Kvinde, der lige har taget skoene af tegnet af Nikoline Werdelin
Annas brevkasse

Brev til Nikoline Werdelin: Er det uhøfligt ikke at tage skoene af, når man er på besøg?

25. juli 2018
tekst og illustration af Nikoline Werdelin
Denne læser er i tvivl om etiketten for skobrug, når man er gæst, og derfor spørger hun Nikoline Werdelin om hendes mening.

Kære Nikoline Werdelin

Min datter påstår, at jeg ikke er velopdragen, når jeg kommer ud på besøg og ikke straks spørger: ”Skal jeg tage skoene af?”

Vi har aldrig selv brugt det, hverken hos os eller længere tilbage i familien. Vi er byboere og går ikke rundt i pløjemarker til daglig. Naturligvis tager jeg snavsede støvler og sko af. Men at komme som gæst og straks begynde at gå barfodet rundt forekommer mig forkert. Er de unges hjem blevet finere og finere – eller er jeg ikke med på, hvad man gør som en velopdragen gæst?

Jeg synes, at et hjem skal bruges – og ikke, at det skal være som i gamle dage, hvor man ikke måtte komme ind i stadsstuen. Så min datter har ikke hjemmefra været vant til, at vi lod gæster smide skoene – men måske følger jeg ikke med i, hvad man bør og skal.

Venlig hilsen fra én, der mente,
hun var velopdragen,

Anne

LÆS OGSÅ: Brev til Nikoline Werdelin: Er det rimeligt, at gæsterne betaler festen?

Kære Anne

Ja, det er rigtigt, at man oftest tager skoene af, når man besøger folk i dag. Jeg har spurgt mig lidt for, og jeg kender ikke nogen, der som din datter finder det uopdragent at beholde skoene på, men de fleste siger, at de selv tager skoene af.

Jeg spekulerer på, om det er, fordi børnene ofte ligger på gulvet, om det skyldes, at de færreste i dag har rengøringshjælp – eller om det bare er et led i den almindelige danske hygge og demokratisering... ingen træsko, ingen høje hæle... på strømpefødder er vi alle lige! Det kan også være, fordi man i dag bringer lidt mere giftigt skidt med under skosålerne. Det er jo ikke kun bakterier fra jord og hundetis. Pytter og fortove er fulde af benzin og anden forurening.

Måske skal du bare spørge: ”Hvordan er det her hos jer – stiller man skoene eller hvordan?” Så kan du roligt bevare dit selvbillede; du er en velopdragen dame.

Venlig hilsen, Nikoline

LÆS OGSÅ: Brev til Nikoline Werdelin: Mine venner er nærige med værtindegaven

LÆS OGSÅ: Brev til Nikoline Werdelin: Vi kan ikke følge med i gaveræset

Vil du skrive til Nikoline Werdelin?

Skriv til SØNDAG, Postboks 420,
0900 København C, og mærk kuverten
»Nikoline Werdelin«. Eller send en email til nikoline@soendag.dk

Redaktionen forbeholder sig ret til at forkorte brevene, og kun spørgsmål, der bringes i bladet, kan forvente svar.

https://imgix.femina.dk/call_to_action/abbo_banner_qlinique_940x200_0.jpg

Læs også