Anna_Mejlhede
Brevkasse

Da jeg foreslog, at vi sluttede af med en øl, blev der helt stille. Så fik jeg en hård besked

6. juni 2024
Af Anna Mejlhede
Foto: mew
""Det er sagt i bedste mening”, sagde de, inden vi gik hver til sit. Men jeg ved slet ikke, hvad jeg skal gøre." Læs brevet til Anna Mejlhede.

Kære Anna

Jeg er netop kommet hjem fra en hyggelig aften med gode venner, biograftur og middag.

Da vi er ved at forlade restauranten, foreslår jeg, at vi slutter af med en øl et sted, og så bliver der helt stille, hvorefter en siger: ”Du drikker for meget. Det ved du godt, ikke?”

Og så fortæller de mig, at de er bekymrede for mig, og at de mener, jeg har tacklet min skilsmisse for et år siden meget dårligt og har brug for hjælp.

”Det er sagt i bedste mening”, sagde de, inden vi gik hver til sit. Men jeg ved slet ikke, hvad jeg skal gøre. Jeg drikker måske mere, end Sundhedsstyrelsen anbefaler. Et glas vin eller to om aftenen har været min trøst det seneste år.

Men jeg passer mit arbejde, min familie og mine venner og føler ikke, at jeg har et problem. Hvordan ved man, om man drikker for meget? Jeg er såret over det, jeg har hørt i aften.

Kh Pernille

Kære Pernille

Det er helt uden situationsfornemmelse, at dine venner slynger en så alvorlig bemærkning ud fem minutter i gå hjem-tid. Ting, vi siger i ”bedste mening”, rammer ofte helt skævt, når de ikke følges op af kærligt nærvær.

Sundhedsstyrelsens anbefaling (max 10 genstande om ugen og højst fire på samme dag) er efter min mening en god rettesnor. Inde på Sundhed.dk kan du læse mere om, hvad alkohol egentlig er, og hvilken effekt det har på kroppen. Her finder du saglig viden og ikke løftede pegefingre.

Det billede, vi har af, hvad det vil sige at være alkoholiker, er ofte flankeret af idéen om ”manden på bænken” med plastikposer, der klirrer, og et ituslået liv. Men at have et problem med alkohol findes i mange afskygninger.

I nogle hjem er det almindeligt, at to mennesker deler en flaske vin hver aften. Men bliver man alkoholiker af det? Bortset fra den faktuelle indvirkning, et par glas for meget om ugen har på vores krop, handler det måske også om, hvorvidt alkohol er blevet en vane, vi nemt kan slippe igen.

Det, jeg hæfter mig ved, er, at du kæder ordet ”trøst” sammen med at drikke vin. Vi mennesker trøster os med mange forskellige ting. Mens nogen hælder vin i glasset, hopper andre i sukkerskålen eller suger lungerne fulde af cigaretrøg.

Jeg tror derfor, det er vigtigt, vi undersøger, hvad det er for en følelse i os, der får os til at gribe ud efter noget at fylde os med. At gøre det kræver mod.

Det forudsætter også, at vi har et andet menneske at dele vores tanker med. En, der ikke bare blindt fordømmer vores vaner, men selv byder ind med tanker om, hvordan vi tackler livet. Også når det er svært.

Kærlig hilsen Anna

Står du i et dilemma eller i en svær situation? Skriv til præst og forfatter Anna Mejlhede, anna@soendag.dk

Redaktionen forbeholder sig retten til at forkorte i brevene, og kun spørgsmål, der bringes i bladet, kan forvente svar.

Læs også