Brev til Nikoline Werdelin
Annas brevkasse

Brev til Nikoline Werdelin: Min mand udspionerer mig

13. marts 2018
tekst og illustration af Nikoline Werdelin
En læser har fået mistanke om, at hendes mand spionerer på hende og spørger derfor Nikoline Werdelin til råds om, hvordan hun skal gribe situationen an.

Kære Nikoline Werdelin

Jeg skriver til dig, fordi jeg har et lille problem, som har vokset sig stort. Min mand har ingen nære venner, jeg ved egentlig ikke hvorfor. Måske har han ikke behov for det, eller også gider han ikke pleje et venskab. Selv har jeg mange nære venner og veninder, og det betyder meget for mig. Flere af dem er jeg i næsten daglig kontakt med på sms eller mail.

Nu har jeg fået mistanke om, at min mand er begyndt at læse mine beskeder. En nat vågnede jeg og opdagede, at han stod med min mobil i hånden. Jeg spurgte, hvad han lavede, og han svarede, at han bare skulle se, hvad klokken var. En anden gang sagde han noget om min venindes sygdom, som han umuligt kunne vide, medmindre han havde læst en mail fra hende.

LÆS OGSÅ: Brev til Nikoline Werdelin: Min storesøster koster rundt med hele familien

Jeg har ikke hemmeligheder for ham, men jeg synes, det er uanstændigt og krænkende at læse andres private mail og beskeder. Jeg har spurgt, om han kigger i min telefon eller computer, men det benægter han og siger, at det kunne han ikke drømme om. Og hvad angik min venindes sygdom, havde han hørt om den ”fra anden side”. Hvad det var for en anden side, kunne han ikke huske.

Jeg har en uhyggelig fornemmelse af, at løgnen er ved at snige sig ind i vores forhold. Og at jeg bliver overvåget. Nogle gange tænker jeg, om det er mig, der er skør – men det er jeg altså ikke. Jeg ved ikke, hvad jeg skal stille op. Lægge en eller anden fælde for ham?

Varme hilsener, Sofia K.

LÆS OGSÅ: Brev til Nikoline Werdelin: Jeg er blevet forelsket i min mands bedste ven

Kære Sofia K.

Først synes jeg, du skal se på din mands mulige spionage som et symptom. Det er ikke problemet i sig selv. Er han ensom? Er han bange for, at du forlader ham? Har han for lidt indhold i sit liv – og prøver han at leve noget af det gennem dig? Det er spørgsmål, I må tale om. Måske din mand har brug for at tale med en psykolog? Det får de fleste af os på et eller andet tidspunkt i vores liv. Der kan være lange perioder, hvor vi har redskaber til at klare tilværelsen, men en dag slipper de op. Måske din mand netop er kommet til et sted, hvor han ikke selv kan se, hvad vej han skal gå. Sit indhold i livet – det sociale liv, interesser og venner – må han selv tage et ansvar for. Du kan ikke være det hele for ham, og du kan ikke skabe det for ham. Har I voksne børn? Hvis ja: Hvor er de henne i alt dette?

Og så synes jeg selvfølgelig, du skal låse både mobil og computer eller skifte koderne. Men din følelse af, at ”løgnen er flyttet ind”, tror jeg først, du får løftet, når I får en bedre dialog. Fortrolighed er nøglen i et velfungerende forhold – holder det op, ja, så holder hele jeres ægteskab op.

Mange hilsener, Nikoline

LÆS OGSÅ: Brev til Nikoline Werdelin: Kan jeg forlade min syge mand?

Vil du skrive til Nikoline Werdelin?

Skriv til SØNDAG, Postboks 420,
0900 København C, og mærk kuverten
»Nikoline Werdelin«. Eller send en email til nikoline@soendag.dk

Redaktionen forbeholder sig ret til at forkorte brevene, og kun spørgsmål, der bringes i bladet, kan forvente svar.

https://imgix.femina.dk/call_to_action/abbo_banner_qlinique_940x200_0.jpg

Læs også