Brev til Nikoline Werdelin - jeg savner digital pli
Annas brevkasse

Brev til Nikoline Werdelin: Jeg savner digital pli

9. juni 2018
tekst og illustration af Nikoline Werdelin
Denne læser er frustreret over måden, vi omgås hinanden på digitalt og efterlyser derfor etikette for, hvordan man eksempelvis kommunikerer på mail og sms. Se, om Nikoline Werdelin er enig.

Til Nikoline Werdelin

Man læser ofte om, at både unge og gamle sidder med næsen i deres mobiltelefon, selvom de er i selskab med andre, og jeg er enig i, at det er uopdragent. Jeg vil dog også gerne slå et slag for, at vi tænker over, hvad og hvordan vi skriver – og jeg vil gerne vide, om du er enig i mine betragtninger? For eksempel er min svigerinde meget kommanderende i sine beskeder, når vi skal have aftaler på plads i familien, og det samme gælder en kollega, som vi andre nærmest frygter at få en mail fra. De bruger versaler og udråbstegn i ét væk, og det sker ofte, at modtagerne bliver stødt og føler sig talt ned til. Det er naturligvis ikke noget nyt problem, men jeg synes, at det griber om sig, fordi vi oftere og oftere kommunikerer på sms og mail. Er det ikke på plads med en etikette på området?

Med venlig hilsen, KT

Kære KT

Jeg tror ikke, alle mennesker er så bevidste om, hvordan det skrevne sprog virker. Jeg selv har gjort den erfaring, at et naturligt talesprog i en tegneserieboble langtfra er det samme som en replik, der fungerer i et skuespil – og ingen af dem er det samme som det, vi går og siger i ”det rigtige liv”. Sms, mail, Snapchat og Instagram har hver sin lingo. Jeg tror bare, du skal bede din svigerinde skrue ned for den kommanderende tone – om det er bevidst eller ubevidst... Det er vel meget godt, hun får det at vide.

LÆS OGSÅ: Brev til Nikoline Werdelin: Mine venner er nærige med værtindegaven

Ja, etikette på området ville være dejligt. Men vi har jo ikke engang en etikette for almindelig adfærd.

Forleden susede en bil ind forbi mig, mens jeg var ved at gå over et fodgængerfelt. Bilisten holdt ind til siden kort efter, da han var ved at ordne noget på sin mobiltelefon. Jeg tappede på ruden og fortalte ham, at det står i loven, at bilisten skal holde tilbage, blot fodgængeren har en intention om at gå over. ”Er du politibetjent?” spurgte han og tilføjede: ”Det er da ikke forbudt at se sig lidt for”! Min indre Mrs. Hyacint gav op og tænkte: Det må gå sin gang.

Venlig hilsen, Nikoline

LÆS OGSÅ: Brev til Nikoline Werdelin: Hvordan får jeg sagt, at jeg ikke vil i sommerhus med en fremmed?

Vil du skrive til Nikoline Werdelin?

Skriv til SØNDAG, Postboks 420,
0900 København C, og mærk kuverten
»Nikoline Werdelin«. Eller send en email til nikoline@soendag.dk

Redaktionen forbeholder sig ret til at forkorte brevene, og kun spørgsmål, der bringes i bladet, kan forvente svar.

https://imgix.femina.dk/call_to_action/abbo_banner_qlinique_940x200_0.jpg

Læs også