Annas brevkasse
24. oktober 2017

Nikolines brevkasse: Konflikthåndtering på arbejdspladsen

Hvad i alverden skal man stille op, når to kolleger ikke længere taler sammen, og den dårlige stemning påvirker hele afdelingen? Læs Nikolines svar her.
Af: tekst og illustration af Nikoline Werdelin.
Nikolines brevkasse: Illustration af stridighed mellem to kvindelige kolleger

Konflikthåndtering på arbejdspladsen

Kære Nikoline

Jeg arbejder med regnskab i en virksomhed, hvor vi sidder fem kvinder på et fælles kontor. Vi har travlt, men deler naturligvis stort og småt fra vores hverdag og har i flere år haft en hyggelig og fortrolig stemning.

Men for et par måneder siden havde to af mine kolleger et sammenstød. Ingen af os andre fandt ud af, hvad det egentlig handlede om, men vores tillidsmand blev inddraget, og sagen blev løst. I hvert fald på overfladen.

Konflikthåndtering - skab et positivt arbejdsmiljø ved at smalltalke

Problemet er, at de to nu ikke mæler et ord til hinanden, og det påvirker os andre. Det er ubehageligt at sidde i den knugende stemning, især hvis man er alene med de to. Det medfører også nogle underlige samtaler, for hvis man taler med den ene af parterne, mæler den anden ikke et ord.

Kan jeg tillade mig at tage sagen op igen? Jeg vil helst ikke rode for meget op i den, for i værste fald kan det vel ende med, at den ene af parterne må finde et andet job. Jeg har ikke talt med mine andre kolleger om, at stemningen har ændret sig, for jeg vil ikke bidrage til sladderen. Jeg tror dog ikke, at jeg er den eneste, der fornemmer den dårlige stemning.

Med venlig hilsen, Bettina

Kære Bettina

Det lyder, som om der er så dybe sår efter sammenstødet, at de ikke vil hele af sig selv. Det ville også være bedst for de to implicerede, at de kom videre... tænk at tage på arbejde hver dag og være bevidst om, at man har en fjende i det rum, hvor man tilbringer de fleste af sine vågne timer? Jeg kan dårligt passere et menneske på gaden, som jeg har et uafklaret forhold til.

Nikolines brevkasse: Kollegaen er en plage

Der findes jo mediation eller konfliktløsning netop for virksomheder. Man benytter også mediation efter for eksempel langvarig nabostrid eller et voldeligt overfald. En mediator er uddannet til at hjælpe parterne igennem sådan en proces og kunne formentlig hjælpe de to på gled igen – men hvordan få det i stand?

7 gode råd hvis du bliver fyret

Kunne du tale med dem en ad gangen og høre, om de selv trives på denne måde? Og om de ikke kan finde en lillebitte fredelig plet i deres hjerte, hvorfra en mægling kunne finde sted? Og du kunne også fortælle din chef, at det er svært at leve med – og foreslå en mediation for alles skyld? Selv de mest tonedøve chefer ved, at et godt arbejdsmiljø er altafgørende for medarbejdertrivsel og lavt sygefravær.

Mange hilsener, Nikoline

Læs også