Dit liv

Helle Thorning-Schmidt: Jeg har pænt meget erfaring med sexchikanesager

Gør hellere for meget end for lidt. Og gør det nu. Det er Helle Thorning-Schmidts klare opfordring til ledere, når det kommer til sager om sexchikane.

”Kære chef. Det kan godt være du har gjort meget, men noget tyder på, at der skal mere til ...”

Helle Thorning-Schmidt blander sig nu også i sexisme-debatten. I et opslag på sin Instagram-profil deler den tidligere statsminister og nu panelforkvinde i FN sine egne erfaringer med sexistisk kultur på arbejdspladsen.

Hun går ikke i detaljer, men hun slår fast, at hun har "pænt meget erfaring med sexchikanesager":

- To højtprofilerede sager, da jeg var formand for Socialdemokratiet og en sag på CEO-niveau fra Red Barnet UK, der stadig kastede lange skygger på min vagt som direktør for international Red Barnet fra 2016.

- Fælles for min håndtering var, at jeg blev beskyldt for at overreagere, hvilket jeg egentlig har det meget godt med i dag, skriver hun.

Vis dette opslag på Instagram

Søndagstanker🤓🤔 Med @sofielinde1 i spidsen må det efterhånden været slået fast, at der stadig findes sexisme, forskelsbehandling og sexuel chikane i dagens Danmark. Og det må lakke mod enden, at navngivne kvinder skal bruge mere modig energi på at løfte bevisbyrden. Spørgsmålet er nu; hvad gør alle cheferne? Som leder har jeg pænt meget erfaring med sexchikanesager; to højtprofilerede sager da jeg var formand for Socialdemokratiet og en sag på CEO niveau fra Red Barnet UK, der stadig kastede lange skygger på min vagt som direktør for international Red Barnet fra 2016. Fælles for min håndtering var at jeg blev beskyldt for at overreagere, hvilket jeg egentlig har det meget godt med idag. Og derfor et velment råd til mediechefer, partiledere, departementchefer, NGO direktører, bureau direktører, fagforeningsledere og andre: Gør hellere for meget end for lidt. Og gør det lige nu. Inviter til dialog med kvinderne og spørg dem, lav medarbejder undersøgelser, vær sikker på at alle alle alle har fattet hvad forskelsbehandling og sexuel chikane er, lav obligatoriske kurser for alle medarbejdere, vær sikker på at alle kender klagevejene, skab en solidaritetskultur så man tager sig af hinanden (og særligt de yngste kvinder) og vis med dine personlige handlinger og værdier at der er nul tolerance hos den øverste ledelse. Kære chef; Der kan godt være du har gjort meget, men noget tyder på at der skal mere til....😊😊 To non-DK followers: sorry for doing this in Danish. There is some pretty important MeToo stuff going on in my home country right now.,

Et opslag delt af Helle Thorning-Schmidt (@hellethorningschmidt) den

Opslaget på Instagram kommer som led i debatten om sexisme, der blev vækket til live af tv-værtinde Sofie Linde ved årets Zulu Comedy Galla og efterfølgende har fået 1615 kvinder fra mediebranchen til at underskrive en støtteerklæring til tv-værtinden.

Siden har ligestillingsminister Mogens Jensen (S) inviteret Sofie Linde og nogle af skribenterne bag brevet til et møde om, hvordan man kommer sexchikane til livs.

Få 8 numre af femina fra kun 229 kr - ingen binding! Få vores tilbud her

Helle Thorning-Schmidt tror også, at samtale er vejen frem, og derfor lyder hendes opfordring til mediechefer, partiledere, departementschefer, ngo-direktører, bureaudirektører og fagforeningsledere således:  

- Gør hellere for meget end for lidt. Og gør det lige nu. Inviter til dialog med kvinderne og spørg dem. Lav medarbejderundersøgelser, vær sikker på at alle alle alle har fattet, hvad forskelsbehandling og sexuel chikane er.

Chikane på dagsordenen

Det er ikke første gang, Helle Thorning-Schmidt har været offentligt fremme i forbindelse med sexisme på arbejdspladsen.  

Under hendes regeringstid var der en sexchikanesag ved en julefrokost mellem daværende by- og boligminister, Carsten Hansen,og en kvindelig sekretær i partiet.

Socialdemokratiet indgik et forlig med HK, og kvinden modtog en erstatning.

LÆS OGSÅ: "Næsten alle kvinder har en MeToo-historie, men ingen mænd har gjort noget. Det holder jo ikke"

Da Helle Thorning-Schmidt senere blev direktør i Red Barnets internationale organisation, blev 16 personer fyret som følge af sexchikanesager.

Og i 2018 stillede hun sig op foran 700 mennesker i Imperial-biografen for at skubbe MeToo-bevægelsen i en mere offensiv retning.

 – Vi er rigtig mange, der i lang tid har været trætte af hverdagssexismen. Nærmest hver eneste kvinde – det gælder også mig selv har på et tidspunkt følt sig krænket i nattelivet, på arbejdspladsen eller i den kollektive trafik, sagde hun dengang til Ekstra Bladet og opfordrede samtidig til mere dialog omkring, hvordan vi omgås med hinanden på en god måde.

Læs mere om: