Anna_Mejlhede
Brevkasse

Jeg afleverede min datter hos min mor. Da jeg hentede hende igen, var noget helt anderledes

4. juni 2024
Af Anna Mejlhede
Foto: Andreas Houmann
"Det hører med, at vi alle skulle til min ældste søns bryllup ugen efter. Og det kom vi, men min datter og min mor stadig med pink hår." Læs brevet til Anna Mejlhede.

Hej Anna

Jeg er blevet rygende uvenner med min mor.

For tre uger siden kørte jeg min 12-årige datter på weekend hos min mor. Da jeg kom tilbage søndag for at hente min datter, stod de i døren og grinede og fjollede. Og så havde de gudhjælpemig farvet deres hår pink, begge to!!!

Jeg blev simpelthen så vred. En 12-årig skal da ikke have lov at farve sit hår. Og en kvinde på 72 burde vide bedre. Hvilket jeg også fik sagt med meget store bogstaver. Og så har vi ikke talt sammen siden.

Det hører med, at vi alle skulle til min ældste søns bryllup ugen efter. Og det kom vi, men min datter og min mor stadig med pink hår.

Jeg holdt mig langt væk fra min mor. Jeg synes, hun skylder mig en stor undskyldning. Hun mener, hun blev overfuset og forlanger en undskyldning af mig, har hun sagt til min mand.

Dér står vi nu. Værst er, at min datter er meget ked af det.

Min mor holder SØNDAG, og jeg tænkte, at det måske kunne hjælpe os at se, hvad du mener om vores trælse situation, Anna.

Mange hilsner fra midtjyden

Kære Midtjyde

Jeg vidste nærmest ikke, om jeg skulle grine eller græde, mens jeg læste dit brev. Det er ret vildt at ændre udseende på sit 12-årige barnebarn uden forældrenes samtykke.

Gennem tiden har jeg ganske vist hørt flere historier om børnebørn, der vendte hjem med både huller i ørerne, permanentkrøller og kunstige negle. Hvorvidt det er nogen trøst at vide, at autonome bedsteforældre også findes i andre familier, ved jeg ikke. Men min erfaring er, at ingen gør den slags for at skabe splid.

Jeg tror nærmere, vi er ude i en fortælling om bedsteforældre, der forsøger at skabe et særligt rum af leg og fortrolighed sammen med deres børnebørn.

Derfor er det også synd, at din datter er kommet i klemme imellem dig og din mor. Hun har ikke gjort noget som helst forkert ved at gå med på ”legen.”

Din datters hår kan relativt smertefrit få sin normale farve tilbage. Så gør ikke det her til en større konflikt, end det fortjener.

To stolte viljer kan have umanerligt svært ved at mødes på halvvejen. Prøv derfor om du kan æde din forurettelse i dig og gå de fleste af de skridt, der skal til.

Hvis din mor ikke kan se, at hendes ”hår-cirkus” er over grænsen, så er du måske den klogeste af jer to lige nu?

Spørg med et smil, hvad der gik igennem hende af tanker, da hun greb tuberne og tryllede sig selv og sit barnebarn om til pink.

Fortæl din mor, at du elsker hendes skøre indfald, men at hun gerne må give dig et praj en anden gang, hvis hun får sjove ideer, der ikke sådan lige er til at fjerne med en klud.

Kærlig hilsen Anna

Står du i et dilemma eller i en svær situation? Skriv til præst og forfatter Anna Mejlhede, anna@soendag.dk

Redaktionen forbeholder sig retten til at forkorte i brevene, og kun spørgsmål, der bringes i bladet, kan forvente svar.

Læs også