Renée_brevkasse
Brev til Renée

Brev til Renée: Min nye kæreste er uhelbredeligt syg

4. oktober 2023
Af Renée Toft Simonsen
Foto: Andreas Houmann
“Så mit spørgsmål er, hvordan kan jeg lære at nyde nuet og tage en dag ad gangen?” Læs denne uges brev til Renée.

Kære Renée

Det er et svært brev at skrive til dig. Sagen er den, at jeg har fundet en ny mand, og han er alt det, jeg har drømt om: sød, kærlig og til at snakke med om alt.

Jeg har derfor sagt til min mand, som jeg har været sammen med, siden vi gik i gymnasiet, (jeg er 58), at jeg vil skilles.

Mit ægteskab gennem alle årene har været præget af en mand, jeg ikke har kunnet tale med om de forskellige udfordringer, som livet nu giver.

Det har gjort, at jeg altid selv har måttet løse problemerne og følt mig svigtet. Han har tidligere reageret med at blive sur og ikke været til at tale med i flere dage.

Han er dog blevet bedre gennem årene, fordi jeg har sagt til ham, at jeg ikke vil finde mig i hans opførsel. Børnene har han heller ikke været særlig meget inde over og har altid ladet mig klare det hele alene.

Nu tænker du nok, hvorfor jeg ikke har forladt ham?

Jeg har overvejet det alvorligt tre gange tidligere. Jeg har i nogle år tænkt, at når vores yngste flyttede hjemmefra, og min mand ikke ville opleve ting sammen, så ville jeg hellere være alene. Har tænkt, at jeg ikke har elsket min eksmand i nogle år.

Jeg har været syg, siden jeg var ung og været meget syg i lange perioder. Så jeg har ikke haft overskud til at blive skilt.

Jeg har mødt min nye kæreste via en patientforening, vi begge er medlem af. Jeg har kunnet mærke fra vores første møde, at han var noget specielt, men min nye kærlighed er desværre uhelbredeligt syg, og ingen ved, hvor lang tid han har tilbage.

Jeg kan slet ikke håndtere tanken om at miste ham. Jeg kan mærke, at det fylder meget i mine tanker.

Så mit spørgsmål er, hvordan kan jeg lære at nyde nuet og tage en dag ad gangen?

En lykkelig ulykkelig kvinde

Kære lykkelige og ulykkelige kvinde

På sin vis må det være fantastisk at opleve så stor en kærlighed og finde et menneske, man forelsker sig dybt i og opleve at have fundet hjem.

Jeg tror ikke, vi møder mange af den slags kærligheder, som du beskriver, i vores liv. Vi bliver måske forelskede en del gange, men det er ikke det samme.

At opleve at finde sin sjæls partner, som er det, jeg læser, du har fundet, er en meget stor gave. Det ulykkelige er selvfølgelig, at ham, du elsker, er uhelbredeligt syg, og at ingen ved, hvor lang tid han har tilbage.

Alligevel har du kastet dig ind i forholdet, og det virker ikke til, at du har haft mange forbehold.

Du har sagt farvel til et langt livs ægteskab med din mand. Det i sig selv må have været en stor beslutning, også pga. de børn I har sammen.

At du er gået ind i forholdet til din nye kæreste med liv og sjæl, synes jeg, er dybt modigt og en hyldest til præcis det, kærligheden kan, nemlig at få os til at være lige her i nuet sammen med den elskede.

Men så sker der det, at du bliver bange for at miste, på den måde som man selvfølgelig kan blive, når man møder den store kærlighed.

Alle kender angsten for at miste noget uendeligt værdifuldt. Det er forståeligt og meget menneskeligt. For dig er den selvfølgelig mere present grundet din situation.

Du spørger mig, hvordan du kan lære dig selv at leve lige nu, være i nuet og nyde den kærlighed, du har givet dig hen til i stedet for at tænke på, at den har en slutdato, og jeg tror, det er det helt rigtige spørgsmål i forhold til det valg, du har truffet.

Jeg vil begynde med at sige, at dine tanker kan du ikke få til at forsvinde. Tankerne er der jo, de bor i dig, og indimellem kommer de her tanker om at miste frem og genererer følelser i dig, sådan som tanker gør.

Vores tanker og følelser hænger sammen og fodrer hinanden. Vi kan også få en følelse i kroppen, som så sætter en række tanker i gang, eller vi ser noget, oplever noget og får en følelse gennem det, som så sætter tanker i gang.

Men det, vi kan gøre, er for det første at blive bevidst om, at det "bare" er tanker og for det andet forsøge at parkere dem.

Lige nu er de tanker, du har om at miste, bare tanker. Du har endnu ikke mistet.

Når du tænker på at miste din elskede, befinder du dig ude i fremtiden. Så derfor er en meget konkret ting, du kan gøre, at trække dig selv tilbage til lige her, lige nu.

En måde at øve sig på at være i nuet, kan være via meditation og åndedrætsteknikker. Jeg tænker, at den slags øvelser vil kunne hjælpe dig til også at være mere i nuet sammen med din kæreste.

Der er flere veje, du kan gå for at lære meditere. Du kan helt sikkert finde kurser på nettet, eller du kan finde en lærer, der afholder kurser, hvor du kan melde dig på et hold – det vil jeg helt klart anbefale.

Men der findes også mange apps, hvor man kan være med på visualiseringsrejser, eller hvor man bliver guidet igennem meditation, og det kan også være et fint sted at starte.

Vores tanker og følelser hænger sammen og fodrer hinanden. Vi kan også få en følelse i kroppen, som så sætter en række tanker i gang, eller vi ser noget, oplever noget og får en følelse gennem det, som så sætter tanker i gang.

Det, meditation kan, er bl.a. via fokusering på åndedrættet at få dig væk fra tanker og ned i kroppen, som er her lige nu.

Jeg vil også tro, at du som pårørende til en terminal syg vil kunne få tilbudt mindfulness-kurser via patientforeninger eller hospitalet.

Det sidste her er jeg ikke sikker på, men i al fald vil jeg tro, at du også kan søge hjælp via det hospital, din kæreste er tilknyttet.

Personalet ved selvfølgelig, hvor svært det er at være pårørende til en, der er terminal syg, så der må være steder, du kan henvende dig.

Via fokusering på åndedrættet træner du dig selv i at være til stede lige nu, ikke i fremtiden, ikke i fortiden, men lige nu, og den træning og de teknikker kan du så bruge, når tankerne om at miste overmander og fylder dig.

Kærlig hilsen

Renée

Cand.psych. Renée Toft Simonsen giver hver uge gode råd og kærlige indspark til læserne. Du kan spørge om alt, hvad der hører kvindelivet til. Send en e-mail til renee@femina.dk.

Redaktionen forbeholder sig ret til at forkorte i de breve, der bringes i bladet. Da Renée modtager mange breve, kan der gå et stykke tid, før du modtager svar. Kun de breve, der bringes i bladet, får svar.

Vil du lytte til femina update? Så lyt til vores podcast, hvor vi en gang om ugen dykker ned i en af de største historier fra vores verden og folder den ud for dig. Du kan lytte til podcasten i appen Ally, i Apples podcast-app eller på Spotify:

Læs også