 år – og det er jo heller ikke sådan, at jeg har været kæresteløs. Men der har ikke været noget, der er blevet til et livslangt forhold. Og hvorfor er det ikke sket? Jeg ved det ikke, men forelskelsen eller kærligheden har nok ikke været stor nok, smiler Camilla.

Du skriver i din bog, at du ikke føler dig ufuldendt, selv om du ikke har en mand …

– Ja, og det handler om, at vi har et billede af, at den rigtige måde at leve på er i parforholdet. Og her synes jeg, det er vigtigt, at man ikke lader sig begrænse, bare fordi man er single, siger Camilla og fortæller, at hun bader i havet alene, rejser alene og ofte tager alene i sommerhus.

Hvornår føler du dig mest stærk som single?

– Jeg ER en kompetent kvinde, og jeg har skabt nogle rammer, så jeg kan leve et godt liv. Men der er mange praktiske ting, der kan drive mig til vanvid – og når jeg så får ordnet dem alligevel, føler jeg mig vældig stærk, siger hun og kaster et blik rundt i den lyse lejlighed.

– Sidste år besluttede jeg for eksempel, at mine gulve skulle slibes og lakeres – og det er et KÆMPE arbejde, når man bor i lejligheden samtidig. Jeg fik tandpine undervejs, men jeg kom i mål med projektet. Og dér tænkte jeg: Det er sgu godt klaret, Camilla Lindemann.

... og hvornår føler du dig mest sårbar?

– Sårbar synes jeg tit, jeg føler mig. Der er mange situationer, hvor jeg godt kan tænke: Det er for meget, at jeg skal ordne alt det her alene. Når jeg skal have gæster, så pisker jeg rundt – for man kan jo ikke stå med en velkomstdrink og samtidig være ude i køkkenet og skrue ned for suppen. Der er nogle situationer, hvor det er en stor fordel at være to. Og så kan jeg godt savne den fortrolige smalltalk, hvor man siger: ”Hvordan har din dag været?”.

Et livsvidne?

– Ja, lige præcis. Og her er det rigtig vigtigt, at man som single RÆKKER UD efter sit netværk og siger: ”Jeg har brug for hjælp nu”. For eksempel, når man bliver syg. Det er jo ikke sådan, at jeg sender en kæde af sms’er ud, når jeg får influenza. Men jeg har nogle tætte venner og søde børn – og når jeg er syg, er der altid nogen, der kommer forbi og sætter en pose med indkøb foran min dør, fortæller Camilla.

LÆS OGSÅ: Ahn Lê har ingen kæreste, kun elskere: "Jeg har ikke behov for at være en del af et par"

Single gør stærk

Men selv om man som single indimellem er nede og bide i gulvtæppet over de praktiske udfordringer – og får en klump i halsen, når alle de forelskede par fylder byens bænke i forårssolen, så rummer singlelivet også mange fordele.

– Min egen oplevelse er, at man bliver et stærkere menneske af at bo alene, siger Camilla eftertænksomt.

– For du har jo ikke nogen, du kan projicere alle dine frustrationer over på. Du bliver nødt til at kunne rumme dig selv – og alle dine irriterende sider. Og jeg tænker tit på, at man bliver en stærk person af det, og måske også mere rummelig over for sig selv.

Tror du nogensinde, du kommer til at træde ud af singletilværelsen igen?

– Jeg ser ikke for mig, at jeg flytter sammen med en mand i et fælles hjem. Men jeg kan jo også lade mig overraske, siger hun med et skævt smil.

Hun har fået flere henvendelser fra det modsatte køn, efter at hendes bog er udkommet.

Så der er kul på kedlerne – også i det modne singleliv?

– Ja, det må man sige – og det er pudsigt, synes jeg. Da jeg for nylig holdt foredrag, sluttede jeg af med at sige: ”Er der nogen spørgsmål?”. Og så var der en mand, der rakte hånden op og sagde: ”Ja, hvad er dit telefonnummer?”. Sådan noget synes jeg er sjovt. Mine nærmeste veninder kan også godt finde på at sætte mig op på en blind date, når de møder en spændende mand. Og det er jeg frisk på – mere snerpet behøver man jo ikke at være.

Oplever du, at vores syn på singlelivet er ved at ændre sig?

– Ja, jeg kan mærke, at min bog har sat en debat i gang, og det er jo også på tide, når singler udgør 30 procent af den voksne befolkning. I stedet for at gemme sig skal singlerne stå FREM og forene sig. Vi vil ikke længere finde os i at få bordet henne ved toilettet, når vi går alene på restaurant – eller det elendige værelse på hotellet, når vi rejser alene. Eller bare tænk på, at når tre par og en single køber en bryllupsgave, så deler man den op i fire portioner. Men man burde jo dele den op i syv, siger Camilla bestemt.

Camilla Lindemann, 69 år, er tidligere chefredaktør på IN og femina og startede magasinet Psykologi. Hun har været chefredaktør i 27 år i alt og lever i dag af at skrive bøger og holde foredrag. Hun er aktuel med bogen ”Mit liv som enestående”, der går tæt på det modne singleliv gennem en række interviews med kendte danskere mellem 45 og 78 år. Camilla Lindemann er mor til to, bedstemor til fem og bor alene på Frederiksberg.

https://imgix.femina.dk/call_to_action/fe_abo_web_8nr_1138x370.png

Tema:

Antallet af singler er stigende, og lige nu lever 1,6 millioner danskere alene. Mød 69-årige Camilla Lindemann, der fortæller om de tabuer, der er forbundet med at være ”mageløs” gennem mange år, og Mette Helena Rasmussen, 37, der kastede sig ud i en række Tinder-eventyr, der gjorde singlelivet sjovere.

Læs også