https://imgix.femina.dk/2021-03-04/anna_mejlhede_3.png
Annas brevkasse

Brev til Anne Mejlhede: Min veninde kvæler min have-interesse

9. februar 2021
af Anna Mejlhede
Foto: Betina Fleron
"Hun er så dygtig og effektiv, at jeg ved, at hun på et øjeblik vil overtage hele haven, grave løs og klare alle problemerne. Men det er min have og mine problemer, og jeg vil gerne lære at finde ud af det selv." Læs denne uges brev til Anna.

Hej Anna,

Jeg har været lærer hele mit voksne liv og er netop gået på efterløn.

Det er første gang, siden jeg var seks år, at jeg ikke skal møde i skole igen efter sommerferien! Jeg har glædet mig usigeligt.

En af de nye ting, jeg har kastet mig over, er min lille have. Jeg har bestemt ikke grønne fingre, for jeg har aldrig før haft tid og mulighed for at gå op i havearbejde – men det har min gode veninde C.

I sensommeren forærede hun mig en hel stribe hindbærbuske og et par af sine flotte stauder og en stor rosenbusk, og i efteråret kom hun med en mængde løg til at lægge i jorden.

Både tulipaner og krokus kommer formentlig op af sig selv til foråret, men resten af de fine planter er jeg bange for, om jeg kan holde liv i.

Og nu er det, at jeg ikke tør spørge C, hvad jeg skal gøre. For dette her skal være mit helt personlige projekt, og det må gerne tage tid.

Men hun er så dygtig og effektiv, at jeg ved, at hun på et øjeblik vil overtage hele haven, grave løs og klare alle problemerne.

Men det er min have og mine problemer, og jeg vil gerne lære at finde ud af det selv.

Jeg har slet ingen ambitioner om at skabe en perfekt have, men jeg vil gerne prøve mig frem og opleve, hvordan min lille have kan udvikle sig.

Hvad i alverden siger jeg til hende, så hun forstår, hvad jeg mener?

Bedste hilsener,
Have-novicen

Kære have-novice,

Egentlig tror jeg slet ikke, det behøver blive helt så svært, som du frygter. Hvad din veninde gør i forhold til din have, gør hun nemlig udelukkende for at glæde dig.

Derfor skal du ligefremt og ærligt sige til hende, at du meget gerne vil have et par gode råd, men at du har behov for at gennemføre dit haveprojekt på egen hånd.

Sig blot, at det betyder meget for dig, at du selv tager teten. Så enkelt tror jeg, det kan være.

Og når jeg tror det, så bunder det i den varme, du beskriver din veninde med. Hun vil dig det godt!

Også selv om det betyder, at hun skal træde et skridt tilbage og ikke blande sig i, hvordan du griber dit haveprojekt an.

Ofte gør vores snirklede spekulationer os selv og andre ganske uret. Vi kan bekymre alt i stykker. Relationer, haver, huse … os selv? Og det er så ærgerligt, når vi ikke får bremset bekymringerne i tide.

Tag du roligt imod gode råd fra din veninde – og plant så din have til, præcis som netop du har lyst til.

Jeg vil ønske dig alt det bedste i din nye tilværelse med tid til det, du har længtes efter at stikke både spade, sind og fingre i.

Kærlig hilsen,
Anna

Står du i et dilemma eller i en svær situation? Skriv til præst og forfatter Anna Mejlhede. Mailen er den samme som hidtil: nikoline@soendag.dk.

Redaktionen forbeholder sig retten til at forkorte i brevene, og kun spørgsmål, der bringes i bladet, kan forvente svar.

Læs også