https://imgix.femina.dk/media/websites/mama/baby/babytegnprim.jpg
Gravid

Babytegnsprog: Tal med din baby

26. september 2014
af Maria Præst
illustrationer: Annette Lindahl
Med små simple babytegn kan du kommunikere med dit lille barn, lang tid før det siger sit første ord. Bliv klogere på, hvordan babytegnsprog virker, og hvordan I bedst kommer i gang her.

Etårige Julia kigger op på sin mor og prikker med sin lille buttede pegefinger i håndfladen, og vupti lander endnu en rugbrødshaps på tallerkenen foran hende. Det er ikke fordi, moderen er tankelæser. Hun har bare lært sin datter babytegn - en række simple håndbevægelser for hverdagsord som 'mad', 'drikke' og 'mere', der lærer børn at udtrykke deres behov og ønsker.

"Babytegn giver dit barn en måde at kommunikere på, inden det kan bruge sit sprog. Det gør det lettere for dig at opfylde dit barns behov og skaber samtidig en større samhørighed, fordi barnet føler sig forstået," forklarer Line Fagerholdt, der udviklede babytegnsprog, da hendes ældste datter var seks måneder. Hun arbejder som døveunderviser og blev inspireret af, hvordan døve forældre meget tidligt kommunikerer med deres børn ved hjælp af tegn.

"Babytegn bygger videre på de naturlige tegn som at vinke, ryste på hovedet eller trække på skulderen. Jeg har taget udgangspunkt i dansk tegnsprog og finjusteret det, så det passer til små, buttede babyfingre," forklarer Line Fagerholdt.

Lær baby at spise selv

Kom godt i gang
Har du lyst til at kaste dig ud i babytegn, kan du begynde, når dit barn er seks-otte måneder. Du kan også sagtens introducere håndbevægelserne til et ældre barn, indtil det selv kan udtrykke sine behov med ord i toårsalderen.

"Når barnet er seks-otte måneder, begynder det at forstå enkeltord og faste vendinger, og her opstår der også et behov hos barnet for at give udtryk for noget bestemt. Det foretrækker et stykke legetøj eller noget mad frem for noget andet," forklarer Line Fagerholdt.

Hun foreslår, at du lægger ud med nogle få tegn som mere, mad og drikke og introducerer dem naturligt i jeres hverdag. Er det for eksempel spisetid, kan du vise tegnet for mad før, under og efter maden.
"Få øjenkontakt med dit barn, lav tegnet og sig for eksempel: 'Nu skal vi have lidt mad'. Mens I spiser, kan du sige: 'Mmm, maden smager godt' og bagefter måske 'Tak for mad.' Det allervigtigste er, at du siger ordet højt samtidig med, at du laver tegnet. Ellers kommer det til at stå i stedet for ordet," forklarer hun.

For nogle forældre kan det være lidt svært i starten, men det er et spørgsmål om øvelse. De fleste voksne kan jo også sagtens sige farvel og vinke på én gang.

Vær tålmodig
Når du introducerer babytegn, gælder det om at være tålmodig og vedholdende. Det tager nemlig noget tid, før dit barn selv lærer at vise tegnene. Normalt begynder børn selv at eksperimentere med tegn, når de er omkring ti måneder. Derfor kan det godt være, at du skal vise babytegn i fire måneder, før dit barn selv begynder at lave tegn. Det vigtigste er, ifølge Line Fagerholdt, at du ikke giver op.

Så snart din lille trold begynder at lave et tegn eller to, kan du udvide med flere. Ét tegn kan også sagtens bruges til flere ord i samme kategori for at holde det så simpelt som muligt. 'Mad' kan altså også betyde 'spise' og 'sulten'. I kan også sagtens lave jeres egne tegn, hvis dit barn for eksempel er vild med Teletubbies eller Rasmus Klump og har brug for at fortælle, at det er den bog, I skal læse.

"Tænk på, at det fungerer bedst med tegn med berøring frem for fagter ud i luften. Det er lettere for barnet, når det kan mærke fysisk, at det laver et tegn. Og så er det vigtigt, at tegnene ikke ligner hinanden for meget."

Forældre kan blive så benovede over, at deres lille guldklump giver udtryk for noget, det gerne vil, at de har svært ved at sige nej. Men selvom barnet beder om mere mad, må du gerne sige nej, forklarer Line Fagerholdt:
"Det kan godt være, at dit barn bliver frustreret, men så er det over dit nej og ikke over ikke at kunne gøre sig forståelig."

Hvad kan din baby, og hvornår?

Tegn stimulerer sproget
Line Fagerholt bliver ofte mødt med bekymringen om, hvorvidt børn bliver sat sprogligt tilbage af at bruge babytegn. Men det er i virkeligheden lige omvendt. Amerikanske undersøgelser viser nemlig at børn, der bruger babytegn, er hurtigere til at lære at tale og har et større ordforråd. Det samme viser Line Fagerholdts erfaring.

"Med babytegn får barnet samlet en større del af sprogpuslespillet tidligere og har derfor også et mere nuanceret sprog, når det begynder at tale. Min datter var vild med dyr, da hun var lille, og kunne lave tegn for 25-30 forskellige dyr. Så det overførte hun bare til ord, da hun begyndte at tale."
I overgangen fra tegn til tale vil du opleve, at dit barn blander babytegn og tale. Men det bliver hurtigt langt sjovere for barnet at bruge ordene.

"Babytegn er så simple, at barnet hellere vil bruge sprogets nuancer, når det er i stand til det. Som baby er det sjovt at vise tegnet for hund, mens et større barn gerne vil fortælle, at hunden var brun, hed Plet og løb stærkt hen ad gaden," fortæller Line Fagerholdt.

Dit barn holder altså automatisk op med at lave tegnene, og så skal du som forælder bare følge trop. Hurtigt vil barnet glemme alt om babytegn og snakke som et vandfald.
"Det er ikke vigtigt for barnet, om det laver et tegn eller taler. Børn bruger det, der virker. Det vigtigste for dem er at blive forstået."

Tre typer babytegn
Babytegn er en række enkle håndbevægelser for hverdagsord som 'mad', 'sut' og 'mere'.
Der findes tre former for babytegn: En retning, som går ud på, at du selv finder på tegnene med dit barn. En der bruger tegn fra tegnsprog. Og en sidste retning - som er den, Line Fagerholdt anvender - der er inspireret af tegnsprog, men tilpasset små børns motorik.

Babytegnsprog: Sådan gør du
• Begynd med nogle få tegn, når din baby er omkring seks måneder. Forvent dog ikke, at barnet selv smider om sig med håndtegn, før det er ti måneder.
• Sig altid ordet højt, når du laver tegnet. Det stimulerer sproget.
• Når din baby laver sit første tegn eller to, kan du udvide med flere.
• Ét tegn kan sagtens betyde flere ord inden for samme kategori - det er barnet helt med på.
• Er der ikke noget tegn for Rasmus Klump, så lav jeres eget.

KLIK IND I GALLERIET HERUNDER OG SE SEKS NEMME TEGN

Læs mere om babytegn her

Læs også