https://imgix.femina.dk/media/0f1d054aafd74688a142cf2af2198383.jpg
Selvudvikling

Forandring fryder

3. november 2009
af ANNELINE HØJRUP
FOTO: STEEN EVALD OG ISTOCK
Anja Vintov forlod for ca. ni år siden sit job med dags varsel, fordi hun ikke blev behandlet ordentligt. Hun ved derfor, hvad det er hun taler om, når hun rådgiver kvinder, der gerne vil ændre deres liv. Her får du hendes bedste råd om, hvordan du selv får skabt forandring i dit liv

Når du kaster dig ud i en forandring, vil der højst sandsynligt ske disse ting, og hvis du ved det på forhånd, vil de ikke skræmme dig væk fra dit mål.

1. DU FØLER DIG DÅRLIGT TILPAS
Frygten for "at fejle" kan få dig til at føle ubehag og uro.
Det kan du gøre: Træk vejret dybt. Mærk ubehaget, og lad det fylde. På et tidspunkt går det væk, og du kan komme videre. Prøv at fjerne "fejl og fiasko" fra dit ordforråd, og erstat dem med "ny indsigt".

2. DU TÆNKER PÅ, HVAD DU MISTER
Når du ændrer dit liv, vil du frygte at miste f.eks. samhørighed, status og venner eller kollegers accept.
Det kan du gøre: Fokusér på dine nye muligheder, og gå direkte til mennesker i din omgangskreds med spørgsmålene: "Hvad vil du tænke om mig, hvis jeg ..?" og: "Hvad tror du, det vil give mig af muligheder?"

3. DU FØLER DIG ALENE

Anja Vintov – konsulent og foredragsholder

Selv om du godt véd, andre går igennem det samme som dig, kan du følelsesmæssigt have det stik modsat.
Det kan du gøre: Find én eller to sparringspartnere, som også har taget store skridt. Tal med dem, og sørg for at få luft for eventuelle frustrationer.

4. DU VIL FRISTES TIL AT SPREDE DIN ENERGI
Det ligger til kvinder at have mange bolde i luften, men prøver du at ændre for mange ting på én gang, øges risikoen for, at du ikke når i mål.
Det kan du gøre: Koncentrér dig om det område, du er i gang med at forandre. Lav et dokument med dit fokusområde og hæng det op i hjemmet og på jobbet. Bed venner, familie og kolleger om hjælp til at holde fokus.

5. DU FOKUSERER PÅ, HVAD DER KAN GÅ "GALT"
Din hjerne vil fokusere på, hvad der potentielt kan gå galt. Husk imidlertid på, at du kun tiltrækker det, du er parat til at håndtere.
Det kan du gøre: Acceptér, at sådan er det, og skriv alle de positive resultater ned, du kan komme på. Kig på dem hver dag! Og husk, at uanset hvad der sker, vil du lære af det.

6. DU BEKYMRER DIG OM, HVORVIDT DU HAR NOK, OG OM DU ER NOK
Svigtende tillid til egne ressourcer, kompetencer osv. er en klassiker. Igen helt naturligt.
Det kan du gøre: Gentag for dig selv: "Jeg har, hvad der skal til!" Tænk tilbage på andre hændelser, hvor du tvivlede, men kom i mål alligevel.

7. DU VIL HAVE MENNESKER OMKRING DIG, SOM TALER TIL DIT BEHOV FOR TRYGHED
Andres opbakning og accept er afgørende, når du vil ændre dit liv. Mennesker, der taler dig efter munden, hvis du er ved at opgive dit store skridt, er ikke til dit eget bedste.
Det kan du gøre: Brug de mennesker, som kan give dig sparring, gejst og gåpåmod.

8. DU FRISTES TIL AT GIVE OP
Hvis du giver efter og opgiver din drøm, vil du falde tilbage til dit trygge sted og overbevise dig selv om, at det nok var det bedste. Men er det det? Husk, at der er en årsag til, at du ønskede forandring.
Det kan du gøre: Er det "at give op", når det begynder at blive svært, et mønster i dit liv? For at komme fri af mønsteret kræver det bare, at du går hele vejen én gang, så vil du gøre meget for at opleve den følelse igen! Du skal kende dit "hvorfor" på hele rejsen. Skriv det ned, sig det højt.

Læs også:

Kvinder, der ændrede verden!

Læs også