https://imgix.femina.dk/media/631d9add9e884d1c92537cbb12b8f780.jpg
Selvudvikling

”Gal eller normal” - eller måske et sted midt i mellem.

22. maj 2012
af Lonnie Kjer
foto: All Over
Fulgte du med i programserien ”Gal eller normal” på DR? I dag udkommer bogen af samme navn.

Så rullede sidste program over skærmen, og vi fandt ud af, hvem der var "gal" og hvem der var "normal". Gættede du rigtigt? Hvis ikke, er det ikke så underligt. For overgangen er flydende, og selv eksperter slynger ikke om sig med korrekte diagnoser. I bogen af samme navn kommer vi ind under huden på fem af de medvirkende i programmet plus fem andre personligheder, der har givet os lov til at komme helt tæt på.

Eksperten, der blev psykisk syg
Én af dem er Torben. Psykiater, præsident for et europæisk psykiatersamarbejde og uddannelsesansvarlig overlæge. Men da han en morgen pludselig går i sort og bliver mentalt knockoutet af dét, der viser sig at være en svær depression, kan hans enorme kendskab til psykiatrien ikke rigtig bruges. Heller ikke selvom han i den grad kendte symptomerne fra sit arbejde og i virkeligheden længe havde hørt alarmklokkerne ringe.

Når ingenting magtes
"Jeg kunne slet ikke overskue eller holde sammen på noget, og det var frygteIigt," fortæller Torben i bogen om de symptomer, han normalt selv ville pege på, kunne skyldes en depression. Bare ikke, da han selv stod midt i dem.
"Mærkeligt nok tænkte jeg slet ikke de symptomer i forbindelse med mig selv. Jeg tænkte bare, at nu måtte jeg se at tage mig sammen."

En vigtig historie
Torben er bare én af ti gribende historier om mennesker, der inviterer os alle sammen med ind i deres kamp mod forskellige psykiske lidelser. Fortællinger, der kravler ind under huden på de fleste. Også forfatteren selv, Dorthe Boss Kyhn, der i samarbejde med tv-lægen, Peter Qvortrup Geisling og Psykiatrifonden har skabt bogen.

Rørt forfatter
"Samtlige fortællinger rørte mig dybt, og jeg synes, det er utrolig modigt af dem at stå frem med deres historier," fortæller Dorthe Boss Kyhn, der ser bogen som en slags håndbog for os alle sammen.
"Folk med psykiske lidelser er afhængige af, at vi behandler dem ordentligt og uden distance, og med bogen sørger de mennesker for, at et tabu forhåbentlig bliver brudt og i hvert fald gør det nemmere for andre at stå frem."

Gal eller normal - genial håndbog
Og en slags håndbog er det måske nok. En god en af slagsen. Og en vigtig en. Velskrevet, let forståelig og fuld af fakta danner den en smule overblik over de forskellige sygdomme, vi måske kan have en tendens til at bruge med løs hånd. For hvad er hvad? Er man" små-depri" eller depressiv.? Er man nervøs, eller har man faktisk angst? Er man "damp-agtig" eller har man ADHD? Og har man for travlt, eller er man faktisk ramt af alvorlig stress?

En af os
"Gal eller normal" giver et fint indblik og runder op med gode råd til pårørende. Det hele sker som led i en landsdækkende femårig kampagne med patientforeninger, "En af os", der vil bryde fordommene, tvivlen, tavsheden og tabuerne omkring psykisk sygdom i Danmark. Hatten af for det. Og i særdeleshed for de ti modige og interessante mennesker med fortællinger, der sætter sine spor hos de fleste. Gal eller normal.

Læs også