Anna_Mejlhede_brevkasse
Annas Brevkasse

Brev til Anna Mejlhede: Hvordan kommer man ud af sin ensomhed?

22. august 2022
Af Anna Mejlhede
Foto: Betina Fleron
"Jeg bor i en mindre provinsby og ved ikke, hvordan jeg skal skaffe mig nye bekendtskaber her." Læs denne uges brev til Anna Mejlhede.

Kære Anna

Jeg skriver til dig for at få lidt gode råd til, hvordan jeg kan komme ud af min ensomhed. Jeg er en dame i 70’erne, mange af mine venner er døde, og min datter har supertravlt med sit eget liv.

Jeg vil helst ikke ligge hende til last, for jeg kan jo se, hvordan hun i forvejen har svært ved at få enderne til at mødes.

Jeg går ikke vildt godt og bliver hurtigt træt, men jeg vil gerne se nogle mennesker og have nogen i dagligdagen, jeg kan betro mig til. Jeg har dog en søster, jeg er tæt på, men hun bor langt væk.

Jeg bor i en mindre provinsby og ved ikke, hvordan jeg skal skaffe mig nye bekendtskaber her.

Hilsner

Jyden

Kære Jyde

Alene det, at du har mod på at møde nye mennesker er et virkelig godt udgangspunkt. Mon der er nogle lokale foreninger i det område, hvor du bor?

Prøv at undersøge, hvilke muligheder der er, enten ved at søge lidt på nettet eller spørge dine naboer ad.

Måske kan du også finde opslag hos den lokale købmand. I mindre byer er det ofte et af stederne, hvor lokale arrangementer annonceres.

Jeg ved godt, at det kan være svært og ret opslidende at være opsøgende. Men husk på, at det kun er til en begyndelse.

Så snart du er kommet ind i en daglig gænge med at deltage i noget af det, du finder interesse for, så glider det lidt lettere herfra.

Nye venner kan du møde til banko, såvel som i idrætsforeningen, læse – eller strikkeklubben eller til koncerter og foredrag i kirken. Hvis du har kræfterne til det, kunne du også blive frivillig i en genbrugsbutik?

Din datter har rigeligt om ørerne, fortæller du, men måske vil hun gerne hjælpe dig med at finde relevante sammenhænge, hvor du kan møde andre?

Det vil helt sikkert også gavne hende at vide, at du ikke sidder og kukkelurer alene hver eneste dag og aften.

Selv om din søster bor langt væk, så hold kontakten med hende over telefonen. Det er vigtigt, at vi gør, hvad vi kan for at bevare de nære relationer, der går langt tilbage.

Selvfølgelig er telefonen ikke det samme som at se hinanden ansigt til ansigt, men betroelser kan også gives stemme til stemme.

Især når det er et menneske, vi står meget nær.

Kærlig hilsen

Anna

Står du i et dilemma eller i en svær situation? Skriv til præst og forfatter Anna Mejlhede, anna@soendag.dk

Redaktionen forbeholder sig retten til at forkorte i brevene, og kun spørgsmål, der bringes i bladet, kan forvente svar.

Læs også