Anna_Mejlhede
Brevkasse

Da jeg henkastet nævnte mine planer, fornemmede jeg mine børns skuffelse. Hvad gør jeg?

7. december 2023
Af Anna Mejlhede
Foto: Betina Fleron
"Alligevel tror jeg, jeg har mest lyst til at tage af sted, men jeg er ked af at skuffe mine dejlige børn. Hvad tror du er bedst for mig?" Læs denne uges brev til Anna Mejlede.

Kære Anna

Jeg skriver til dig for at få et godt råd. I april i år mistede jeg min samlever igennem næsten 20 år. Det har været hårdt. Vi elskede hinanden højt.

Nu, hvor julen nærmer sig, har mine to voksne børn fra mit første ægteskab sødt lagt juleplaner for mig: Juleaften skal jeg være hos min datter, 1. og 2. juledag skal jeg være hos min søn.

Men pludselig har jeg fået lyst til bare at stikke af. Finde et varmt rejsemål og være mig selv. Men kan jeg det?

Jeg har henkastet nævnt det for begge mine børn og fornemmede deres skuffelse, og min datter sagde dét, jeg også selv har tænkt lidt på: ”Mor, du kommer til at føle dig meget alene”.

Alligevel tror jeg, jeg har mest lyst til at tage af sted, men jeg er ked af at skuffe mine dejlige børn. Hvad tror du er bedst for mig?

Kærlig hilsen Sanne, årgang 63

Kære Sanne

Min erfaring med at stikke af henover julen er, at det lyder som en lettere løsning, end det reelt er.

Selv vendte jeg engang slukøret hjem efter en jul i Paris, der i teorien havde lydt som den perfekte måde at slikke mine sår på.

Men det, der i stedet skete, var, at jeg tudede julen væk, fordi jeg ikke var sammen med nogen af de mennesker, jeg holdt mest af.

Der er ikke noget at sige til, at du næsten ikke magter at se en jul i øjnene uden din elskede. Men sagen er, at savnet og sorgen vil følge med dig, lige meget hvor du end befinder dig i verden.

Smerten kan ikke pakkes ned sammen med julepynten derhjemme, selv om du rejser til nok så skønne og fjerne himmelstrøg. Derfor er jeg tilbøjelig til at give din datter ret.

Er det ikke bedre at gå julen og det savn, den højtid slemmer op, i møde sammen med dine børn, som elsker dig?

Jeg tror dog ikke, at du skuffer dine børn ved at rejse. Men jeg tror, du skuffer dig selv. For vil dét at flygte fra julen give dig den fornemmelse af trøst og frihed, du håber på? Jeg har min tvivl.

Hvad der er bedst for dig, kan andre ikke afgøre. Men jeg tror, at dine voksne børn ser dig og din sorg langt bedre, end du tror.

Kærlig hilsen Anna

Står du i et dilemma eller i en svær situation? Skriv til præst og forfatter Anna Mejlhede, anna@soendag.dk

Redaktionen forbeholder sig retten til at forkorte i brevene, og kun spørgsmål, der bringes i bladet, kan forvente svar.

Vil du lytte til femina update? Så lyt til vores podcast, hvor vi en gang om ugen dykker ned i en af de største historier fra vores verden og folder den ud for dig. Du kan lytte til podcasten i appen Ally, i Apples podcast-app eller på Spotify:

Læs også