https://imgix.femina.dk/media/article/nikoline2.jpg
Annas brevkasse

Brev til Nikoline Werdelin: "Min venindes børnebørn er uopdragne"

9. januar 2020
tekst og illustration af Nikoline Werdelin
"Hun har fire i alt, og de to ældste er søde, men hendes datters børn på 5 og 7 er simpelt hen uopdragne. Pigen bliver hysterisk, hvis hun ikke får sin vilje, og drengen larmer og er grov over for de andre børn. Kan jeg tillade mig at sige det direkte til hende?" Læs brevet til Nikoline Werdelin her.

Kære Nikoline Werdelin

Vi er tre veninder, der har holdt sammen i årevis, vi var naboer som ganske unge. Nu er vi alle bedstemødre, og vi har skabt den ellers hyggelige tradition at tage på udflugt med børnebørnene tre-fire gange om året, hvor vi går på museum, i teatret eller lignende. Der har aldrig været et ondt ord mellem os, og vi kan både hygge os med vores mænd og alene. Vi har også været på weekendture.

Desværre har den ene af veninderne de mest umulige børnebørn. Hun har fire i alt, og de to ældste er søde, men hendes datters børn på 5 og 7 er simpelt hen uopdragne. Pigen bliver hysterisk, hvis hun ikke får sin vilje, og drengen larmer og er grov over for de andre børn. Jeg har prøvet at ignorere det, men jeg vil ikke se på, at han tryner de andre. Desuden er jeg flov over deres opførsel, for de andre gæster ser skævt til os.

Min veninde kan tilsyneladende slet ikke se problemet. Det undrer mig, for hendes egne børn var rare og velopdragne som små. Jeg har prøvet at komme med hentydninger, men hun glider af med neutrale bemærkninger om, at ”sådan er børn jo i dag”. Det er jeg uenig i. Hverken den tredje venindes eller mine børnebørn er små monstre. Heller ikke hendes søns to drenge for den sags skyld.

Jeg har overvejet at lade traditionen glide ud, men jeg vil nødig miste venskabet med de to kvinder. Kan jeg tillade mig at sige det direkte til hende?

Med venlig hilsen TK

LÆS OGSÅ: Brev til Nikoline Werdelin: "Mit ønske om et barn mere er så stort, at jeg overvejer at forlade ham"

Kære TK

Jeg synes ikke, du skal ødelægge et dyrebart venskab mellem tre kvinder på grund af dette. Det er nok naturen, der har arrangeret det sådan, at vi (sommetider!) er blinde for fejlene hos de børn, vi holder af.

Men uopdragne børn er ikke rare at være sammen med – så det er en stor bjørnetjeneste ikke at socialisere de arme unger. Det tror jeg dog ikke, du kommer godt afsted med at sige til din veninde.

Jeg vil foreslå, at du og veninden med de velopdragne børnebørn arrangerer børnebørns-ting sammen. Og siger nej tak til tamtam med den tredje venindes børnebørn. I kan med rette forklare det med, at det bliver for stort og for anstrengende.

KØB et abonnement på SØNDAG – lige nu kan du få en lækker Södahl plaid i velkomstgave

Og så kan I tre veninder fortsat foretage jer alt det hyggelige, I er gode til ... gå på museum, i teatret, hygge jer med mændene og tage i sommerhus.

At opnå tillid og fortrolighed med de småfolk, der finder ind under ens vinger, er en opgave. Hvis man holder ved, kan man opleve magiske øjeblikke. Jeg synes ikke, du skal sætte den magi og samværet med dine egne børnebørn på spil.

Mange hilsener Nikoline

LÆS OGSÅ: Brev til Nikoline Werdelin: "Min søn og svigerdatter lever i rod og snavs"

Skriv til Nikoline Werdelin

Skriv til SØNDAG, Postboks 420, 0900 København C, og mærk kuverten »Nikoline Werdelin«. Eller send en email til nikoline@soendag.dk

Redaktionen forbeholder sig ret til at forkorte brevene, og kun spørgsmål, der bringes i bladet, kan forvente svar.

https://imgix.femina.dk/call_to_action/abbo_banner_qlinique_940x200_0.jpg

Læs også