https://imgix.femina.dk/media/article/renee-6_1_0_9.png
Brevkasse

Brev til Renée: Vi har ikke haft sex i et år – min mand har ikke lyst

3. februar 2021
af Renée Toft Simonsen
Foto: Runolfur Gudbjørnsson.
"Jeg ved simpelthen ikke, hvad jeg skal gøre. Jeg ligger og græder om natten på grund af vores manglende sexliv, da jeg føler, at det går ud over vores relation." Læs ugens brev til Renée.

Kære Renée,

Jeg er gift med min mand på fjerde år, og vi har været sammen i otte, men de sidste fem år har sexlivet ikke fungeret optimalt.

Det er lidt over et år siden, vi har været i seng sammen og kun én gang på tre år. Jeg er vildt ked af det, ensom og frustreret.

Der er 18 år imellem os, jeg er snart 36, og han er 54 år. Jeg har prøvet at tale med ham om det mange gange, hvor han siger undskyld og siger, at grunden er, at han er træt.

Sidste gang sagde han, at han ikke har så meget lyst mere på grund af sin alder.

Det har intet at gøre med, at han ikke elsker mig, han har bare ikke lyst. Det skal siges, at han har haft rejsningsproblemer, hvor vi købte piller og brugte dem den ene gang, vi havde sex i december, som gik fint.

Jeg har foreslået en sexolog, eller at vi gør det fast en gang om ugen, indtil vi får det op at køre igen, men han vil ingen af delene.

Når jeg presser ham ved at sige, at jeg ikke kan leve med det resten af mit liv, så siger han, at vi nok skal få gang i det igen, og vi selv kan løse det.

Jeg venter måned efter måned uden at nævne sex overhovedet, da jeg ikke ønsker at presse ham og tænker, at i næste måned tager han initiativ og lægger op til sex, men der sker intet.

Jeg ved simpelthen ikke, hvad jeg skal gøre. Jeg ligger og græder om natten på grund af vores manglende sexliv, da jeg føler, at det går ud over vores relation.

Kærlig hilsen,

En ung ulykkelig kvinde

Kære ulykkelige unge kvinde,

Hold da op, hvor er du en tålmodig ung kvinde. Du må elske din kæreste meget højt, men jeg skal ærligt indrømme, at min første tanke og det første spørgsmål, jeg stillede mig selv, var: Hvorfor mon hun bliver hos den mand?

Jeg tænker, der må være noget i jeres forhold, som er meget betydningsfuldt for dig?

Mit indtryk er nemlig ikke, at du ønsker at gå fra din mand, trods det at der er næsten 20 års aldersforskel på jer, og trods det, at udsigten til at få børn med ham heller ikke er så stor, når man tager i betragtning, hvor lidt I er sammen seksuelt.

Så hvad er det lige præcis, der gør, at ham her er manden for dig, og at du end ikke i dit brev overvejer at slutte jeres ægteskab og finde en anden mand, der er yngre, som du måske kunne få en familie med, og som du sandsynligvis kunne få et sexliv sammen med?

Du ønsker i hvert fald sex, det er det, jeg læser, og du beder mig om et godt råd til, hvordan I to skal få gang i den del af jeres forhold igen.

Jeg er nødt til at sige til dig, at for at det skal ske, så er din kæreste helt enkelt nødt til at være med på ideen.

Han er nødt til at have lyst til, at det skal ske, og lyst til, at han skal få lyst igen.

Han har rejsningsproblemer, og det tænker jeg helt sikkert er med til, at han ikke har lyst til at have sex.

Når en mand har den slags problemer, kan det opleves som et nederlag. I har prøvet med viagra, og det var en succes, så det er også mærkeligt, at han ikke har lyst til, at prøve det igen.

Din mand virker desværre ikke åben for at få hjælp udefra, han vil ikke til en sexolog, men holder dig hen og siger, det nok skal løse sig.

Nu er der gået en del år, og det er ikke blevet løst.

På samme tid er du ved at miste din selvtillid, du græder om natten og har det skidt, så derfor vil jeg mene, at tiden måske er kommet til, at du kræver, at din mand går med ind i en proces, der skal løse jeres problem.

Prøv lige at mærke efter, om ikke det er der, du er?

At tvinge din mand til at få lyst kan du ikke, så derfor er han NØDT til at deltage aktivt, og kan du ikke få ham til det, er der faktisk ikke meget, jeg kan sige, der vil kunne hjælpe jer.

Din mands involvering er nøglen til det her problem, så det er der, du skal sætte ind.

Derfor synes jeg, du skal bede din mand om et møde.

Her fortæller du ham, hvordan du har det, måske viser du ham dit brev og mit svar til dig, og så siger du til ham, at du simpelthen ikke kan holde ud at være i et ægteskab uden sex længere.

Du siger til ham, at din tålmodighed er brugt op, og at han skal gå med til en psykolog eller en sexolog eller til lægen for at blive undersøgt.

Hvis han stadig siger det samme, at han ikke vil have hjælp udefra, så tænker jeg, at du måske skal til at overveje, om du vil blive sammen med ham, uanset om I har et sexliv eller ej?

Det er et stort og vigtigt spørgsmål, men som du formulerer dit brev, er det jo en mulighed, at din mand helt enkelt bare ikke har lyst til sex, og han heller ikke har lyst til at få lyst eller lyst til at gøre noget ved det.

Og er det sådan landet ligger, er bolden tilbage på din bane, og så er der ikke så meget andet for dig at gøre end at overveje, hvorvidt du elsker din mand så meget og ønsker at være sammen med ham i så høj grad, at du kan leve uden sex resten af dit liv?

Kærlig hilsen,

Renée

Cand.psych. Renée Toft Simonsen giver hver uge gode råd og kærlige indspark til læserne. Du kan spørge om alt, hvad der hører kvindelivet til. Send en e-mail til renee@femina.dk.

Redaktionen forbeholder sig ret til at forkorte i de breve, der bringes i bladet. Da Renée modtager mange breve, kan der gå et stykke tid, før du modtager svar. Kun de breve, der bringes i bladet, får svar.

Læs også