Anna_Mejlhede
Brevkasse

Min veninde ringede og fortalte om sin weekendtur. Jeg tabte totalt kæben

21. marts 2024
Af Anna Mejlhede
Foto: mew
"Jeg tabte totalt kæben, og det eneste, jeg kunne tænke på, var, at min veninde havde valgt at prøve coke efter at have været stoffri i 15 år." Læs brevet til Anna Mejlhede.

Kære Anna

Min veninde gennem mange år er et vidunderligt menneske. Vi har den slags forhold, hvor vi begge smider alt, hvad vi har, hvis behovet opstår.

Hun kommer med en baggrund som narkoman, og jeg lærte hende at kende lige i slutningen af hendes afhængighed. Jeg har aldrig prøvet noget stærkere end alkohol og har svært ved at forholde mig til hendes tidligere afhængighed.

Hun blev skilt for et par år siden, har derefter haft en del løse forbindelser, og mit fokus er mest på hendes børns stabilitet. For den ældste er jeg det mest stabile, der har været i hendes liv, fra hun var ganske lille, da min venindes netværk er begrænset.

I går ringede hun og fortalte, at hun havde været på weekend med en fyr, og de havde taget kokain den ene aften.

Jeg tabte totalt kæben, og det eneste, jeg kunne tænke på, var, at min veninde havde valgt at prøve coke efter at have været stoffri i 15 år.

Hun fortalte også, at hun er rigtigt glad for den fyr. Men alt i mig skreg, at en fyr, der er parat til at lade hende prøve coke, når hun er tidligere misbruger, er ikke en mand, hun burde omgås.

Jeg er ikke villig til at overlade hende til den mand, og jeg er da slet ikke villig til at lade hendes børn være i den situation. Jeg skal have snakket med hende om det her, men jeg aner ikke, hvordan jeg skal gribe det an.

Kærlig hilsen veninden

Kære veninde

Den måde, du beskriver jeres relation på, er simpelthen så varm og dedikeret, at jeg bliver helt bevæget. At hun i det hele taget fortæller dig om episoden med fyren, ser jeg derfor også som en tilkendegivelse af, at hun ER klar til at høre din mening.

Ville hun ikke tale med dig om det problematiske i situationen, havde hun tiet. Derfor tror jeg også, at din veninde vil lytte til dig, selv om det bliver svært. Spørg hende, hvad det er ved denne mand, hun finder så tiltrækkende.

Tal med hende om, hvad det vigtigste i hendes liv er. Hvad kan hun gøre for at beskytte sig selv og sine nærmeste bedst muligt?

Brug den fortrolighed, I har, til at holde din veninde fast på, at hendes og børnenes liv og trivsel er langt vigtigere end nogen som helst date i verden!

Kærlig hilsen Anna

Står du i et dilemma eller i en svær situation? Skriv til præst og forfatter Anna Mejlhede, anna@soendag.dk

Redaktionen forbeholder sig retten til at forkorte i brevene, og kun spørgsmål, der bringes i bladet, kan forvente svar.

Læs også