Brev til Nikoline Werdelin - min søster er utålelig som lesbisk
Annas brevkasse

Brev til Nikoline Werdelin: Min søster er utålelig som lesbisk

tekst og illustration af Nikoline Werdelin 26. februar 2018
Denne læsers søster blev skilt fra sin mand og fandt efterfølgende sammen med en kvinde. Men det nye forhold har forvandlet hende fuldstændig. Læs, hvad Nikoline Werdelin råder søsteren til.

Kære Nikoline Werdelin

Efter flere års ægteskab blev min søster skilt for halvandet år siden. Det var hendes valg, og hele familien var knust, for vi holdt meget af hendes mand og havde ondt af deres to døtre. Det viste sig, at hun havde forelsket sig i en kollega – som efterfølgende viste sig at være en kvinde. Det var lidt svært at acceptere for vores gamle forældre og ikke mindst den ældste datter på 14, men jeg bakkede naturligvis min søster op, for hendes kærlighedsliv er hendes valg.

Problemet er, at det nye forhold har forvandlet min søster fuldstændig. Hun har droppet kontakten til sine gamle veninder og har nu stort set kun lesbiske venner. Hun foretager sig intet uden kæresten, og hun kan ikke tale om andet end den nye verden, der har åbnet sig for hende. Jeg forstår godt, at hun er forelsket, men jeg synes måske, hun burde tænke lidt på sine børn. Du må ikke tro, at jeg er forarget – snarere irriteret, for hun opfører sig som en forelsket teenager uden hensyn til andre, og hun er 38! Skal jeg tale med hende eller vente på, at hun kommer ned på jorden igen?

Kærlig hilsen, Jette

 

LÆS OGSÅ: Brev til Nikoline Werdelin: Jeg kan ikke komme videre efter min fars død

Kære Jette

Hvis I har et nært forhold, synes, jeg det er en supergod idé at tale med hende… spørgsmålet er nok snarere hvordan. Mit gæt er, at din søster er usikker på sin nye identitet som lesbisk – alt, vi gør, som kræver overvindelse, gør vi som regel med dobbelt kraft i begyndelsen. River os løs fra vores forældre, holder op med at drikke alkohol eller får endelig sagt #metoo i kor.

Og højst sandsynligt er din søsters kæreste også usikker. Det er ikke altid en rolig konstellation – en kvinde, der har levet hele sit liv som minoritet forelsker sig i en kvinde, der er vant til det heteronormative liv. Jeg forstår godt, hvis din søsters kæreste føler sig udsat. Hun skal ikke bare igennem det sædvanlige minefelt for forelskede – hun skal også afvente og se, om din søster er på en spændende rejse i en ny seksualitet, eller om hun er kommet for at blive. Tør og vil din søster på langt sigt leve sit liv anderledes end normen? Måske din søster går ”all in” for både at berolige sig selv og sin kæreste. Det lesbiske miljø har mange forskellige slags cirkler. Nogle er lukkede, andre åbne over for resten af befolkningen.

LÆS OGSÅ: Brev til Nikoline Werdelin: Min storesøster koster rundt med hele familien 

Men ja … det må være rigtig svært for børn og familie, at din søster lukker af for det hele – og jeg tror, du har ret i, at hun falder ned igen. Men hvis du kan gøre det kærligt og undersøgende, tror jeg, du kan være den, der fremskynder processen.

Varme hilsener, Nikoline

Vil du skrive til Nikoline Werdelin?

Skriv til SØNDAG, Postboks 420,0900 København C, og mærk kuverten»Nikoline Werdelin«. Eller send en email til [email protected]

Redaktionen forbeholder sig ret til at forkorte brevene, og kun spørgsmål, der bringes i bladet, kan forvente svar.