Anna_Mejlhede
Annas brevkasse

Jeg får at vide, at jeg er "lidt sær" eller "kropsforskrækket". Men hvorfor er det mig, der er noget galt med?

8. november 2023
Af Anna Mejlhede
Foto: Betina Fleron
"”Heiiiii”, siger folk og lægger an til kram, som om vi var nære venner, selv om vi bare står til en reception hos en fælles bekendt eller er til forældremøde på skolen." Læs brevet til Anna Mejlhede.

Kære Anna

Da coronaen ramte, lærte vi at holde afstand og ikke give hånd eller kramme. Det passede mig godt. Jeg har aldrig brudt mig om især krammeriet, som havde taget helt overhånd.

Men nu synes jeg, vi er tilbage, hvor vi slap, og er blevet krammedyr igen, og jeg frygter ærligt talt allerede for den søde juletid og alle dens arrangementer.

”Heiiiii”, siger folk og lægger an til kram, som om vi var nære venner, selv om vi bare står til en reception hos en fælles bekendt eller er til forældremøde på skolen.

Jeg rækker som regel min arm langt frem for at standse krammet, men når manøvren lykkes, og det er langt fra altid, så afføder det gerne en lidt sur mine fra krammepersonen. Det er jeg virkelig træt af.

Hvorfor er det mig, der kigges på som ”lidt sær” eller ”kropsforskrækket”, som jeg gudhjælpemig er blevet kaldt, bare fordi jeg ikke vil kramme?

Venlig hilsen Mette

Kære Mette

Selv om det godt kunne se ud, som om hele verdens befolkning har rottet sig sammen i ”Omklamringsklubben”, så fat mod!

Der er nemlig mange, der ligesom dig har et anstrengt forhold til det at blive tvangskrammet af mennesker, de knapt nok kender.

Det kan være svært at ændre på andre menneskers hilsevaner, men der er intet i vejen for at skærme sig selv mod en nærkontakt, man ikke ønsker. Det er jo ikke dit problem, at der hersker en overbevisning om, at et kram altid er den sikre vej ind til et fremmed menneskes hjerte.

Fortsæt du bare med at holde dig i behørig sikkerhedsafstand og strække hånden ud, når der hilses.

For at komme de fornærmede miner i forkøbet, kunne du supplere med at sige noget i retning af: ”Hvor er det sødt af dig, at du gerne vil give mig en krammer, men jeg er nu mere til et godt og fast håndtryk.”

Ligesom der findes en ”Vi hader koriander-dag”, skulle der måske også indføres en ”Fri os fra en krammer-dag”. Noget kunne tyde på det …

Kærlig hilsen Anna

Står du i et dilemma eller i en svær situation? Skriv til præst og forfatter Anna Mejlhede, anna@soendag.dk

Redaktionen forbeholder sig retten til at forkorte i brevene, og kun spørgsmål, der bringes i bladet, kan forvente svar.

Vil du lytte til femina update? Så lyt til vores podcast, hvor vi en gang om ugen dykker ned i en af de største historier fra vores verden og folder den ud for dig. Du kan lytte til podcasten i appen Ally, i Apples podcast-app eller på Spotify:

Læs også