Annas brevkasse

Brev til Anna Mejlhede: Min kollega nyser hele tiden

af Anna Mejlhede 22. juni 2020
Foto: Betina Fleron
Jeg bryder mig ikke om at sidde så tæt på ham, som jeg gør. Kan jeg tillade mig at sige noget? Hvis ja, hvordan siger jeg det så på en god måde? Læs ugens brev til Anna her.

Kære Anna,

Gennem mange år har jeg arbejdet i et privat firma, og under coronakrisen fik vi mulighed for at arbejde hjemmefra, så det gjorde jeg.

Men da reglerne blev løsnet i maj, åbnede min arbejdsplads for, at det var frivilligt, om vi fortsat ville arbejde hjemmefra, eller om vi ville komme ind på kontoret igen. Jeg har valgt at tage ind på kontoret tre dage om ugen, og det har været utrolig dejligt at se mine kolleger igen og arbejde mere normalt.

Vi har selvfølgelig masser af regler om hygiejne og håndsprit, og de fleste er dygtige til at holde afstand. Vi holder sjovt nok også langt færre møder end før. Men jeg har en ”nabo-kollega”, som ofte nyser. Jeg tror ikke, han er syg – måske er han allergisk? Eller måske bliver han nemt forkølet? Han nyser i hvert fald tit, højt og kraftigt og da slet ikke i ærmet.

Jeg ved godt, at et nys kan komme pludseligt, men normalt kan man da nå at bremse det lidt og i det mindste holde sig for munden og så rense hænderne bagefter.

Jeg bryder mig ikke om at sidde så tæt på ham, som jeg gør. Kan jeg tillade mig at sige noget? Hvis ja, hvordan siger jeg det så på en god måde? Eller skal jeg hellere bede min nærmeste leder om at indskærpe, hvad Sundhedsstyrelsen siger? Eller skal jeg bede om at få en anden plads? Hvad kan man tillade sig?

Bedste hilsener Pia

Kære Pia

Jeg synes roligt, du kan tillade dig at spørge din kollega, om han mon ikke kan nyse i sit ærme. Corona eller ej, så er det ikke høfligt hverken at hoste eller nyse hinanden ind i hovedet. Om det så er børnene i 0. klasse, så ved de godt, hvad corona-vejledningerne går ud på, for de kommer os i møde overalt, hvor vi færdes.

Jeg kan derfor godt forstå, du er lidt forundret over den umiddelbart manglende omtanke, du møder på arbejdspladsen. Dog er jeg ret sikker på, at din kollega og sidemand ikke tænker over det selv, når han står eller sidder fordybet i sit arbejde og overraskes af et nys. Det kan enten være af gammel vane – før der var noget, der hed corona – eller fordi han ikke tænker, at han smitter dig eller andre med noget, fordi han ikke er syg.

LÆS OGSÅ: Brev til Anna Mejlhede: Hans gnasken tager min koncentration

Måske kunne du gøre ham opmærksom på det ved helt enkelt at sige: ”Jeg ved godt, at du sikkert bare er allergisk, men kunne jeg overtale dig til at nyse i dit ærme?”

Alternativt kan du gribe situationen humoristisk an … tage en paraply med ind på kontoret og næste gang din sidemand nyser voldsomt og lige ud i luften slå den op …

Om det er den pragmatiske eller den skæve måde at servere budskabet på, der virker bedst, kommer nok meget an på den relation, I har i forvejen.

LÆS OGSÅ: Brev til Nikoline Werdelin: Lejligheden stinker af naboen røg

Hvis intet af det, du siger eller gør, falder i god jord, så synes jeg godt, at du kan tillade dig at gå videre til jeres nærmeste leder. I sidste ende er det hende eller ham, der har ansvaret for, at det er sundhedsmæssigt forsvarligt, at I befinder jer på de samme kvadratmeter.

Så kære Pia, fat mod, og tal med din kollega. Et åbent kontorlandskab, hvor både larm, nys og host passerer frit igennem, kræver en hel del omtanke og hensyntagen til hinanden.

Kærlig hilsen Anna

Står du i et dilemma eller i en svær situation? Skriv til præst og forfatter Anna Mejlhede. Mailen er den samme som hidtil: [email protected].

Redaktionen forbeholder sig retten til at forkorte i brevene, og kun spørgsmål, der bringes i bladet, kan forvente svar.