Brev til Nikoline Werdelin
Annas brevkasse

Brev til Nikoline Werdelin: Jeg kæmper for børnebørnenes klima

24. marts 2020
tekst og
illustration: Nikoline Werdelin
Når jeg forsøger at præge mine børnebørn, får jeg at vide, at jeg ikke skal gøre dem bange og fylde dem med min dommedagssnak. Har du et godt råd til at føre klimakamp i familien?

Kære Nikoline.

Jeg vil med stolthed beskrive mig selv som en gammel hippie. Ikke alt, vi stod for, var lige godt, men jeg synes, min generation er årsag til mange forbedringer af samfundet. Dengang var jeg optaget af ligestilling, nu er det mere klimakampen, hvor jeg prøver at følge med, så godt jeg kan.
Men i medierne bliver vi ”boomere” ofte beskyldt for egoisme. Det forstår jeg ikke, for min datters generation er absolut ikke bedre! Min datter og svigersøn har et stort hus, to biler, børnene har altid det nyeste elektronik, og nu er familien netop kommet hjem fra en skiferie – med fly. Når jeg forsøger at præge mine børnebørn, får jeg at vide, at jeg ikke skal gøre dem bange og fylde dem med min dommedagssnak. Jeg har dog svært ved at tie stille. Jeg ved, at emnet også optager dig. Har du et godt råd til at føre klimakamp i familien? ”Bedste på barrikaden” LÆS OGSÅ: Brev til Nikoline Werdelin: Kan vi være bekendt at flytte så langt væk?

Kære ”Bedste på barrikaden”

Hurra! Jeg synes, du skal være dig selv og vise dine børn, børnebørn, venner og bekendte, hvad du står for. Der er ikke nogen undskyldning for at ignorere Jordens tilstand. Heller ikke jeg forstår, hvorfor nogle mennesker lader hånt om global opvarmning og det altomfattende svineri, vi mennesker udsætter kloden for. Jeg tror, din datter og svigersøn er angrebet af fortrængning, magelighed og skam på én gang – derfor vil de ikke lytte. Det fører ikke noget godt med sig at tage det op, for det er betændt og svært at tale om. Som Margrethe Auken sagde i en tv-debat inden sidste folketingsvalg: ”Det er (også) et moralsk spørgsmål. Jeg synes bare, du skal vise, hvad du kan, ved dit eget eksempel.”
Jeg tror ikke, det gør børn gladere at få elektronik – det eneste, der er sikkert, er, at de kommer til at vokse op i en varmere verden med endnu større bjerge af plast. Når de voksne har fødselsdag, kan du forære dem Jørgen Steen Nielsens bog, ”Som gjaldt det livet” eller David Wallace-Wells' ”Den ubeboelige klode”. Det er to velskrevne og grundigt researchede bøger om sagen. Når man har læst dem, får man en anden bevidsthed. Jeg ved ikke, hvad statistikken siger om generationerne og dette spørgsmål. I Tyskland har sangen ”Meine Oma ist eine alte Umweltsau” skabt stor ravage, netop fordi det er børn, der synger – og bedsteforældre, der bliver kaldt miljøsvin. Jeg selv træffer klimabevidsthed hos folk i alle aldre. Prøv at se en lille tegnefilm på YouTube, der hedder ”Man”. Mange hilsner Nikoline LÆS OGSÅ: Brev til Nikoline Werdelin: "Min venindes børnebørn er uopdragne" Skriv til Nikoline Werdelin

Skriv til SØNDAG, Postboks 420, 0900 København C, og mærk kuverten »Nikoline Werdelin«. Eller send en email til nikoline@soendag.dk

Redaktionen forbeholder sig ret til at forkorte brevene, og kun spørgsmål, der bringes i bladet, kan forvente svar.

https://imgix.femina.dk/call_to_action/abbo_banner_qlinique_940x200_0.jpg

Læs også