https://imgix.femina.dk/media/article/institution.jpg
Familieliv

Er det OK at sende børn i institution, når man selv har ferie?

17. februar 2016
Af Anne Romanelli
Foto: Pantherstock
Få familievejleder Lola Jensens holdning og gode råd her!

Mange forældre er måske fristede af muligheden for at sende deres børn i institution, når de selv har ferie, så der er lidt ekstra ro og rum til at få koblet af.

Men selvom det kan være tiltrængt for forældrene, er det langt fra den bedste løsning for børnene, mener familievejleder Lola Jensen.

- Målet med ferie er at være sammen og at have det, jeg kalder for langsom tid med hinanden. Man bruger cirka tre dage på at koble fra og indstille sig på ferie. De sidste dage bruger man som regel på at komme op i gear igen. Det er tiden imellem, der batter, og det skal børn have del i, siger hun til tv2.dk.

Familievejlederen forklarer i den forbindelse, at hvis børnene kommer i institution i stedet for at holde ferie, så kører de bare videre på pumperne og får ikke renset hjernen for indtryk. Den fortsætter således med at være overophedet.

Find ikke på undskyldninger for at sende børnene i institution

Lola Jensen er selvfølgelig bevidst om, at det i nogle tilfælde kan være nødvendigt at sende børn i institution alligevel, men hun opfordrer forældre til ikke at finde på en masse undskyldninger for, at de ikke også skal holde ferie.

- Vi skal jo også 'bare' bygge carport i ferien, eller vi har jo også brug for tid til vores. Det er den måde, vi ofte begrunder, at børnene kommer i institution, når vi har fri, siger hun.

Lær børnene at slappe af i ferien

Ferier må gerne være 'action-fri'

Mange forældre afleverer også deres børn i institution i ferien, fordi de ikke føler, at det, de har at tilbyde, er spændende nok for børnene. Men der behøver netop ikke at være gang i den - tværtimod.

- Børn er fuldstændigt ligeglade, når de er små. Det er imponerende, hvad børn vil acceptere, hvis de voksne tror på sig selv. Ferie i baggården er fint. Men hvis du siger, at det er kedeligt, så smitter du af på børnene. De har masser af glæde af at være hjemme. Det går måske lidt langsommere, men det giver igen med renters renter. Du får et lykkeligt barn, der siger: 'Min familie har brug for mig', forklarer hun.

Undersøgelse: Så mange synes, det er ok at holde fri uden børnene

Kom med i skovbørnehave - skøn billedreportage fra Frederiksberg Folkebørnehave:

Læs også