Annas brevkasse

Brev til Anna Mejlhede: Jeg er træt af svigermors gaver

af Anna Mejlhede 9. september 2020
Foto: Betina Fleron
"En enkelt gang solgte jeg en sølvkaffekande på online-auktion. Det opdagede hun desværre, så da blev luften imellem os mere end iskold." Læs ugens brev til Anna her.

Hej Anna,

Jeg er en kvinde på snart 50, som har et lidt anstrengt forhold til min svigermor. Vi taler ofte forbi hinanden, men heldigvis bor vi i hver sin ende af landet, så det er mest til højtider og fødselsdage, vi ses.

Men hver gang vi så er sammen, føler jeg mig bedømt og vurderet, og det gør mig kun endnu mere befippet, så jeg siger ting, jeg normalt slet ikke ville have sagt. Tonen bliver hurtigt skarp. Og når det kommer til gaver, bliver det rigtig indviklet.

Jeg tror endnu ikke, det efter over 20 års ægteskab med hendes yngste søn er lykkedes mig at give hende noget, hun for alvor bryder sig om – og desværre gælder det også den anden vej. Hun forærer mig gerne arvestykker, som hun så glæder sig til at se i vores hjem.

For at være helt ærlig har jeg sjældent prioriteret hendes gaver – de fleste ender i et skab, og et enkelt lille maleri havnede på gæstetoilettet … måske ikke helt smart, da det er det, hun bruger, når hun er her. En enkelt gang solgte jeg en sølvkaffekande på online-auktion. Det opdagede hun desværre, så da blev luften imellem os mere end iskold. Jeg skulle nok have gjort det mere diskret …

Nu gruer jeg for, hvad hun vil stille med til min 50-års dag, og hvordan jeg finder en grimasse, der kan passe. Kan jeg bede hende om at give mig noget, jeg har mulighed for at bytte – eller er det for groft? Måske har du andre og bedre idéer, så jeg kan undgå (endnu) en pinlig gaveoverrækkelse.

Kærligst,

EC

Kære EC

Hvad med at ønske dig ­noget til din 50-års fødselsdag, som familie og venner kan slå sig sammen om? Så er du ude over problemet med svigermors gave – medmindre hun ligefrem insisterer på at gå solo med noget grimt, hun ved, du vil hade.

I så fald synes jeg, at du skal tage det med ophøjet humor. Tag smilet på som din grimasse, og sig til dig selv, at det trods alt ikke er hende, du er gift med …

Grundlæggende kan det med selve gaverne også være ret ligegyldigt, synes jeg. Både om du kan ramme din svigermors smag – og vice versa. Kulden imellem jer er langt værre og så det, at du føler dig grundlæggende utilpas og utryg i hendes selskab.

LÆS OGSÅ: Brev til Anna Mejlhede: Skal vi tage hensyn til hans forældre?

Hvis du nu en dag føler, at overskuddet bare vælter ud af dig, og I er i nærheden af din svigermor, så giv hende den gave at invitere hende på kaffe et sted. Fortæl hende, at du elsker hendes søn og gerne vil have en varmere relation til den kvinde, som er hans ophav.

Selv om I har haft det kantet med hinanden i 20 år, er det ikke for sent at sige, at du gerne vil lære hende bedre at kende.

LÆS OGSÅ: Brev til Anna Mejlhede: Min svigerdatter vil ikke lade mig være farmor.

Min erfaring er den, at skarpe kanter rundes, og spydigheder fordamper, når de overdænges af hjertevarme. Foragt og kulde trives simpelthen ikke, hvis de omfavnes af det stik modsatte. Sagt med andre ord: Kvæl din svigermor i kærlighed! Det er trods alt de færreste mennesker, sure svigermødre inklusive, der kan modstå at blive elsket og set.

Kærlig hilsen, Anna

Står du i et dilemma eller i en svær situation? Skriv til præst og forfatter Anna Mejlhede. Mailen er den samme som hidtil: [email protected].

Redaktionen forbeholder sig retten til at forkorte i brevene, og kun spørgsmål, der bringes i bladet, kan forvente svar.