Anna_Mejlhede
Annas brevkasse

Vi er til reception, da jeg opdager det. Hun lader en lille keramikkrukke glide ned i sin taske

13. oktober 2023
Af Anna Mejlhede
Foto: Betina Fleron
"Jeg ved godt, at man ikke skal slynge om sig med diagnoser. Men hun må være kleptoman." Læs brevet til Anna Mejlhede.

Kære Anna

Min søde, dejlige, kloge, skønne veninde stjæler. Jeg kan næsten ikke holde ud at skrive det. Men jeg er helt sikker.

Vi har kendt hinanden i 40 år, har delt alt, mødes i hvert fald en gang om måneden og ringer sammen hver uge. De senere år er mistanken begyndt at nage mig.

Og efter at have spottet min veninde lade en lille keramikkrukke glide ned i sin taske ved en reception hjemme hos en fælles kollega er jeg begyndt at kunne se, hvad der sker, og hvor tit det sker.

Jeg ved godt, at man ikke skal slynge om sig med diagnoser. Men hun må være kleptoman. Hun har penge nok, og det er de mærkeligste ting, der forsvinder ned i hendes taske eller lommer.

Jeg kan ikke finde ud af, hvordan jeg skal tackle det. Jeg kan ikke få mig selv til at sige det direkte til hende. Skal jeg sige det til hendes familie og lade dem tage sig af det? Eller skal jeg bare blande mig udenom og lade som ingenting?

Kærlig hilsen langtidsveninden

Kære langtidsveninde

At lade som ingenting er kun en brugbar strategi, når det handler om småting, der ikke har nogen reel betydning for nogen.

Det, du her beskriver, er nok for stort et bump til, at du kan træde hen over det uden at fortrække en mine.

Det bliver jo opdaget på et tidspunkt, at din veninde lader ting og sager glide ned i sin lomme. Jeg kan kun gætte mig til, hvilke smertefulde og forvirrende situationer det kan kaste hende ud i.

Måske er du, hendes nære veninde igennem en halv menneskealder, lige netop et af de mennesker, der kan nå ind til hende? Det er jo muligt, at hun endnu ikke selv har indset, at hun har et problem.

Prøv om du kan finde oplysninger og materiale omkring, hvad kleptomani egentlig er – og hvordan det eventuelt kan behandles. På den måde har du et sagligt underbygget grundlag at begynde denne svære samtale på.

Under alle omstændigheder skal din veninde først og fremmest fornemme din omsorg for hende – ikke din misbilligelse. Dén tror jeg, du risikerer at spærre hende inde i, hvis du går igennem hendes familie med de iagttagelser, du har gjort dig.

Kærlig hilsen Anna

Står du i et dilemma eller i en svær situation? Skriv til præst og forfatter Anna Mejlhede, anna@soendag.dk

Redaktionen forbeholder sig retten til at forkorte i brevene, og kun spørgsmål, der bringes i bladet, kan forvente svar.

Vil du lytte til femina update? Så lyt til vores podcast, hvor vi en gang om ugen dykker ned i en af de største historier fra vores verden og folder den ud for dig. Du kan lytte til podcasten i appen Ally, i Apples podcast-app eller på Spotify:

Læs også