Fortvivlet farmor
Annas brevkasse

Brev til Nikoline Werdelin: Min svigerdatter er sur over, at jeg er Facebook-venner med min eks-svigerdatter

20. januar 2020
tekst og
illustration: Nikoline Werdelin
"Efter at de blev gift for to år siden, vendte stemningen pludselig fra min svigerdatters side. Nu er hun sur, hilser ikke på os og siger ikke farvel. Jeg fik den besked, at hun er meget stødt over, at jeg er venner på Facebook med min tidligere svigerdatter. Hun så helst, at jeg slettede hende. Det vil jeg ikke, da jeg også er farmor til hendes børn og derigennem hører nyt." Læs ugens brev til Nikoline Werdelin her.

Kære Nikoline

Jeg er farmor til fem børnebørn. De tre er fra min søns første forhold, som varede i 19 år. Jeg har et godt forhold til min tidligere svigerdatter, og vi er venner på Facebook.

Min søn er blevet gift igen. Han og hans nye kone har to børn, en på tre år og en på ni måneder. Min svigerdatter har et barn fra et tidligere ægteskab.

Efter at de blev gift for to år siden, vendte stemningen pludselig fra min svigerdatters side. Nu er hun sur, hilser ikke på os og siger ikke farvel. Jeg fik den besked, at hun er meget stødt over, at jeg er venner på Facebook med min tidligere svigerdatter. Hun så helst, at jeg slettede hende. Det vil jeg ikke, da jeg også er farmor til hendes børn og derigennem hører nyt. Min søn er meget fåmælt.

Mit ældste barnebarn er nu flyttet hjem til sin mor. Hun kan ikke holde ud at være hos den nye papmor, da hun hele tiden brokker sig eller skælder ud. De to yngste hader at komme der. De vil meget gerne bo hos deres mor, men ordningen er en uge hvert sted.

Mit ældste barnebarn ringede til sin papmor for at fortælle, hvordan vi oplevede hende, når vi og børnene var sammen med hende. Bagefter ringede hun til mig og fortalte, at min søns kone havde kaldt mig en ”sæk lort”, man kunne træde på, og at hun agtede at gøre det. Jeg ville aldrig blive farmor til hendes børn, for jeg var kun farmor, når jeg ville.

Sidstnævnte skyldes muligvis, at jeg er blevet 75 år og bor sammen med en mand, jeg er meget glad for. Men han har grå stær, er blevet opereret og skal opereres igen. Jeg har ikke kørt bil i to år, da jeg også har problemer med synet og er meget utryg ved at køre i byen. Min søns familie og min mand og jeg bor et stykke vej fra hinanden, og hvis vi skulle passe børnebørnene, skulle vi være hos dem fra klokken 8 til klokken 18. Det magtede vi ikke, så vi spurgte, om de eventuelt kunne komme her med børnene. Men nej, det kunne de ikke.

De små børn er begyndt at kalde naboen for ”bedste”. Ak ja, det gør lidt ondt, men man må jo nok affinde sig med det.

Hvad vil du råde os til?

Med venlig hilsen Farmor

LÆS OGSÅ: Brev til Nikoline Werdelin: Jeg fik et ubehageligt brev fra min chef

Kære Farmor

Åh, kære venner, det lyder som en virkelig vanskelig konstellation – og som om du har fået en svigerdatter, der kan sprede gift i hele systemet.

Jeg vil råde dig til at begrænse hendes indflydelse på dit liv mest muligt. Jeg tror ikke, der kommer noget godt ud af at tale med hende, at tale med din søn eller at prøve at ændre din egen adfærd. Alt vil blive vendt til ondskab.

Hvis jeg var dig, ville jeg give de tre store børnebørn, du har kontakt med, al din bedstemorkærlighed. Jeg ville vedligeholde venskabet med den forhenværende svigerdatter og lade hende forstå, at du holder af hende og bakker hende op. Igennem din søns tre ældste børn og igennem en god dialog med deres mor giver du din søn kærlighed. Hvis han dukker op personligt og gerne vil tale med dig om det hele, ville jeg være lyttende og nærværende – og blot holde fast i det helt fundamentale: Du har et godt forhold til hans forhenværende kone, du holder af de tre børn, du har kendt hele deres liv, og du elsker ham.

Men så længe din søn ikke selv kan skabe ro i sin nye familie, kan du ikke orientere dig i den. Der er ikke noget, du kan gøre. Din søn lader en kvinde, der lyder, som om hun har en skrue løs, styre slagets gang. Før han selv får skabt ro, nytter det ikke noget at trække andre ind i det.

Hvis du kommer for tæt på, tror jeg, du vil ende som prügelknabe. Din svigerdatter vil formentlig gerne eksportere noget af sin egen dårligdom ud af huset – og din søn er måske ikke stærk nok til at gennemskue spillet. Så du må bare holde dig fri af det. Der skal andet end biologi til, for at man kan være noget for andres børn. For eksempel sympati, kemi og respekt.

Mange hilsener Nikoline

LÆS OGSÅ: Brev til Nikoline Werdelin: "Min omgangskreds respekterer ikke, at jeg lider af fibromyalgi"

Skriv til Nikoline Werdelin

Skriv til SØNDAG, Postboks 420, 0900 København C, og mærk kuverten »Nikoline Werdelin«. Eller send en email til nikoline@soendag.dk

Redaktionen forbeholder sig ret til at forkorte brevene, og kun spørgsmål, der bringes i bladet, kan forvente svar.

https://imgix.femina.dk/call_to_action/abbo_banner_qlinique_940x200_0.jpg

Læs også